5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

Bakan Tüzmen Kars'ta

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye'nin ileride ciddi bir ihracat ülkesine haline gelmesi için sınır ticaretine büyük önem verdiklerini söyledi.

Ardahan'a gitmek üzere Kars Havaalanı'na özel uçakla gelen Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile AK Parti Ardahan Milletvekili Saffet Kaya ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı'yı Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden, Iğdır Valisi Saif Saffet Karahisarlı ve Ardahan Valisi Selim Cebiroğlu ile partililer karşıladı.

Burada gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Tüzmen, Ardahan'da ihracat rakamlarını açıklayacaklarını belirterek, "Amacımız ihracat rakamlarını Türkiye'ye ve dünyaya duyurarak bu bölgelerimizin de ileride birer ihracat merkezi haline gelmesini sağlamaktır" dedi. Türkiye'yi ileride ciddi bir ihracat ülkesi haline getirmeyi hedeflediklerini belirten Bakan Tüzmen, şunları söyledi:

"Sınır ticaretiyle ilgili önümüzdeki dönemde gerek Ardahanımız, gerek Karsımızın gerekse Iğdırımızın, bölgedeki Van, Ağrı, Artvin dahil olmak üzere yeni bir taslak çalışması yapıyoruz. Amacımız bu bölgelerde tamamıyla ticareti arttırmak. Geçtiğimiz hafta 100 kişilik bir heyetle İran'daydık. Bu konuları görüştük. İran, Gürcistan ve Azerbaycan'la yapacağımız ticaret artışıyla alakalı. Dünya ticaretini bu bölgeler üzerinde geçirmek istiyoruz. Bu konuda değerli valilerimiz ve milletvekillerimiz,
ihracatçılarımız büyük bir gayret sarf ediyorlar. Geçtiğimiz günlerde Sayın Başbakanımızın yaptığı açıklama çerçevesinde bütün Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu ve Orta Anadolu projelerinin tamamında Türkiye'nin ilerde ciddi bir ticaret ülkesi haline gelmesi planı yatıyor. Biz de bu konuda altyapı çalışmalarımızı yapmak üzere geldik."

Bir gazetecinin Kars'ın ihracat yapamadığını hatırlatması üzerine Bakan Tüzmen, "Aslında 81 ilimizin hepsi ihracat yapar hale geldi. Kars'ta da kendi doğasına uygun olarak gerek hayvancılık gerek tarım ve işlenmiş tarım ürünleri konusunda önemli bir çalışmanın yapılması gerektiği ortada. Burada tek avantajımız şu ki, arazi daha önceden yeterince kullanılmadığı için eskiden bir tehdit unsuru olarak gördüğümüz bu olay bizim için bir fırsat unsuru olabilir. Rahatlıkla organik tarıma çevrilebilecek
arazilerimiz var. Vali ve milletvekillerimizle bu konuları görüşeceğiz. Kullanılmamış araziye ölçek ekonomisi çerçevesinde ciddi bir tarım üretiminde nasıl kullanabiliriz ve daha sonra ihracatı nasıl arttırabiliriz bu konuda çalışmalar yapacağız. Açıkçası bu yörenin ileride önemli bir turizm merkezi olacağı zaten gözüküyor. Ardından tarıma ve hayvancılığa dayalı diğer entegre tesislerle beraber yüksek istihdam sağlayan ve göçü tersine çeviren bir hale geleceğine inanıyorum. İşin başı ticaret. Ticaret
hacmini arttıralım gerisi kendiliğinden gelecektir" diye konuştu.

Bakan Tüzmen, açıklamalarının ardından karayoluyla Ardahan'a hareket etti.

.
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2008 Pazar 15:31:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Yaşar Yılmaz IP: 88.224.188.xxx Tarih : 3.06.2008 21:39:41

Bu kadarına da pes doğrusu,Kars'a bir bakan geliyor,üç ilin valisi havaalanında bekleşiyor(hazır kıta olarak).Benim bildiğim;eğer üst düzey bir yetkili(Cumhurbaşkanı,başbakan,bakan)gelecekse vali(o ilin valisi)havaalanında karşılama yapar,sonra da vilayet makamına geçilir.Oysa 135 km uzaklıktan Iğdır valisi,100 km uzaklıktan ise Ardahan valisi bakanı karşılıyor,teammüllere aykırı bir durum.Bu arada anlamadığım bir durum da Kars'a İngiliz Mehmet'ten sonra Kürşat Tüzmen'in gelişi kafamı karıştırıyor,bu işin içinde bir bit yeniği var dur bakalım hayırlısı,yakında ifşa olur.Başbakan Nahçıvan'a gitti,bakanlar da Kars'a geldi,sakın Ermenilere göz kırparak sınır kapısını açmak için nabız yokluyor olmasınlar?Kars'a 10 gün içinde iki bakanın gelmesi hayra alamet değil,benden söylemesi.