3
Mayıs
2024
Cuma
KARS

Belgesel çekimleri sürüyor

IŞIK YONTUCUSU BELGESELİ'NİN ÇEKİMLERİ KARS'TA DEVAM EDİYOR

Heykeltıraş Mehmet Aksoy'un Türkiye ve dünyanın çeşitli ülkelerinde yaptığı eserleriyle ilgili Nazım Hikmet Vakfı'nın desteğiyle hazırlanan ve sanatçısı Tarık Akan'ın yönetmenliğini yaptığı "Işık Yontucusu" adlı belgesel filmin çekimleri Kars'ta devam ediyor.

Heykeltıraş Mehmet Aksoy tarafından Kars Kalesi'nin eteğindeki Üçler Mahallesi'nde bulunan hakim bir tepeye yaptırılan 'İnsanlık Anıtı', yanında bulunan kafeteryanın SİT alanı üzerinde yapılması nedeniyle Erzurum Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından durdurulmuştu. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın son kararı vereceği İnsanlık Anıtı'nın çekimleri için kente gelen Mehmet Aksoy ile Tarık Akan, anıtın yapılma nedeni ve amacıyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda "Sanatta takiye olmaz, parti olmaz. Ben hiçbir partili değilim" diyen Heykeltıraş Mehmet Aksoy, "Bu anıtın temel yapılma nedeni eski Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu'nun soykırım anıtlarına karşı, savaş kışkırtıcı anıtlara karşı barışı savunan, insanlığı savunan anıt yapılmasıydı. Ana fikir buydu. Soykırım anıtları her yerde yapılıyor. Ermenistan'da yapılıyor, biz de yapılıyor, Yunanistan'da, Fransa'da, Lyon'da her yerde yapılıyor. Bunların tek nedeni, savaş kışkırtmacı, kinin devam etmesiydi.

Biz buna karşı bir şey yapmak istedik. Yani savaşlar bir insanlık suçudur. Savaşlarla insan, insan olma yolunda adım atamaz. Onun için anıtta görülen iki figür ortadan bölünmüş tek bir insandır. Karşı karşıya konmuş ve kendi kendine düşman edilmiş bir durum var burada. Bu iki figür ortadan uzanan elle bir olduğu zaman insan oluyor tekrar. Yoksa bu kinler, kavgalar, savaşlar, bizi insan olma yolunda adım atmamızı engelliyor. Temel neden ve anıtın içeriği de budur" dedi.

"Anıtlar Yüksek Kurulu toplanıyor tekrar. Bu heykelle ilgili birtakım iddialar var. Onu giderecek ve pozitif olacağını biliyorum. Yakında bu müjdeli haber de çıkar" diyen Aksoy, "Dediğim gibi partiler üstüdür sanat. Sanatın AK Parti'lisi, CHP'lisi, MHP'lisi yoktur. Yüzlerce etnik kökenli insanın Türkiye'de yaşadığını biliyoruz. Bunları kışkırtmak, düşmanlık tohumları atmak o kadar kolay ki" diye konuştu.

Belgeselinin yönetmeni Tarık Akan da, Aksoy'un yaptığı heykellerin belgeselini çektiğini belirterek şunları söyledi:

"Mehmet Aksoy bu heykel için bir kuruş para almamıştır. Nazım Hikmet Vakfı için Aksoy'un belgeselini çekiyorum. Çalışanların hiçbiri para almıyor. Mehmet Aksoy'un belgeselini çekiyoruz. Yaptığı bütün heykellerin belgeselini çekiyoruz. Aksoy, Anadolu'nun yetiştirdiği dahi sanatçılardan birisidir. Bu anıtın anlattığı içerik o kadar önemli ki, Kars'a bu kadar yakışan hiçbir şey olamaz. Kars'ın kültürü, Doğu'nun kültürünün üstünde farklı bir konumdadır. Bu anıta bütün Karslıların sahip çıkması lazım. Bu

heykel bütün dünyaya mesaj veriyor. Bu heykelin aleyhinde olanlar var. Geçen yıl da burada film çektim. Bir yıl sonra yine geldim. Bu dedikodular gittikçe artmaya başlıyor. Hiçbir heykel yıkılamaz, hiçbir heykel yok edilemez. Onun içerisinde herhangi bir mesaj aranamaz. Heykeller politik değildir. Yalnızca insanlık için vardır. Mesaj verir ve ölümsüzdürler."

IŞIK YONTUCUSU BELGESELİ'NİN ÇEKİMLERİ KARS'TA DEVAM EDİYOR
IŞIK YONTUCUSU BELGESELİ'NİN ÇEKİMLERİ KARS'TA DEVAM EDİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 29 Ocak 2010 Cuma 19:35:00
Güncelleme :1 Şubat 2010 Pazartesi 17:30:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?