6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Başkan Alibeyoğlu evinde sayıldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yürütülen Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Projesi'nin hane halkı sayımı, Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu'nun evinde devam etti. 

TÜİK Kars Bölge Müdürlüğü istatistik uzmanları Nevra Alhas Eroğlu ve Uğur İlker Erdoğan Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu'nun evine giderek hane halkı sayımı gerçekleştirdi. Başkan ve eşi Ayşe Alibeyoğlu görevlileri kapıda karşıladı. İstatistik uzmanı Nevra Alhas Eroğlu, Başkan Alibeyoğlu'na konutta ikamet edip etmediğini, hayvancılık veya tarımla uğraşıp uğraşmadıklarını, eğitim ve gelir düzeyiyle ilgili soru sordu. Başkan Alibeyoğlu'nun soruları cevaplamasının ardından, T.C. kimlik numarasına göre aile fertleri Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'ne dahil edilerek kayıtlar imza altına alındı. 

Sayımın ardından bir açıklama yapan Başkan Alibeyoğlu, "Avrupa'daki bütün yaban hayatını bile kontrol altına almışlar. Doğada gezen geyikten, kurtlara kadar bütün hayvanların periyodik olarak kontrolü yapılıyor, bakımı yapılıyor ve yeniden doğaya bırakılıyor. Uydu aracılığıyla onların kontrolü yapılıyor, yönlendirildiği yerler denetim altında tutuluyor. Böylesi bir dünyada bizim halen nüfusumuzu bilemiyor olmamız, bizim en büyük zaafiyetimiz, eksikliğimiz ve ayıbımızdır. Bu ayıptan kurtulmak adına herkesin bu yurttaşlık görevini yapması ve bu konuda görevlilere yardımcı olmaları gerek" dedi. 

Başkan Alibeyoğlu ayrıca, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'yle bütün illerin gerçek nüfuslarının belirleneceğini ve bazı illerin şimdiki nüfus sayımlarının fazla, bazılarının ise az çıkacağını ifade etti. Genel bütçeden o ay elde edilen gelirin yüzde 4'ünün Türkiye'deki 3 bin 225 belediyeye dağıtıldığını, bunun da nüfus oranına göre ayarlandığını söyleyen Alibeyoğlu, bazı illerin bu paydan fazla para almak için nüfusu abarttığını iddia etti. Kars'ın ise 2000 yılındaki sayımında nüfusunun 78 bin olduğunu oysa 100 binin üzerine nüfusunun bulunduğunu ileri süren Alibeyoğlu, bu uygulamayla Kars'ın gerçek nüfusunun da ortaya çıkacağını vurgulayarak, şunları söyledi: 

"Bir çok kentin nüfusunun çok abartılı yazıldığı ortaya çıkacaktır. Ama artık bilimsel olarak gerçek nüfusun belli olduğu anlamda o zaman biz de, "nüfusumuz budur" deyip gelirimizi kabulleniriz. Bu anlamda herkesin bu uygulamada kendisini yazdırmasını istiyorum. Şehirde yaşayan herkesin aynı duyarlılığı göstermesini bekliyoruz. Çünkü bu bizim için, hepimiz içindir. 2000 yılı nüfus sayımlarında bazı illerde çok astronomik nüfus artışları gösterildi. Bazı yerleşim yerlerin nüfusu o paydan almak adına çok fazla abartılı gösterildi. Bazıları da bizimki gibi hak etmediği şekilde düşük gösterildi. İnanıyorum ki bu çalışma hayırlı olacaktır"
İHA
Yayın Tarihi : 27 Şubat 2007 Salı 18:06:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?