5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

Bakan Çağlayan Kars'ta

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, 'İstişare ve Değerlendirme Toplantısı' için geldiği Kars'ta renkli ve esprili yönüyle dikkat çekti.

Karslılar, geç saate rağmen Bakan Çağlayan'ı karşılamak için havaalanında uzun kuyruk oluştururken, Bakan Çağlayan ise fıkrayla başladığı toplantıdaki konuşmasında bol bol espri yaptı ve iş adamlarının Kars'ı iyi tahlil etmelerini isteyerek, "Size gaz vermeye ve gazınızı almaya geldim. Çünkü işadamlarının gaza ihtiyacı var" dedi ve Türkiye'nin son 5.5 yılda siyasi istikrarın sağlanmasıyla beraber hak ettiği ekonomik istikrarı yakaladığını söyledi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, özel uçakla geldiği Kars Havaalanı'nda Vali Mehmet Ufuk Erden, Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, AK Parti Kars Milletvekilleri Zeki Karabayır, Mahmut Esat Güven, AK Parti İl Başkanı Ramazan Karakelle, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Salgar, AK Parti'li ilçe Belediye Başkanları ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Karslı iş adamlarının yanı sıra yaklaşık 100 kişilik bir grup tarafından karşılandı. Saat 20.30'da uçaktan inen Bakan Çağlayan'ı karşılamak için uzun kuyruk oluşturan Karslılar, Bakan'la tokalaşmak için adeta yarıştı. Protokolle tokalaşan Bakan Çağlayan, daha sonra kuyrukta bekleyen yaklaşık 100 kişiyle tek tek tokalaştı. Uçaktan inişinde kendisini çiçekle karşılayan kız öğrencilerle de sohbet eden ve hatıra fotoğrafı çektiren Çağlayan daha sonra Devlet Su İşleri (DSİ) Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen 'Kars İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'na katıldı.

BAKAN OLUNCA FIKRA DİNLEMEYE VAKİT KALMADI

'Kars İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'na, Vali Mehmet Ufuk Erden, Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu'nun yanı sıra, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, AK Parti Milletvekilleri Zeki Karabayır, Mahmut Esat Güven, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Güvensoy, Ticaret Borsası Başkanı İsmet Çelik, Esnaf ve Sanatkarlar Oda Başkanı Zakir Bayraktar, Kars İş Adamları Derneği (KASİAD) Başkanı Ali Nail Çelik, Kars Kafkas Sanayici ve İş Adamları Derneği (KARSİAD) Başkanı Güven Akdeniz, iş adamları ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.

Az sayıda kadın girişimcinin de hazır bulunduğu toplantıda konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, espriler dolu sözlerine, "Gecenin bu saatinde konuşmanın ne olduğunu biliyorum. Aslında konuşmanın zor olmasından da öte dinlemenin ne kadar zor olduğunu biliyorum. Hele hele karnınız açsa dinlemek daha zor olur. Eğer yemek yemişseniz dinlemek ondan daha zor. Çünkü bir taraftan uyumayacaksınız ve bir taraftan da bizi dinlemeye çalışacaksınız. Ama biraz çeşitlilik katmak ve biraz da sizleri resmi bir havadan çıkarmak için burayı bir aile ve dost meclisine dönüştürmek istiyorum" şeklinde başladı.

Konuşmasını bir fıkrayla süsleyen Bakan Çağlayan, "Çok fazla fıkra anlatmayı bilmem. Fıkra dinlemeyi severdim ancak Bakan olduktan sonra sabah 08.00 gece 02.00'ye kadar çalışınca fıkra dinlemeye de vakit kalmadı" diye konuştu ve salondakileri kahkahaya boğan fıkrayı anlattı.

TEMMUZ AYI SONU İTİBARİYLE 127 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT GERÇEKLEŞMİŞTİR

Bakan Çağlayan, Türkiye'nin son 5.5 yılda siyasi istikrarın sağlanmasıyla beraber hak ettiği ekonomik istikrarı yakaladığını ifade ederek, şunları söyledi:

"Bugün Türkiye son 5.5 yılda ede etmiş olduğu çok önemli ekonomik başarıların yaşandığı ülke olmuştur. 'Sayın Bakanım, bunları söylüyorsun ama bizim çekimiz, senedimiz geri dönüyor. Siftahsız dükkan kapatıyoruz' diyebilirsiniz. Bunların hepsi doğru. Bugün birçok esnafımızın siftahsız dükkan kapattığını biliyorum. Birçok sanayicinin, birçok işadamının sıkıntılarla karşı karşıya kaldığını biliyorum. Ancak bunların sebeplerini beraber sizlerle tartışmak için buradayım. 5 yıl önce Türkiye toplam 36 milyar dolar ihracatı olan bir ülkeydi. Bugün Türkiye 2008 yılında 60. hükümetimizin 125 milyar dolarlık bir ihracat hedefine rağmen Temmuz ayı sonu itibariyle 127 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirmiştir. Bu yıl sonuna kadar ihracatımız 130 milyar doları aşacaktır. Bugün Türkiye, sadece otomotiv sektöründe neredeyse bundan 5 yıl önce Türkiye'nin yapmış olduğu toplam ihracatı tek başına yapacak bir seviyeye gelmiştir. Bugün, Türkiye 5.5 yıl önce 230 milyar dolar gayri safi milli hasılaya sahipken bugün 2007 yılı sonu itibariyle 659 milyar dolarlık bir gayri safi milli hasıla, yani esnaf ve iş adamı ağzıyla söylüyorum bir ciro gerçekleştirmiştir. Ve bu elde ettiği ekonomik başarıyla Cumhuriyet tarihinde ilk defa kesintisiz 5.5 yıl arka arkaya ortalama yüzde 7 ekonomik bir büyüme performansı elde etmiştir. Bunu nasıl yapmış? Siyasi istikrar. Bu, hükümetimizin özellikle ekonomik birimlerin önündeki engellerin kaldırılması, iş aleminin hislerine tercüman olması, onların önündeki sıkıntı ve engellerin kaldırılmasıyla beraber özel sektörün; çiftçisiyle, tüccarıyla, esnafıyla, sanayicisiyle elde etmiş olduğu bir ekonomik başarıdır. Ve bugün Türkiye elde etmiş olduğu bu 659 milyar dolarlık gayri safi milli hasılayla dünyanın en büyük 17. ekonomisi olmuştur."

TÜRKİYE YILDA 1 MİLYON 300 BİN OTOMOBİL ÜRETİLEN BİR ÜLKEDİR

Bu açıklamalardan sonra, salondakilere rahatlamalarını söyleyen Bakan Çağlayan, "Bir kere koltuklarınıza otururken biraz daha rahat oturunuz. Kendinizi bir kere rahat bir şekilde geriye yaslayın. Evet sıkıntılarımız var. Zaten sıkıntılar olmasa biz bu saatte burada olmazdık. Herkes gider eğlence yerinde veya eşiyle dostuyla beraber olurdu. Ama Türkiye şu anda dünyanın 17. büyük ekonomisidir" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin Avrupa'nın da 6'ıncı ekonomisi olduğunu vurgulayan Bakan ÇaEğlayan, sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye Avrupa'da, Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya'dan sonra Avrupa'nın 6. büyük ekonomisidir. Bugün Avrupa Birliği'nin (AB) 27 üye ülkesi var. Türkiye, Avrupa Birliği üyesi olmadığı halde Avrupa'nın 6. büyük ekonomisidir. Bugün Türkiye yılda 1 milyon 300 bin otomobil üretilen bir ülkedir. Yani her 24 saniyede bir bu ülkede bir araç üretiliyor ve her 30 saniyede üretilen bu araç ihraç ediliyor. Otomotiv sektörü bugün ihracat fazlası olan bir sektördür. Yani zaman zaman sırf muhalefet yapma adına söylüyorlar; 'Efendim otomotiv sektörünün ihracatı ne olacak?' Otomotiv sektörünün ihracatı ve ithalatı da yaklaşık 4 milyar dolar fazla olan bir sektördür. Dünyadaki her bin aracın 15'i bizim ülkemizde üretiliyor. Otobüs üretiminde Avrupa'nın birincisiyiz. Demir, çelik, çimento üretiminde Avrupa'nın üçüncüsüyüz. Herhalde rakamlar kafa karıştırmıyor. Bunlar zihinde rahat tutulabilir rakamlardır. Bunlar, Türkiye açısından gerçekten çok önemli rakamlar. Türkiye çok önemli coğrafi avantajlara sahip olan bir ülkedir. Türkiye'nin stratejik önemi ve konumu son derece önemlidir. Türkiye dünyada en nitelikli genç nüfusa sahiptir. Türkiye doğuyla batı arasında çok önemli bir geçiş noktası, bir köprü, bir koridordur. Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolunun temelinin atılmasıyla bugün Kars şükürler olsun Avrupa'dan, İngiltere'den Çin'e varıncaya kadar güzergahın üzerinde çok önemli bir kavşak noktası olacaktır. Evet Türkiye'nin özelliklerinden biri de bu. Ama diyoruz ki, Türkiye'nin bu özellikleriyle Türkiye'ye 17'ncilik yaramaz. Cumhuriyetimizin 100'üncü kuruluş yıldönümü olan 2023 yılında Türkiye dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi içerisine girecek bir güce ve yapıya sahiptir. Bundan kuşkusu ve endişesi olanlar, 5.5 yıl içerisinde Türkiye'nin nerden nereye geldiğini gördükleri zaman en ufak bir tereddüdü olmaz. Tabii ki bu temenni ve dilemekle olmaz. Bunun şartlarının ve sistemlerinin yerine getirilmesi gerekiyor. İşte bundan dolayı bugün sizlerle beraber gece-gündüz neler yaptığımızı, neler yapacağımızı paylaşıyorum."

BAKAN'IN ESPRİLERİ TOPLANTIYA RENK KATTI

Bakan Çağlayan konuşması sırasında kapanan ses kayıt cihazını eline alarak bir espri daha yaptı ve teybi kulağına tutup kontrol ettikten sonra gazeteciyi çağırdı ve, "Bandı değiştir yoksa önemli konuşmaları kaçırabilirsin" diyerek ses kayıt cihazını teslim etti.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, iş adamlarının Kars'ı iyi tahlil etmelerini isteyerek, "İnşallah, umut ediyorum ki sizlere sağlanan imkanları çok iyi kullanırsınız. 18 ay sıfır faizle 25 bine kadar kredi kullanırsınız. İşletmeniz hangi amaçta olursa olsun bunları inşallah iyi kullanırsınız. Bunlar gerçekten Cumhuriyet tarihinde ilktir, ama bana göre alkışlanması gerekir" ifadelerini kullandı.

Salonda alkış tufanı kopmasıyla, "Vallahi alkışı kendime istemiyorum. Bakın yeminle söylüyorum size. Su içmek için bahane arıyorum. Bakıyorum aranızda birkaç tane kestiren var. Hem onların uykusunu dağıtmak için hem de alkışlamakla kan yükseğe çıkıyor. Böylelikle siz daha canlı olabilirsiniz" diyerek salona farklı bir hava kattı.

GAZINIZI ALMAYA GELDİM

Katılımcıların olumlu gelişmelerle rahatladıklarını fark ettiğini de kaydeden Bakan Çağlayan iş adamlarına seslendi ve son esprisini de şu şekilde patlattı:

"Hem sizlere gaz vermek biraz da sizlerin gazınızı almaya geldim. Çünkü işadamlarının, yatırımcıların ara sıra gaza ihtiyacı vardır."

Bakan Çağlayan'ın konuşmasından sonra Kars Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Ali Güvensoy, Ticaret Borsası Başkanı İsmet Çelik, Esnaf ve Sanatkarlar Oda Başkanı Zakir Bayraktar, KASİAD Başkanı Ali Nail Çelik, KARSİAD Başkanı Güven Akdeniz de Kars'ın sorunlarını dile getirdiler. Oda ve dernek başkanları Şeker Fabrikası'nın özelleştirme kapsamından çıkarılmasını ya da 20 kişiden oluşan Karslı iş adamları konsorsiyumuna verilmesini talep ettiler.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Ağustos 2008 Perşembe 10:24:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?