6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Bilimsel resim sergisi açıldı

Kars’ta 6. Bilimsel Bitki Resim Sergisi’nin kelebek resmi Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Rektör Vekilini şoke etti.

Kelebeği gerçek sanan Rektör Vekili Salih Otlu resme dokununca farkı anladı. Açılışını resim meraklısı 5 yaşındaki Fatmanur Güneş’in yaptığı bu yılki son serginin de açılmasıyla sıra kitap basımına geldi.
KuzeyDoğa Derneği tarafından Kars-Iğdır Doğal Zenginlik projesi kapsamında Kars bitkilerinin resmedildiği '6. Bilimsel Bitki Resim Sergisi' Gazi Ahmet Muhtar Paşa (GAMP) sergi salonunda açıldı. Açılışa; KAÜ Rektör Vekili Salih Otlu, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Murat Doğanay, KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, kurs hocaları ve kursiyerler katıldı. Resim meraklısı 5 yaşındaki Fatmanur Güneş’in kurdeleyi kesmesiyle gerçekleştirilen açılışın ardından sergi gezildi.
Değişik üniversitelerden öğrencilerin günde 13 saat çalışarak 15 günde resmettiği Kars yöresinde yetişen bitkilerin yer aldığı sergi büyük ilgi gördü. Serginin en can alıcı bölümü ise kelebek resmiydi. KAÜ Biyoloji Bölümü mezunu KuzeyDoğa Derneği gönüllüsü Ümit Durdu’nun 5 günde çizip boyadığı ‘Cadı’ (Chazara Briseis) adlı kelebek Rektör Vekilini adeta şoke etti. Rektör Vekili Salih Otlu, sergiyi gezerken kelebek resmini gerçek sandığını, sonra da resme dokunduğunu ve bunun bir çizim olduğu anlayınca şoke olduğunu söyledi. Gerçeğinden ayırt edilemeyen kelebek resmi diğer ziyaretçilerin de ilgisini çekti. Ziyaretçilerde resmi inceledikten sonra kelebeği resmeden Ümit Durdu’yu tebrik ettiler.


Rektör Vekili Salih Otlu bitki isimlerine de dikkat çekerek yabancı kökenli isimlerden yavaş yavaş sıyrılıp herkesin anlayacağı ve halk dilinde telafüz edilen isimlerin kullanılmasını önerdi.
KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, büyük bir çoğunluğu kırsal alanlardan toplanan Kars bitkilerinin resimlerinin bugüne kadar 50 öğrenci tarafından önce karakalem çizimlerinin yapıldığını ardından da suluboyayla renklendirildiklerini söyledi. Çoban, şimdiye kadar KAÜ dahil 9 üniversiteden 50 öğrencinin Kars’ta yetişen 124 tür bitkiyi resmettiklerini bunların 5’in de sadece Kars’ta yetişen endemik bitkiler olduğunu ifade etti. Bugün açılan son sergide ise 44 resim bulunduğunu bunlarında 17 kursiyer tarafından 15 günde resmedildiğini belirten Çoban, “Bu kursların amacı; bitki türü açısından eşsiz zenginliğe sahip olan ülkemizde bilimsel çalışmaları görsel olarak desteklemek üzere bitki ressamları yetiştirmektir. Öğrenciler bitkileri birebir boyutlarına bağlı kalarak çizdiler. Bitki kısımlarından kesit alma ve resmetme yöntemleri bir bir öğretildi. Birinci gayemiz bilimsel çalışmaları hayata geçirmek olsa da ikinci önemsediğimiz nokta ise estetik ve sanatsal yönünü ön plana çıkarmaktır" dedi.
Çoban, 2005 yılında beri Kars'ta bu faaliyetleri gerçekleştirdiklerini de kaydederek, “KuzeyDoğa Derneği olarak Kars'ta ki bitlilerin resmini çizerek bunları bir kitap haline getirmeyi hedefliyoruz. Bu sergimizin ardından kitabımızı basma çalışmalarımızı başlatacağız” diye konuştu.
Kars'ın bitkilerini resmederken diğer taraftan da Türkiye'de ki bitki çizerlerinin sayısını artırmayı da hedeflediklerini vurgulayan Çoban şunları söyledi:
“Bugüne kadar 50 kişiye eğitim vermiş durumdayız. Bunlardan 20'si aktif bir şekilde çizimlerine devam etmektedirler. Türkiye'de yaklaşık olarak 10 bin civarında bitki türü var ve bunların yüzde 20 ile 30'u endemik yani tek bir yere ait bitkilerden oluşmaktadır. Bu bitkilerin profesyonel anlamda resmini çizen 3 hocamız var. Biz bu işe özellikle bu çizerlerin sayısını arttırmak için başladık. Sonra da Kars'ta bu anlamda bir rehber kitap çıkarmak istedik. Bu çalışmalar uzman hocalarınıza gidecek. Hocalarımız bitkileri tanımladıktan sonra kitabın baskı çalışmaları başlayacak”


Ankara Gazi Üniversitesi öğrencilerinden Güler Bozok da ikinci defa kursa katıldığını ve bitkilerin resimlerini çizmekten büyük zevk aldığını söyledi. Bozok, “Tamamen bilisel bir proje ve resimler birebir boyutlarıyla çiziliyor. Renk uyumunda bile en ufak bozukluk olmuyor. Bitkinin gerçeği karşınızdaki gibi oluyor. Fotoğrafta renkler gölgeler tam anlamıyla belirlenemiyor ama resim çizdiğiniz zaman bitkinin bütün ayrıntılarını ortaya koyabiliyorsunuz.
Sergi 2 gün açık kalacak.

iha
Yayın Tarihi : 8 Ağustos 2009 Cumartesi 21:50:00
Güncelleme :8 Ağustos 2009 Cumartesi 21:55:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?