5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

Bakü-Kars uçak seferleri başladı

Bakü-Kars uçak seferleri bugün başladı. Azerbaycan Turan Air firmasına ait uçak 42 yolcusuyla birlikte Kars Havaalanı'na indi. Böylelikle Kars Havaalanı uluslararası uçuşa açılmış oldu.

Uçakla Kars'a gelen Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Vagıf Sadıgov, Azerbaycan'ın Kars Başkonsolosu Hasan Sultanoğlu ve Milletvekillerini Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden, Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, MHP Kars Milletvekili Gürcan Dağdaş, AK Parti Kars eski Milletvekili Dr. Selahattin Beyribey, AK Parti İl Başkanı Ramazan Karakelle, CHP İl Başkanı Çetin Bilgir, MHP İl Başkanı Oktay Aktaş karşıladı.

Alkışlar ve karanfillerle karşılanan konuklar daha sonra pasaport işlemlerini yaptırdılar. Burada kurdela kesildi ve halk oyunları ekipleri gösteri sundu.
Azeri heyet daha sonra eski Erzurum yolu üzerindeki Haydar Aliyev büstünü ziyaret edip büste karanfiller bıraktı.

Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Vagıf Sadıgov, "Bakü-Kars uçak seferleri bizim halklarımızın önemli bir yeriydi ve biz bundan çok mutluyuz. Uçak seferleri haftada 2 gün olacaktır. Uçak seferlerinin başlamasıyla işadamları ve vatandaşlar sürekli gidip gelebilecektir. Türkiye ile Azerbaycan arasında günbegün gelişen dostluk ve kardeşlik daha da güçlenecektir. Burada emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.

Vali Mehmet Ufuk Erden de, bugünün tarihi bir gün olduğunu ve Azerbaycan'dan gelen Milletvekilleri ve kamu görevlilerinin gelişinin Karslıları memnun ettiğini söyleyerek, "Bu adım kardeşlik adına önemli bir adımdır. Artık sözde değil gerçek projelerle bu kardeşlik bağı kuvvetlenmektedir. Hava ve demiryolu ulaşımı her anlamda önemli bir yer tutuyor. Kardeş Azerbaycan'la olan bizim tarihi bağlarımız bu vesile ile daha da kuvvetlenecektir. Geleceğe her iki ülke bu anlamda umutla bakmaktadır. Bu adımlarla her iki ülkenin dünya üzerindeki konumu daha güçlü olacaktır. Hava ulaşımı hızlı bir ulaşım sağladığı için her iki ülke arasında gidip gelmeyi kolaylaştıracaktır" diye konuştu.

Azerbaycan'ın Kars Başkonsolosu Hasan Sultanoğlu ise, "Bugün sabırsızlıkla beklediğimiz bir gün gelmiştir. 2002 yılında merhum Haydar Aliyev, Kars'ta Azerbaycan Başkonsolosluğu ve Bakü-Kars uçak seferlerinin başlamasının gerektiğini söylemişti. Bugün arzular gerçekleşiyor. Uçak seferlerinin hayata geçirilmesinden sonra Doğu ve Güneydoğu illerimizin Azerbaycan'la bütün alanlarda alakaları daha da sağlamlaşacaktır" şeklinde konuştu.

Azerbaycan Milletvekili Malahat Hasanova da, "Bugün, aynı milletin iki devletini birbirine yakınlaştıran bir gündür. Biz bir saat içerisinde Türkiye'nin sınırlarını aştık ve bu, buranın halkı için de büyük önem taşıyor. Uçak seferleri sayesinde Türkiye'nin bu güzel bölgesine Azerbaycan'dan insanların gelme şansı bulabilecek olmaları hepimizi sevindiriyor. Bu, Türk birliğinin kuvvetlenmesi istikametinde atılan büyük bir adımdır" ifadelerini kullandı.

Azerbaycan Milletvekili Genire Paşayeva ise, "Karslıların Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarından çekilmediği müddetçe ve Türkiye'den toprak iddialarından vazgeçmediği sürece sınır kapısının açılmasını istemediğini gördük. Kars'ta bazılarının sınır kapılarının açılmasıyla ekonominin canlanacağını ileri sürdüklerini görüyoruz. Umuyoruz ki Karslılar, önceden tuttuğu pozisyonu hep devamlı şekilde sürdürecekler. Ermenilerin Kars'ta bizim insanımıza neler yaptıklarını toplu mezarlıkları gezerek kendimiz gördük" şeklinde görüşlerini dile getirdi.

Bakü-Kars uçak seferleri haftada 2 gün yapılacak. Talep olması durumunda sefer sayıları artırılabilecek.

iha
Yayın Tarihi : 21 Temmuz 2008 Pazartesi 21:57:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?