6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Başkan Turan'dan sınır değerlendirmesi

Türkiye-Ermenistan sınırına 13 kilometre mesafedeki Akyaka ilçesinin Belediye Başkanı Turgut Turan, son zamanlarda dünya gündemini meşgul eden Doğukapı'yla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Turan, kapının açılması halinde Türki Cumhuriyetlere ulaşmanın yolunun da açılacağı fakat Ermenistan'ın Karabağ'dan çekilmemesi halinde kapının açılmasını istemediklerini söyledi.

Kars'a 70 kilometre Akyaka ilçesine de 13 kilometre uzaklıkta bulunan Türkiye-Ermenistan sınırındaki Doğukapı ve Iğdır-Ermenistan sınırındaki Alican Kapısı, özellikle de ABD Başkanı Barak Obama'nın Türkiye ziyaretiyle gündeme geldi. Türkiye'nin; bütün komşularıyla iyi ilişkiler içinde olma anlayışının yanında Ermenistan'ın Karabağ'ı işgaliyle sınırların açılmasına sıcak bakmadığı gerçeği de her platformda dile getirildi.

Başta Iğdır ve Kars olmak üzere Türkiye'nin birçok bölgesinde yaşayan Azerbaycan
Türkleri ile Türk insanı da kapının açılmasının Ermenistan'ın Karabağ topraklarını iadesi ile mümkün olacağını dile getirdiler. Sınır kentleri olan Iğdır ve Kars'ın kapıların kapalı olmasıyla sınır ticaretinden yoksun olması bir yana tarım ve hayvancılık alanındaki olumsuz gidişat da bölge halkını göçe zorladı. Köyler gün geçtikçe boşaldı ve eşyasını toplayan büyük kentlerin yolunu tuttu. Ermenistan'ın iflah olmaz politikaları bir yana dünya genelindeki Ermeni diasporası ise Türkiye üzerindeki çirkin siyasetinden vazgeçmedi.

Azerbaycan'ın Kars Başkonsolosu Hasan Sultanoğlu'nun sık sık üzerinde durduğu, "Tek bir Ermeni'den bile Türkiye'ye karşı olumlu bir adım göremiyoruz" sözleri Ermenistan'ın ısrarcı yanlış politikasının ne kadar gerçek olduğunu gözler önüne serdi.

KARS KAPIYA SIKIŞTI

Iğdır, Ermenistan'a sınır Alican Kapısı'nın kapalı olmasının yanında sınır ticaretini Dilucu Kapısı'ndan Nahçivan'a oradan da Azerbaycan'a taşıyabildi. Kars ise dünyaya açılan tek sınır kapısı Ermenistan güzergahındaki Doğukapı'nın kapalı olmasıyla adeta kapı arasına sıkışıp kaldı. Doğukapı, Ermenistan'ın Azerbaycan Karabağ'ı işgali nedeniyle 1993 yılının Ocak ayında kapandı. O güne kadar sınır ticaretiyle ekonomik trend yakalayan kentte yavaş yavaş işsizlik baş gösterdi. Devlete ait süt farikası, et kombinası, yem fabrikası ardı ardına kapandı. Bacası tüten tek fabrika olarak da Şeker Fabrikası kaldı. Şeker Farikası'nın da özelleştirilmesi gündeme gelince kentte bu defa da göç etkili oldu.

Sınır ticaretinden yoksun kentte ekonomik olumsuzluğun etkilerini en iyi hissettirdiği bölge ise Akyaka ilçesi oldu. Sınıra 13 kilometre mesafedeki ilçede tarım ve hayvancılığın geri gidişinin yanında göçün de etkisiyle umutlar azaldı. İlçe halkı bir yandan sınırın açılmasını isterken diğer yandan da kardeş Azerbaycan topraklarının Ermeni işgalinden kurtulmasını istiyor.

ERMENİSTAN KARABAĞ'I İADE ETMEDİKÇE KAPILAR AÇILMASIN

Akyaka Belediye Başkanı Turgut Turan, Doğukapı'nın açılması durumunda ilçede yaşanabilecek ekonomik artılar veya açılmaması durumunda oluşabilecek beklentilerle ilgili sınıra sıfır kilometredeki Kalkankale Köyü'nde gazetecilerin sorularını cevapladı. Turan ilk olarak, kapının kapatıldığı 1993 yılı öncesini değerlendirerek, "Doğukapı açık olduğu zaman haftanın Salı ve Cuma günlerinde ek tren seferleri vardı. Turistlerin yanında trenlerde yük taşımacılığı da yapılıyordu. Halkın günübirlik ticaretleri bile
oluyordu. Yüklü bir ticaret hacmi vardı. Fakat 1993 yılının Ocak ayında Ermenilerin Karabağ'ı işgali sonrası Doğukapı kapandı. O günden bu zamana kadar da kapalı. Doğukapı'nın açılıp açılmaması devletler arasında stratejik önemi olan bir konudur. Sayın Başbakanımızın da görüşleri bellidir. Ayrıca Demokrat Parti (DP) Genel Başkanımız Sayın Süleyman Soylu ile de görüştüğümüzde kapıyla ilgili görüşlerimizin aynı olduğunu ilettik. Türkiye politikasının olmazsa olmazı Karabağ sorununun çözülmesi, Ermenistan'ın
işgal ettiği Karabağ topraklarını terk etmesidir. Çünkü biz, Azerbaycan ile iki devlet bir milletiz. Ben elbetteki bu sınır ilçesinde Doğukapı'nın açılmasından yanayım. Ama bu problemler çözülmeden Ermeni diasporasının bastırmasıyla sınırın açılmasına karşıyız. Bu sınır ilçesi Akyaka'nın Belediye Başkanı olarak şahsım ve Akyaka ilçe halkının tamamı bu anlamda Doğukapı'nın açılmasına karşıyız" dedi.

KAPI AÇILIRSA NE OLUR?

Başkan Turan ayrıca, kapının açılmasının artılarından söz ederek, "Kapının açılması durumunda özellikle ticaret hacmimizin bu yörede artacağına inanıyoruz. Doğukapı; hem demiryolu hem de karayolu açısından Ermenistan'a bile en uygun ulaşılabilir bir yoldur. Ayrıca bizim Türkiye'nin menfaatleri açısından Türki Cumhuriyetlerine ulaşmanın en kolay yoludur. Azerbaycan'a, Kazakistan'a, Özbekistan'a, Türkmenistan'a bu yoldan daha kolay ulaşılabilir. Ticaret ve yük taşıma yönünden de daha ucuz taşımacılığın
yine bu yoldan yapılacağı kanaatindeyim. Bu da elbette ki bizim Akyaka ilçesinde çeşitli iş imkanlarının, burada antrepo depolarının kurulması gerek. İşadamlarımızın gelip ilçemizde tesis açması da ekonomiyi canlandıran unsurlar arasında yer alacaktır. Elbette ki Akyaka ilçemizin bu gelişmelerle ekonomik açıdan bir pay alacağını düşünüyorum" diye konuştu.

DEMİRYOLU FAAL

Başkan Turan ayrıca, kapının açılması durumunda demiryolunun ve karayolunun aktif olduğunu kaydederek, şunları söyledi:
"Demiryolu Akyaka ilçemize kadar faal durumda şu anda. Kapı kapalı olduğu ilçemizden sınıra hareketlilik yok. Ama kapı açılması durumunda raylarımız oldukça sağlam ve bakımlı. Her an faal durumda bekliyor. Demiryolu Ermenistan'a geçtikten sonra bir bağlantısı Gürcistan tarafına bir bağlantı da Rusya ve Azerbaycan tarafına kadar sağlanıyor. Devlet Demiryolları hat üzerinde sürekli bakım ve onarım çalışmalarını yapıyor. Faal ve çalnfdn açılmasını isterken dışabilir durumda. Tren her an için Ermenistan'a gidebilir. Karayolumuz bile Doğukapı'ya kadar asfalt durumda. Tren ülkemiz sınırları içinde Akyaka ilçemize kadar geliyor."

Öte yandan sayıları binleri bulan atmaca ve şahin kuşlarının sınırda kanat çırpması ilginç görüntüler oluşturuyor.
 

iha
Yayın Tarihi : 26 Nisan 2009 Pazar 16:22:51
Güncelleme :26 Nisan 2009 Pazar 16:27:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
muharrem polat IP: 78.183.63.xxx Tarih : 1.05.2009 22:09:21

kapının acılması yöre halkı icin cok iyi olur  fakat öte yandan azarbaycan  garabağ  topraklarına geri dönmesi şart yıllardı  vatanından sürgün yaşayan halkı düşünmek lazım sözde  ermeni soygırımı kapı acılırsa buseferde toprak talebinde bulunurlar ermenilerin nekadar zulum ettiyini hepimiz iyi biliyoruz