6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Başkan Turan mal varlığını açıkladı

Kars’ın Akyaka ilçesinin DP’li Belediye Başkanı Turgut Turan makamında düzenlediği basın toplantısında Belediye’yi devraldığındaki borçlarını, alacaklarını, personel durumu ve mal varlığını açıkladı.

29 Mart 2009 Mahalli İdareler seçimlerinde aday olduğu Demokrat Parti’den (DP) Belediye Başkanlığını kazanan Turgut Turan makamında basın toplantısı düzenledi.

Sözlerine Akyaka halkına gösterdikleri tercihten dolayı teşekkür ederek başlayan Turan, “Osmanlı döneminde Belediye Başkanlarımıza ‘şehremini’ yani şehrin emanet edildiği kişi denilirdi. Bunun için üzerimize aldığımız görevin ne derece kutsal ve büyük bir sorumluluk olduğu işte bu şehremini kelimesinden anlaşılmaktadır. Onun için herkes bilsin ki bize oy versin vermesin Akyaka’da yaşayan bütün vatandaşlar artık bize emanettir. Bizim sorumluluğumuzdadır. Artık bizim için; seçim yoktur, oy yoktur, parti yoktur, bizim için emanet vardır, vatandaş vardır, hizmet vardır” dedi.

İLÇEMİZİ DAHA DA GÜZELLEŞTİRECEĞİZ

Akyakay’yı çok sevdiği için Belediye Başkanlığına aday olduğunu ifade eden Turan, “Sıkıntılarla, engellemelerle kin ve intikam duygusuyla yoğrulmuş siyasi oyunlar ile karşılaşsak bile birçok imkansızlık içinde mücadele ederek Akyaka için bir şeyler üretmeye çalışacağız. Bütün bu zor şartlar altında rehberimiz millete hizmet aşkıyla yoğrulmuş ahlakımız olacaktır. Akyakalı’ya, olabilecek en iyi şekilde hizmeti, ayrım yapmadan en modern hizmetleri sunacağız. Belediyemizi birilerinin menfaat kapısı olmaktan çıkarıp halkın hizmetine sunacağız. Belediyeler; belde halkının yerel mahiyette ortak ihtiyaçlarını karşılamakla görevli olan ve devlet mekanizmasının yerel düzeyde örgütlenmesi ile oluşan kurumlardır. Kentleşme oranının artırmasının yanı sıra gelişen ve değişen dünyamızda taleplerinin ve yapılması gereken hizmetlerinin nitelik ve nicelik yönünden de değişmesi Belediyelerimizin yükünü büyük oranda artırmaktadır. Görev sahası çok geniş olmasına rağmen Belediyemizin mali imkanları son derece kısıtlıdır. 1930 yılında çıkan 1580 sayılı Belediye Kanununa kıyasla belediyemizin gelirlerinde önemli bir düşme bulunmaktadır.

Belediyelerin mali kaynakları zaten kısıtlı iken talep ve hizmet gerekliliğinin nitelik ve nicelik yönünden artırması sonucu belediyemiz için yeni proje yapılmasından çok mevcut çalışmaların finansı odak alınmaktadır. Bu da belediyemizin gerek kendi yapısal durumunun ve gerekse ilçemizi geliştirme ve dönüştürme çalışmalarını kısır bir boyutta olmaya zorlamaktadır. Belediyemizin mali yapısı ne kadar güçlendirilirse güçlendirilsin ortada bir gerçek var ki; ihtiyaçlar sınırsız kaynaklar ise sınırlıdır, bu sınırlı kaynaklara göre uygun değer hizmetin üretilme becerisidir.

Belediyemizin daha üst ölçekte hizmet sunması, hizmetlerini nitelik ve nicelik yönünden geliştirmesi için alternatif kaynak arayışlarına başvurması gerekmektedir. Fakat burada kastedilen alternatif kaynak arayışı borç, bağış veya yeni gelir kaynakları bulunması değildir. Bu çalışmanın amacı, belediyemizin ilçemiz için sunabilecekleri bazı hizmetlerle ilgili olarak kamu, sivil toplum kuruluşları, uluslararası kuruluşlar, iş dünyası gibi kişi ve kuruluşlarla ortak olarak gerçekleştireceği çalışmalar ile sadece organizesini yapacağı rehberlik edeceği ve ilçemize dönük projelerin gerçekleştirilmesi ile ilgili alternatif kaynakların bildirilmesidir” diye konuştu.

Başkan Turan, Akyaka Belediyesi’nin 1972 yılında kurulduğunu, 01.04.2009 tarihinde son belediye başkanı Bulut Öztürk’ten devir aldıkları Belediyenin mali durumunu şöyle dile getirdi:

BORÇLAR:

-SSK 401 bin 955 TL
-Maliye 270 bin TL
-Emekli Sandığı 85 bin 978 TL
-Personel alacağı 212 bin 88 TL
-Piyasaya borç 199 bin 340 TL
-İller Bankası 844 bin 446 TL
-TEDAŞ 9 bin 827 TL
-Halk Bankası Kredisi 144 bin 870 TL
-Vakıflar Bankası Kredisi 19 bin 128 TL
Toplam: 2 milyon 187 bin 633 TL

ALACAKLAR:

-Sulama Birliğine verilen borç 9 bin 500 TL
-İçme suyu abonelerinden 60 bin 750 TL
-Emlak Vergisi mükelleflerinden 28 bin 500 TL
-Diğer alacaklar (Kiralardan) 15 bin 909 TLToplam: 104 bin 659 TL

BELEDİYE GELİRLERİ

Başkan Turan belediye gelirleriyle ilgili de şunları söyledi:
“Belediyemizin mevcut binası üç katlı olup, 1. katında 4 adet büro binası kiralık olarak 3. şahıslara kiraya verilmiştir. İlgili kiracılarımıza geriye dönük olarak 20 bin 164 TL borç çıkartılmış olup, en kısa sürede tahsilatları yapılacaktır. Veya sözleşme gereği ilgililerden yasal yollardan tahsil edilecektir. Mülkiyeti yine belediyemize ait olan 8 adet lojmanda oturan kiracılarımız ile de uzun süredir kira tahsilatı yapılmamış olup, bu kiracılarımızdan 10 bin 750 TL borç çıkartılarak bir kısmı tahsil edilmiş olup, kalan tutarda en kısa sürede tahsil edilecektir. Değerli Basın mensubu arkadaşlarım sevgili misafirler bizim bundan sonra Akyaka için düşündüğümüz belli başlı projelerimiz elbette olacaktır. Yalnız ilk önceliğimiz ilçemize yeni şebeke suyunun en kısa sürede bağlanması yapılacaktır. Bunu da Haziran 2009 ayı sonuna kadar tamamlayacağız. Daha sonra 38 yıllık belediyemiz yaklaşık olarak 23 yıldır ilçe olan bu beldemizde henüz alt yapı ve kanalizasyonunun olmaması büyük noksanlık olarak görmekteyiz. Bunların tamamlanması ile bu şirin ilçemizde çöp, çukur ve çamurla temizlik hizmetlerimiz bir düzene girecektir. Ayrıca belediyemizin yeni imara açılacak sahalar ile toplu konut projesini Allah’ın izni ile hayata geçirmek en öncelikli hedeflerimiz olacaktır. Çünkü bu şirin ilçemiz bir serhat sınır boyu ilçesi olarak Doğu’nun en ucunda güneşin Türkiye semalarında her gün ilk ve en güzel doğduğu yerde gelecekte sınır ticareti ve Türki Cumhuriyetlerine ulaşım yönünden bir köprü vazifesi görecektir”

BAŞKANIN MAL VARLIĞI

Başkan Turan, malvarlığı konusunda da şunları söyledi:
“Değerli basın, sevgili arkadaşlar göreve başladığım andan itibaren sizlerin huzurunda mal varlığımı da belirtiyorum: 23 yıldır devlet memuru olarak yurdumuzun çeşitli yerlerinde görev yaptım. Ayrıca eşim de memur olup halen hemşire olarak Kars Devlet Hastanesi’nde görev yapmaktadır. 01.04.2009 tarihine kadar olan mal varlığım aşağıda gösterilmiştir.

Akyaka’da aileden miras 160 dönüm arazi, 1 takım Kagir bina ve 4094 m2 arsası, Kars Şehitler Mahallesinde 170 m2 daire, Kars Yenimahalle’de 150 m2 daire, Bursa’da aileden miras 120 m2 arsa, Renault Marka 2007 model araba, Muhtelif ziynet altın takı (Yaklaşık 12 bin TL değerinde), Halen ödemekte olduğum konut kredisi borcu (Vakıflar Bankası Aylık 980 TL geri ödemeli, Kalan borç 40 bin TL), Yine 01.12.2008 tarihinde istifaen ayrıldığımda Vakıflar Bankasından çekmiş olduğum 20 bin TL kredi)”

Konuşmasını teşekkürle noktalayan Başkan Turan, “Siz basının huzurunda ve sevgili Akyakalıların huzurunda beyan ediyorum. Buraya kadar gelip bizleri dinlediğiniz için tekrar teşekkür ediyorum. Ayrıca son olarak bir kere daha belirteyim ki seçim süreci içinde beni Demokrat Parti’den merkez adayı olarak gösteren Genel Başkanım Sayın Süleyman Soylu’ya Genel Başkan Yardımcım Sayın Tahir Alan Beye, Kars İl Başkanım Sayın Turgut Oran’a, Akyaka İlçe Başkanım Sayın Hacı Alirıza Öztürk’e, Belediye Meclis Üyesi arkadaşlarıma ve ismini sayamadığım tüm Akyakalı hemşehrilerime özellikle Akyaka gençliğine ve yine İl Genel Meclisinde de Demokrat Parti’nin 1. olmasını sağlayan Akyaka ilçemiz ve 27 köyündeki tüm hemşehrilerimize teşekkürü bir borç biliyorum. Bundan sonraki günlerde Akyaka’mıza güzel hizmetler yapmamızı ve bizlere fırsat vermesini Yüce Mevla’mızdan temenni ediyorum” dedi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 25 Nisan 2009 Cumartesi 16:30:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ismet aslan IP: 88.67.243.xxx Tarih : 25.04.2009 22:31:52

sayin baskan sizi kutluyorum gercekden akyaka ilcesi güzel bir ilcemizdir ama cok bakimsiz dir hadi görelim sizi  akyakayi güzellestirin sayin baskan sizlere basarilar dilerim