5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

Bitki ressamlarına ihtiyaç var

Kuzey Doğa Derneği tarafından gerçekleştirilen Kars-Iğdır Doğal Zenginlik Projesi kapsamındaki 'Bitki Resim' kursuna Kars Belediyesi'nin katkılarıyla Namık Kemal Evi'nde devam ediliyor.

Bitki Ressamı Işık Güner, "Türkiye'de yaklaşık 10 bin tane bitki türü var. Bunların resmedilip bir şekilde kitaplara dökülmesi gerekiyor. O yüzden Türkiye'nin çok acil bir şekilde bitki ressamlarına ihtiyacı var" dedi.


Bitki ressamı kurs hocası Işık Güner, değişik kategorilerdeki kursların Kuzey Doğa Derneği tarafından değişik illerde 3 yıldır düzenlediğini bu yıl da Kars'ta ilk kez Namık Kemal Evi'nde kurs düzenlediklerini söyledi.

Bitki resim kursunun ise Doğu Anadolu Bölgesi'nde ilk defa Kars'ta yapıldığına dikkati çeken Güner, "Bitki ressamları yetiştirip Türkiye'nin bitkilerini resmetmelerini sağlamalarını amaçlıyoruz. Onlara imkan ve olanak sağlamak. Onları daha çok teşvik edebilmek için seneye tekrar bu kursu düzenleyip oluşan bütün eserleri bir araya toplayıp bir kitap basmak niyetindeyiz. Eğer bunu başarabilirsek, bu isteklerimizi yapabilirsek Türkiye'de basılmış ilk bitki resim kitabı olma özelliğini de taşıyacak. Aynı zamanda Kars'ın resimlerini içeren çok özel bir kitap olacak. Çünkü öğrencilerin resimlerini içerecek. Onlara teşvik olması açısından çok önem taşıyacak. Türkiye'de bu tür kitapların devamının gelmesi açısından çok büyük önem taşıyacak. Çünkü Türkiye'de yaklaşık 10 bin tane bitki türü var.Bunların resmedilip bir şekilde kitaplara dökülmesi gerekiyor. O yüzden Türkiye'nin çok acil bir şekilde bitki ressamlarına ihtiyacı var'' şeklinde konuştu.

 


Kursun bitiminde 6 Eylül'de Gazi Ahmet Muhtar Paşa Sergi Salonu'nda 'Bitki Resim (İllüstrasyon) Sergisi' açacaklarını da vurgulayan Güner, "Daha sonra iki haftalık bir kurs için ayrı grup Kars'a gelecek. Mümkün olduğunca çok daha fazla kişiye ulaşmaya çalışıyoruz. Belki aralarından bir kaçı bu işi istek ve hevesle devam ettirmeye çalışır ve daha sonra bu işi profesyonel olarak yapmaya başlar diye elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Umarım başarılı oluruz. Umarım bu kurs amacına ulaşır ve kitabımızı çıkarabiliriz. Gerçekten öğrencilerin başarısı ve performansları bizi sevindiriyor. İki haftalık kurs boyunca sabah-akşam 8'er saat çalışıyorlar. Gayet hevesli bir şekilde devam ediyorlar. Bu da bizim hevesimizi fazlasıyla arttırıyor" diye konuştu.


Güner, ayrıca, her geçen yıl öğrenci sayılarında artış olmasının sevindirici olduğunu belirterek, "Kars'ın dışından gelen öğrenciler de var. Özellikle bu sene Kars dışından çok fazla öğrenci var. Tokat, İstanbul, Ankara, Isparta ve Bursa'dan gelen öğrenciler var. Kars'ta okuyan öğrencilerimiz var. Bu sene özellikle dışardan gelen çok öğrencilerimiz var. Biz bundan önceki senelerde 15 kişiyi bulmakta bazen zorlanıyorduk. Bu sene çok fazla talep oldu ve bir kısmını geri çevirmek zorunda kaldık.Bir eleme yapmak zorunda kaldık. Bu sene bizim için de çok büyük bir mutluluk oldu. Elimizden geldiğince Kars'taki bitkilerin resimlerini yapmaya çalışıyoruz. Ağustos aylarında pek bitki türü bulamıyoruz. Bu nedenden dolayı bulabildiklerimizin resimlerini yapıyoruz. Seneye amacımız kursu Haziran-Temmuz sonu yapmaya çalışacağız" ifadelerini kullandı.


Kurs öğrencilerinden Gülsen Bilgin de, "Bizler burada hem bitki çizimini öğreniyoruz hem de Kars'ın bitkilerinin resimlerini çizmeye çalışıyoruz. Çizdiğimiz bu resimler iki yıl içerisinde hazırlamış olduğumuz kitapta yayınlanacak. Sanırım önümüzdeki baharda tekrar gelip baharda açan Kars'ın o güzel çiçeklerini resmetmeye çalışacağız" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2008 Salı 17:37:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?