7
Mayıs
2024
Salı
KARS

Azeri gazetecilerin Kars ziyareti

Azerbaycan'dan gelen 23 kişilik basın mensubu heyeti, ziyaret ettikleri Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden'e, Ermeni meselesiyle ilgili sorular yöneltti. 

Aralarında Azerbaycan Milletvekili ve Adalet Gazetesi Sahibi Agil Abbas, Basın Konseyi Başkanı Eflatun Amashov, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Zerkola Gazetesi'nin Genel Yayın Yönetmeni Elcin Shixli, Yazarlar Birliği Başkan Yardımcısı Reshad Mecid, Yeni Nesil Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Arif Aliyev ve Dünya Azerbaycanlıları Kongresi'nin Sekreteri Akif Ashirli'nin de bulunduğu heyet, Azerbaycan'ın Kars Başkonsolosu Hasan Sultanov ile birlikte Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden'i ziyaret etti. 

Ziyarette, Azeri gazetecilerin, Doğukapı'nın açılıp açılmayacağı yönünde sorusu üzerine Vali Erden, "Kars-Ermenistan sınırında Doğukapı var. Bu kapı 1993 yılında kapatılmış. Bu kapının açılmasıyla ilgili şu anda herhangi bir şey yoktur. Bu devletler arasındaki ilişkilerin sonucudur. Kapının açılıp açılmaması ülkeler arasındaki dış politikayı ilgilendirmektedir. Azerbaycan ile Türkiye arasındaki dış politika da belirlenmiştir. İlgili yetkili organlar kararını vermiştir ve 1993 yılından bu yana kapalıdır" dedi. 

Bir gazetecinin, Doğukapı'nın açılmasının Kars ekonomisine büyük katkı sağlayacağı yönünde bazı açıklamaların olduğunu belirterek, "Oysa biz gördük ki Kars'ın durumu o kadar da vahim değil. Ermenistan'ın neyi var ki Kars'a ne versin" sözüne karşılık olarak Vali Erden, "Bakın bu Kars'ın ötesinde dış politikayı ilgilendiren bir konudur. Devletimizin aldığı kararı biz burada uygularız" dedi. 

Vali Erden, "Kars'ta ne kadar Ermeni yaşıyor?" sorusuna ise tek kelimeyle "Yok" diyerek cevap verdi. 

Ermeniler'in, Türkler'in Ermeniler'i katlettiği yönündeki asılsız iddiaları karşısında Türkiye'de ne gibi çalışmaların yapıldığı yöndeki sorular üzerine Vali Erden, "1914 yılında 1. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı Devleti'nin almış olduğu karar, Ermenilerle ilgili tehcir olayıdır. Tehcir bir yerden bir yere gönderilmesidir. Kars ve civarı Kazım Karabekir Paşa tarafından 1918 yılında Türkiye topraklarına katılmıştır. Tehcirli olduğu yıl ise 1915'tir. 1915'te zaten burası Ruslar'ın idaresindeydi. O nedenle Türkler'in tehcir sırasında soykırım yaptığı iddiasının Kars ve Ardahan için zaten geçerliliği yoktur. Türk idaresinde değildi o zaman. Aksine burada, Türk Tarih Kurumu'nun başkanının da başkanlığında yaptığı kazılarda birçok yerde de toplu mezarlara rastlanılmıştır. Yani Ermeniler tarafından katledilen Türkler'in olduğu mezarlar. Bunlardan en barizi Subatan Köyü'nde 525 Türk vatandaşının Ermeni çetecileri tarafından katledildiğidir. Bizim devlet büyüklerimizde konunun tarihçilere bırakılmasını istemiştir" dedi. 

Toplantının ardından heyet adına Azerbaycan Milletvekili ve Adalet Gazetesi sahibi Agil Abbas, Vali Erden'e, Azerbaycan haritasının bulunduğu şilt hediye etti.
İHA
Yayın Tarihi : 30 Ocak 2007 Salı 11:54:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Metin Yazıcı IP: 85.108.13.xxx Tarih : 20.02.2007 16:47:30
Yorumsuz Kalmasın Haber,Umarım Karslı Hemeşehrilerimiz,Azeri Kardeşlerimizi İyi Agırlamışlardır.ki Bu Na Eminim.