6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Bir engelli gözüyle yaşam çilesi

Dolunay Derneği Başkan Yardımcısı ve Engelliler Birim Başkanı Faruk Ocak, Engellilerin normal hayatta yaşamış oldukları zorlukların çok fazla olduğunu ve bu zorlukların giderilmesi gerektiğini söyledi.


Ocak, İHA’ya yaptığı açıklamada, engellilerin normal hayatta yaşamış oldukları zorlukları şu şeklide sıraladı:
“Bir engelli olarak olaya bakarsak, engellilerin yaşamlarında çok önemli sorunlarının olduğunu görürüz. Hatta bu sorunları yaşadığımız için zorluklarıyla karşılaştığımız için sanırım bunu en iyi engelliler olarak bizler ifade edebiliriz. Galiba engelleri aşma kabiliyetimiz sayesinde engellerimiz azalacağına artmaktadır. Sorunlarımızı öncelik sırasına göre değerlendirilerek, çözümü konusunda uzun vadede çalışmaların yapılması gerekmektedir. Bu çalışmalara engelli ailesi, toplum ve hükümetler katılmalıdır. İşte bu şekilde düşündüğümüz zaman, engellilerin yaşamlarındaki sorunları olarak, İstihdam, eğitim, sosyal faaliyetler, çevre düzenlemeleri, engelliye uygun alışveriş merkezlerinin sınırlı sayıda olması, engellilerin meslek edindirme çalışmalarının yeterli seviyede olmaması, temsil noktasında oransal olarak çok zayıf bir durumda olması toplumun sadece acıyarak bakması, kurumların üstlerine düşeni yapmaması gibi daha birçok sorunlar. Yukarıda saymış olduğumuz sorunlar engellilerin yaşamış olduğu önemli olan sorunlardan sadece birkaç tanesidir. İşte bu sorunların olması engelli insanların zaten düşük olan yaşam standartlarının daha da düşmesine neden olmaktadır. Bütün bunları düşündüğümüz zaman bu sorunların çözümü konusunda çok atıl kalındığı açık ve net bir şekilde görülebilmektedir. Engelliler için çok önemli olan sorunların çözülmesi engellin yaşamış olduğu zorlukları kısmen de olsa azaltacağına inanmaktayız ama görünüş tam tersidir”
Ocak, bu konulardaki çalışmaların yetersiz olması, ülkümüz nüfusunda yüzde 12’sini oluşturan engellileri ve bunun yanında engelli ailelerini mağdur ettiğini söyleyerek, “Engelli nüfusunun bu kadar fazla olduğu ülkemizde, engelliler için yapılan çalışma ve etkinliklerde bu kadar yetersiz kalınması ve engelli insanın eğitim ve evde bakım ücreti nedeniyle para kazanma aracı olması da olayın diğer bir düşündürücü boyutudur. Bu kadar insanın yaşadığı sorunlar geçiştirme çözümlerle çözülemez. Bu konularda gerekli yatırımların yapılarak, gerekli projelerin geliştirilerek etkin ve özverili bir çalışmayla, hem kısa vadede çözümler için, hem de uzun vadede geleceğe yönelik çözümler sunulmalıdır. Bu sorunların önemli ölçüde aşılması engelli ve engelli ailelerini de rahatlatacaktır. Zaten engelinden dolayı büyük zorluklar yaşayan engelliler ve engelli aileleri birde bu sorunları yaşamaları engelli insanı çok rahatsız etmektedir. Biz engellilerinde bu sorunları dile getirerek gerekli olan mücadelemizi hakkıyla vermemiz gerekmektedir. Zira mücadele olmadan hiçbir hak kazanılmıyor da alınmıyor da işte bunun için hakkımız olan her şeyi sonuna kadar savunmalıyız. Yoksa kimse şu senin hakkındır al demediği gibi hakkımızı almamıza bile izin verilmiyor ki onlardan destek alalım gerçi aldığımızda bazı istisnalar dışında söylenemez” diye konuştu.


Ocak, son olarak, haklarını her alanda arayarak, engellirinde bu toplumun bir parçası olduğunu herkesin bilmesi gerektiğini ifade ederek, “Bizim eğitimimiz kadar toplumun da eğitilmesi şarttır. Engellilik sorunu üç ayaklı tabure gibidir bu sorunu çözmek için üç ayakla da aynı anda uğraşılması gerekmektedir. Tek ayağa yapılan iyileştirmeler taburenin sağlam olduğunu göstermez” dedi.

iha
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2009 Perşembe 17:40:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?