6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Bitki Çizim Kursu’na büyük ilgi

Kars Belediyesi Namık Kemal Toplum Merkezi binasında KuzeyDoğa Derneği tarafından düzenlenen Kars Florası ve Biyo Çeşitliliği Bitki Çizim Kursu’na üniversite öğrencileri yoğun ilgi gösteriyor.


KuzeyDoğa Derneği tarafından gerçekleştirilen Kars-Iğdır Doğal Zenginlik Projesi kapsamındaki 'Bitki Resim' kursuna Namık Kemal Evi'nde devam ediliyor. 2006 yılında Kars-Iğdır Doğal Zenginlik Projesi kapsamında başlayan ve bu sene 5. düzenlenen Bilimsel Bitki Çizim Kursu’nun bu yıl ki ikinci etabı ülkenin farklı şehirlerinden üniversite öğrencilerinin katılımıyla daha da renklendi.


KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, her gün çok sayıda vatandaşın kursu ziyaret ederek resimlerin nasıl çizildiğini izlediklerini söyledi. Çiçeklerin birebir boyutlarının ölçülerek aynı şekilde çizildiğini de belirten Çoban, ilginin artıyor olmasının sevindirici olduğunu da sözlerine ekledi.
Kurs öğretmeni Gülnur Ekşi ise şunları söyledi:


“Kaç yıldır yapmakta olduğumuz bir kurs var. Bilimsel bitki çeşitliliği bu çalışmalarda Kars, biyo çeşitliliği kapsamında geliştiriliyor. Bu kursla birlikte farklı üniversitelerden arkadaşlar gelerek bilimsel literasyon yöntemlerini öğreniyorlar. Bunları uygulamalı olarak öğreniyorlar çünkü; yaptıkları çalışmalar bu kursların sonunda bir kitapta yayınlanmak üzere bir araya toplanacak. Süremiz çok kısıtlı olduğundan hızlandırılmış bir kurs yapıyoruz.

Bu kurslarda amacımız normalde daha uzun bir süreçte edinebileceğimiz yöntemle bilgileri hızlı bir şekilde almak ve uygulamaya çalışmak. O nedenle arkadaşlarımız günde ortalama 10–12 saat çalışıyorlar ve alabildiklerinin en iyisini yapmaya çalışıyorlar. Genelde dikkat ettiğimiz şey bilimsel olarak yani botanikçilerin kullanmaya ihtiyaç duyacağı çizimleri üretebilmek. Bu farklılıkları kitaplar ile çeşitlendiriyoruz. Ancak makalelerde görsel olarak bu bilgileri desteklemektedir. Dolayısı ile bizim yaptığımız çalışmalar özel uğraş ile getirilen bitkileri görsel olarak ifade edebilmek.

Biz görsel olarak o tekniği sağlayan grubu yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Buradaki arkadaşlar gelecekte bu çalışmalara devam edecekler. Onlarda bu şekilde insan yetiştirecekler”
Kursların amacının Türkiye’deki zengin bitki ve flora çeşitliliğini canlı tutmak olduğunu da ifade eden Ekşi, “İlk kursun sonunda karar verdik dedik neden bunca insan bir araya gelerek bu kadar çeşitli bitkileri çalışırken çizmiyoruz?. Proje Koordinatörü Emrah Çoban, özellikle mevsim içerisinde var olan en güzel bitkileri getiriyor ve buradaki kursiyerle onların canlı materyalinden çalışmasını sağlıyor.

Fotoğraftan çalışmıyoruz ve bitkiyi sembolik olarak çizmiyoruz. Birebir ölçüde canlı bitkiyi karşımıza koyarak çiziyoruz ve bu bitkiler Kars bitkileri. Kurs sonunda toplanan çizimleri bir kitapta yayınlayacağız” diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 7 Ağustos 2009 Cuma 15:11:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?