6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Bozkuş yapacaklarını anlattı

Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, 3 aylık görev süresi içerisinde yaptıkları ve yapmayı planladıkları hizmetleri düzenlenen basın toplantısında dile getirdi.


Bozkuş, Belediye Meclis Salonu’ndaki toplantıda 3 aylık hizmetlerin yanında belirlenen sorunlar ve çözüm önerileri ile yapılması acil olanlara öncelik verileceğini söyledi. Bozkuş, bundan böyle her üç ayda bir bu tür toplantıların düzenleneceğini, ayrıca hafta da bir de basın mensuplarına, kamuoyunun bilgilendirilmesi için yapılan çalışmalar hakkında açıklamalar yapılacağını da belirtti.
Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş; Belediye Meclis Üyeleri, birim müdürleri ile Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Özlem Öztürk’ün de hazır bulunduğu basın toplantısında şu bilgileri verdi:
BELEDİYE YETKİ ALANI İÇERİSİNDE TESPİT EDİLEN YEREL NİTELİKLİ GENEL SORUNLAR:
Mevcut kanalizasyon şebekesi yetersiz
Mevcut yollar bozuk
Atık Su Arıtma Tesisi yok
Cadde ve sokakların temizliliği düzenli yapılmıyor
Hayvan pazarı kullanılamaz durumda
Halk Ekmek Fabrikası uygun değil
Mevcut Mezbahane yetersiz
Şehir merkezine günlük 2 saat su veriliyor
Personel maaş ve ikramiyeleri düzenli ödenmiyor
Esnaf ve yüklenici firmalara alacakları ödenmiyor
Kamu kuruluşlara borçları ödenmiyor
Otogarı bakımsız
Personel dağılımı uygun değil
Birimler arasında koordinasyon yetersiz
Gecekondu bölgelerinin kentsel dönüşüm projeleri üzerinde yeterli çalışma yapılmamış.
TESPİT EDİLEN GENEL SORUNLAR İÇERİSİNDE BİRİNCİ DERECEDE ÖNCELİKLİ YAPILMASI GEREKENLER:
Su şebekesinin yapılması
Kanalizasyon ve atık su arıtma tesisinin yapılması
Cadde ve sokakların cevre temizliğinin yapılması
Bozuk olan yollarının bakım ve onarımının yapılması
Ödenmeyen personel maaş ve ikramiyelerinin ödenmesi
Mevcut mezbahanenin bakım ve onarımının yapılması
Halk Ekmek Fabrikasının bakım ve onarımının yapılması
Mevcut Otogar binasının bakım ve onarımın yapılması
Mevcut park bahçe ve mezarlıkların bakım ve onarımlarının yapılması
Personel dağılımının yeniden düzenlenmesi
Birimler arasında koordinasyonun yeniden sağlanması.
TESPİT EDİLEN GENEL SORUNLAR İÇERİSİNDE İKİNCİ DERECEDE ÖNCELİKLİ YAPILMASI GEREKENLER:
Yarı Açık Hayvan Pazarının yapılması
Katı atıkların düzenli depolama tesislerinin tamamlanması
Sebze Halinin yeniden yapılması
Gecekondu bölgelerinin kentsel dönüşüm projeleri ile ıslah edilmesi
Esnaf ve yüklenici firmaların alacaklarının ödenmesi
Kamu kuruluşlarına borçlarının ödenmesi
Mevcut imar planının yeniden düzenlenmesi.
1 NİSAN 2009 TARİHİNDEN 30 HAZİRAN 2009 TARİHİNE KADAR GEÇEN 3 AYLIK SÜRE İÇERİSİNDE YAPILAN İŞLER:
Selim Bayburt Barajından kente 50 yıllık içme suyu ihtiyacını sağlayacak 30 kilometrelik ishale hattının ihalesi DSİ Genel Müdürlüğü ile yapılan görüşmeler neticesi ile Başbakanın talimatı ve milletvekillerinin yardımıyla ihalesi yaptırıldı.
Şehir merkezinde içme suyu ihtiyacını sağlayan mevcut su şebekesinin yetersiz oluşu nedeniyle 150 kilometrelik yeni su şebekesi yapılması için Belediye Meclisinden karar alınarak İller Bankası ile yapılan protokol çerçevesinde Temmuz ayında ihaleye çıkarılacak.
Kanalizasyon ve Atık Su Arıtma Tesisinin Avrupa Birliği Projeleri kapsamında hibe olarak yapılması için Çevre Orman Bakanlığınca çalışmalar başlatıldı, Projeye ait raporları hazırlayarak müşavir firma için ihale çalışmaları tamamlandı.
Ödenmeyen 4 aylık personel maaşları olan 2 milyon 833 bin 253 TL, 52 gün içerisinde ödendi.
Sokak köpeklerine ait İslah İstasyonu ihalesi yapıldı.
Mezbahana ve Ekmek Fırınına ait binaların bakım ve onarımlarının yapılması için ihaleleri yapıldı.
Kanalizasyon şebekesine ait 10 Kilometrelik sağlıklı çalışmayan ana kolektörlerin açılması için Kanal Açma Makinesi siparişi Devlet Malzeme Ofisine verildi.
Gecekondu Mahallelerinin Kentsel Dönüşüm Projeleri ile ıslah edilmesi ve sağlıklı konutların yapılması için Belediye Meclisinden Karar alınarak TOKİ’ ye müracaatı yapıldı.
Kars halkının sorunlarını çözmek için Kar Masa kuruldu ve bir ay önce hizmete açıldı. Bu süre içerisinde 750 vatandaşımızın sorunlarını dinlendi, resmi müracaatları alındı gereği yapılması için ilgili birimlere dilekçeleri havale edilerek sorunları çözüldü.
Her hafta Salı günleri halk görüşü yapılarak halkın sorunlarına çözüm bulunuyor.
MALİ HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ 3 AYLIK RAPOR:
1 Nisan 2009 tarihinden 29 Haziran 2009 tarihine kadar olan gelir ve giderler;
GELİRLER:
Belediye Öz Gelirleri;
3 milyon 366 bin 420 TL
İller Bankası Payı 1 milyon 969 bin 57 TL
Toplam Gelir: 5 milyon 335 bin 477 TL
GİDERLER:
4 Aylık İşçi Memur Maaşları: 2 milyon 833 bin 253 TL
Akaryakıt ödemeleri: 324 bin 906 TL
Esnaf Ödemeleri: 764 bin 321 TL
İşçi Kıdem Taz. Ödemeleri: 557 bin 46 TL
İşçi İkramiye Ödemeleri: 35 bin 198 TL
Fakir Aile Yardım Ödemesi: 8 bin 765 bin TL
İller Bankası Taksit ödemesi: 811 bin 926 TL
Toplam Gider: 5 milyon 335 bin 415 TL
FEN İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ 3 AYLIK RAPOR:
Kente bulunan Cezaevi yolu, Atatürk Caddesi, Kar-Saş AVM önü, Halitpaşa Caddesi, Eski Garajlar arkası, İsmail Aytemiz Bulvarı, Yeni Çevre Yolu, Faikbey Caddesi Kızılay Hamamı önü, Cumhuriyet Caddesi Kent Konseyi Önü, İstasyon Caddesi, Tren Hattı Sokak, Halitpaşa Mahallesi DSİ lojman önü, Arpacılar Sokak, Küçük Kazımbey Çaddesi, A-B blokları önü, GAMP Caddesi, İnönü Caddesi, Şehit Yusufbey Caddesi, Digor Yolu sağlı sollu Bölge Trafik binasına kadar, Fayton Pazarı, Sabuncular Caddesi, 1 nolu Sağlık Ocağı önü, Arpaçay Yolu sağlı sollu, Yeni Otogar içi, Kombine Yolu, İl Kültür Müdürlüğü binası önü, Sim-Er Otel önü, Selahattin Filtekin Köprüsü üstü ve eski Erzurum Caddesi kavşağı olmak üzere toplam 672 ton asfalt kullanılarak yol tamiratı ve yeniden asfaltlama yapıldı.
Kentte bozuk yol olan mahallerden Alpaslan Mahallesi (3 bin 529 metrekare), Halitpaşa Mahallesi (405 metrekare), Örnek Mahallesi (bin 437 metrekare), Ortakapı Mahallesi (405 metrekare), Yusufpaşa Mahallesi (16 metrekare), Bahçelievler Mahallesi (396 metrekare), Şehitler Mahallesi (bin 406 metrekare), İstasyon Mahallesi (494 metrekare) ile muhtelif cadde ve sokaklarda (209 metrekare) olmak üzere toplam 8 bin metrekare beton parke yol onarımı yapıldı.
Atatürk Caddesi, Faikbey Caddesi Kazımpaşa Caddesi, Pazar Caddesi, Kaleiçi Mahallesi, Dr. Metin Sözen Caddesi ve Sukapı mahallelerinde toplam 2 bin 500 metrekare doğal taş parke yol onarımı yapıldı.
Kentte kanalizasyon hattı olmayan muhtelif yerlere 500 metrekare kanalizasyon hattı yapıldı.


Fen İşleri Müdürlüğü tarafından yapımı devam eden ve ihaleye çıkartılan Katlı Otopark yapım işi, Dereiçi mevkiinde bulunan mezbahanenin bakım onarım ve ek bina yapımı, Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Ekmek Fabrikasının bakım ve onarımı, Karadağ Mahallesi Otogar mevkiinde bulunan arsada 1 adet hayvan barınağı yapımı projeleri ise devam ediyor.
Fen İşleri Müdürlüğü kanal açma, çekme ve temizleme ekipleri tarafından kentin çeşitli mahallelerinde, cadde ve sokaklarında 640 adet kanalizasyon tıkanıklığı, kanal açma, çekme işleri gibi müracaatlara cevap vererek sorunları giderildi.
Fen İşleri Müdürlüğü kanalizasyon hattı çekme, baca yükseltme ekipleri tarafından kentin çeşitli cedde ve sokaklarında 240 adet kanalizasyon baca yükseltmesi ve çok sayıda kanalizasyon hattı arızası ile yağmur ızgaraları temizliği yaptı.
Mevcut Otogar binasının ve otogar iç alanının bakım onarımı yapılmaya devam ediyor.
Belediyeye ait İdari Bina ve diğer binaların bakım onarım boya gibi eksiklikleri Fen İşleri Müdürlüğü tarafından yapıldı.
Fen İşleri Müdürlüğü Elektrik Şefliği tarafından kentte bulunan sinyalizasyonların, çeşitli caddelerdeki sokak aydınlatmaları, Belediyeye ait muhtelif binaların, Sebze Halinin, Otogar binasının park ve bahçelerde bulunan havuzların ışıklandırmaları ile elektrik tesisatlarının bakım ve onarımları yapıldı.
SU İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ 3 AYLIK RAPOR:
1-Kars Merkez içme suyu 2007 tarih ve onaylı projeler çerçevesinde AÇB boruların HDPE (PE100) borularla değiştirilmesi işi için İller Bankası 14. Bölge Müdürlüğüne gerekli yazışmalar yapılarak işin gereği inşaat ihalesi aşamasına getirildi.
2-Digor Yolu TOKİ, Karacaören ve 10 bin metreküplük depolarda kullanılmak üzere 3 adet tam otomatik klorlama cihazı İller Bankası 1. Bölge Müdürlüğü’nden satın alma işlemleri yapılıp önümüzdeki günlerde gerekli montajlama işlemi yapılacak.
3-Belediye Su İşleri Müdürlüğü kacak su ekiplerince yapılan kontroller sonucu bine yakın usulsüz su kullanımı tespit edildi, 434 adet su abonesinin yeni kaydı sağlandı.
4-Digor Yolu TOKİ bölgesindeki arsenik oranı yüksek olan kuyu atıl duruma düşürülerek, alternatif olarak yakın bölgeden geçen borluk ishale hattına 1 kilometrelik hat bağlantısı yapılarak bölgenin içme ve kullanma su sorunu temelden çözüldü.
5-Yeni açılan ve arsenik oranı düşük 60417 nolu kuyu (Kars Merkez) içme suyunda değerlendirilmek üzere yakın bölge olan Bahçelievler Mahallesi ile Hafız Hakkı Paşa Kışlası şebeke hat çalışmaları yapılarak, yakın zamanda aktif hale getirilecek.
6-Kentin ana su deposu 10 bin metreküplük depo şebeke giriş hat, tahliye ve 1000’lik çıkış vanaları üzerinde gerekli çalışmalar yapılarak, sistematik olarak atıl durumunda olan vana ve demontajları değiştirilmesi öngörülerek çalışmalar devam ediyor.


3 aylık süre içerisinde yaklaşık şehir merkezi ana cadde ve sokaklarında çeşitli sebeplerle patlayan 750 adet su şebekesi patlağı onarımı Belediye su arıza ekiplerince onarılarak su kaybını önemli ölçüde aza indirdi.
Ayaklı Küle Depo Terfi Merkezinde bulunan 315 kilowatlık motorlarından 1 adet motorun bakımı ile 2 adet pompa bakımları yapıldı.
Ayaklı Kule, Yeni Terfi, Cumhuriyet Köyü Terfi, Karacaören Terfi depoları ile 10 bin metreküplük ana su deposunun periyodik temizlik çalışmaları yapıldı.
Çeşme Pompa P1 Terfi İstasyonundaki pompaların bakım ve onarımları yapılarak çalıştırılır duruma getirildi.


İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ 3 AYLIK RAPOR:
Çeşitli mahallelerdeki gecekonduların Gecekondu Dönüşüm Projesi kapsamında kaldırılarak yerine sağlıklı yaşanabilir konutlar yapılması ile ilgili tespit çalışmalarına başlandı.
İmar planı yapımı için hali hazır haritaların güncellenmesi için İller Bankasına bildirildi, hali hazır harita yapımına müteakip şehrin tümüne ait imar planlarının yenilenmesi için ihaleye çıkılması ile ilgili çalışmalara başlanılacak.
3-1 Nisan-29 Haziran 2009 tarihleri arasında 14 adet yapıya yeni yapı ruhsatı, 8 adet yapıya tamirat ruhsatı, 18 adet yapıya ilave tadilat ve diğer kullanımlar için ruhsat 13 adet yapıya da yapı kullanma izin belgesi verildi.
14 adet parsel için özel mühendislik bürolarınca hazırlanan zemin etüt raporu arazide kontrolleri yapılarak onaylandı.
Özel planlama büroları tarafından hazırlanan plan tadilatları Meclis Gündemine alınarak görüşülüp karara bağlandı. Toplam 3 adet plan tadilatı onaylandı. 1 adet plan tadilatı meclis kararı ile iptal edildi.
41 adet ifraz-tevhit dosyası kontrolleri yapılarak Encümen Kararı alındı.
Topcuoğlu Hamamına ait role ve restorasyon projeleri hazırlanarak koruma bölge kurulana onaylanması için gönderildi.
ULAŞIM HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ 3 AYLIK RAPOR:
Belediye bünyesinde hizmet veren araçlarda kullanılmak üzere benzin, motorin, dizel ihalesi ile lastik ve akü ihaleleri yapıldı.
Belediyeye ait 5 adet çeşitli iş makineleri ve araçlar atıl durumda çalışmaz iken bakım onarımları yapılarak faal hale getirildi.
Belediye bünyesinde bulunan çeşitli iş makineleri ve araçların 25 adetinin bakım onarımları yapıldı. Elektrik aksamları yenilendi.
Belediyeye ait çeşitli iş makineleri ve araçların sigorta ve muayene işlemleri yapıldı.
Champion 720-A greyderin motor revizyonu torna işleri yürüyüş aksamı ve hidrolik sistemleri yapılıyor.


PARK BAHÇELER VE MEZARLIKLAR MÜDÜRLÜĞÜ 3 AYLIK RAPOR:
Kentte bulunan bütün park ve bahçelerin genel temizliği yapıldı.
Mesut Yılmaz Parkı, İsmail Aytemiz Parkı, İskender Bozdemir parklarında bulunan ağaçların budaması, çim biçme işlemleri, park içerisinde bulunan çocuk oyun alanlarının bakım ve boyama işlemleri yapıldı.
Atatürk Çay Bahçesi ve Ali Gaffar Okkan Bulvarında bulunan ağaçların budama ve refüj temizlikleri yapıldı.
Asri Mezarlığına 180 adet sarı çam (7 yaş) ağaç dikimi yapıldı. Mezarlılar yönetmeliği hazırlanarak Belediye Meclisine sunuldu.


ZABITA MÜDÜRLÜĞÜ 3 AYLIK RPOR:
Mevcut kadroda her gece 1 komiser muavini, 5 devriye memuru ve 1 daireci olmak üzere 7 kişi nöbet tutmakta, nöbetçiler tarafından şehrin mevcut yerleri, otel, lokanta, gazino ve kahvehaneler kontrol edilmekte. 3 adet otel genel temizlikten yoksun olduğundan kapatıldı.
Kazım Karabekir İşhanı önündeki büfe kaldırıldı, Yeni Devlet Hastanesi önündeki büfenin yeri değiştirildi.
Şehir merkezinde yaya kaldırımlar üzerindeki 10 adet eski tezgahlar ile Fayton Pazarında refüj içerisindeki seyyar satıcılar zabıtalarca kaldırıldı, şehir içerisinde el arabası ile seyyar satıcılık yapan 10 vatandaşa Digor Yolundaki demir tezgahlardan yer verildi.
Motor ve taksi galericileri şehir dışına çıkmaları için tebligat yapıldı, ruhsatsız yapılan inşaatlar Zabıta Müdürlüğü ekiplerince mühürlendi,
Zabıta Müdürlüğü ekipleri tarafından günlük Ekmek Fabrikaları, lokantalar, kasaplar kontrol ediliyor.


TEMİZLİK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ 3 AYLIK RAPOR:
Kentte bulunan mahalle cadde ve sokaklardaki çöpleri, evlerin dökmüş oldukları soba küllerini, cürufları, çamurlar, bahçe pislikleri, askeri birliklerin çöplerini, kanalizasyon temizliğinden çıkan baca pisliklerinin ve ilimizin temizlik ile ilgili günlük olarak gece ve gündüz olmak üzere eleman, araç ve iş makineleriyle belirli bir proğram doğrultusunda en hücre köşelere kadar titizlik göstererek yapıldı, bu bölgelerden çıkan çöpler günlük olarak çöp toplama merkezine döküldü.
Çöp toplama merkezine dökülen çöplerin çevre sağlığını tehdit etmemesi ve daha düzenli bir şekilde depolanabilmesi için günlük olarak iş makineleri yardımıyla düzeltildi.


Muhtelif tarihlerde 30 Ekim Mahallesi TOKİ konutlarının bulunduğu bölgede ve Atatürk mahallesinde Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Belediye Meclis Üyeleri ve mahalle sakinlerinin katılımlarıyla gerçekleşen temizlik kampanyasına personel, araç gereç ve iş makinesi sağlandı, toplanan çöpler sıkıştırmalı çöp arabasıyla alınarak çöp toplama merkezine boşatıldı.
Belediye Başkanlık makamının talimatları doğrultusunda şehir merkezi, Doğan Kent, Işıl Kent, Polis Lojmanları, Başbakanlık Toplu Konutları, Digor Yolu TOKİ, Emek Kent 5. Blok, Şeker Konutları, Ata Kent, Öğretmen Evleri, Hisar Kent, Villalar, Sanguoğulları, Elit Kent ve Kardelen sitelerinde bulunan çöp konteynerleri kaldırıldı. Konteynerlerin kaldırıldığı bölgede herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için Zabıta memurlarıyla birlikte el ilanları dağıtılarak vatandaş bilinçlendirildi, çöplerin çöp poşetleri içerisinde daha önceden belirlenen saatlerde çöp yerlerine bırakılması sağlandı.


İTFAİYE MÜDÜRLÜĞÜ 3 AYLIK RAPOR:
1 Nisan-30 Haziran tarihleri arasında şehir merkezi, ilçe ve köylerde 11 adet ahşap bina, 2 adet beton bina, 3 adet baca ve çatı, 1 adet ot saman, 3 adet kömürlük, 3 adet araç, 1 adet tüp gaz, 5 adet diğer yangın olmak üzere toplam 29 adet yangına zamanında müdahale edildi, can kaybı olmadan yangınlar söndürüldü.
Kentte bulunan resmi kurum ve kuruluşların yangın söndürme cihazları kontrol edilip raporları ilgili şahıslara verildi.
1 Nisan-30 Haziran tarihleri arasında 349 araç makbuzlu su çıkışı yaptı, 15 bin 585 TL gelir elde edildi.
Şehir merkezinde bulunan kaldırım, tüp geçit, dolmuş duraklarının yıkanması ve cadde, park bahçe, bulvar, refüj, yeşil alan ve ağaç sulamaları ihtiyaç duyulduğu anlarda yapıldı.


YAZİ İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ 3 AYLIK RAPOR:
1 Nisan-30 Haziran tarihleri arasında 15 adet kanuni meclis toplantısı yapıldı, 36 adet meclis kararı alındı, 10 adet encümen toplantısı yapılarak 71 adet karar alındı, alınan kararlar yazılarak ilgili birimlere iletildi.
Belediyeye resmi nikah için müracaat yapan 134 çiftin nikahları yapılarak evlenme mernisleri İl Nüfus Müdürlüğü’ne gönderildi.


HUKUK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ 3 AYLIK RAPOR:
Belediyeye karşı açılan ve Belediyenin açmış olduğu 22 adet davanın Belediye adına sonuçlanması için çalışmalar yapıldı, Belediye banka hesapları araç gereçler ve taşınmazlar üzerine konulan 75 hacizden 55 tanesiyle Belediye lehine anlaşma sağlandı, hacizler kaldırıldı.
VETERİNER İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ 3 AYLIK RAPOR:
1 Nisan-30 Haziran tarihinden itibaren kasaplarda yapılan kaçak kesim denetimleri artırılarak Belediyeye ait Mezbahanede bin 143 adet büyük baş hayvan kesimi yapıldı.

iha
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2009 Çarşamba 21:56:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
karslı IP: 88.252.74.xxx Tarih : 2.07.2009 13:07:32

başkanım..şimdiye dek yaptıklarınızı hayata geçiremedinizki bundan sonrasıda geçsin...mesela şehir dışındaki rezalethanelerden söz ediyorum yani gazinolar...saat 12 de kapanacaktı hala sabah saat 5 te kapanıyor meclisinizin aldığı kararla kaldınız..sonra heykellere karşı bir antipatinizmi var yazık onlara harcanan paralara ama yanlış ama doğru yapılmış bir kere..siz başka şeyler yapın bırakın bu akp.zihniyetini...şehir dışındaki rezilliği GAZİNOLARI . kapatın hayırdır neden kapanmıyor ??????


semra IP: 78.160.153.xxx Tarih : 2.07.2009 09:56:29

sayın belediye başkanımız yapmış olduklarınız ve yapacak olacaklarınız iyi hoş güzelde ama burakın diğer belediye başkanının yaptıklarını yıkmayı. 5 yıl sonrada başkası gelicek sizin yaptıklarınızı yıkacak yazık günah bizlerin parasıyla yapılıyor üzülüyoruz. paranızı başka şeylerde değerlendirin heykellerin size ve bize ne zararı var. Meclis üyeleri bunları düşüneceğine işsizliği düşünsün ekonomik krizi düşünsün faydalı neler yapabiliriz diye düşünsün.


emrahunaloglu.tr.gg KARS MERKEZ IP: 78.160.155.xxx Tarih : 2.07.2009 23:03:09

BELEDİYE VE ÇEKÜL ORTAKLIĞIYLA KAFAYA GÖRE UÇMAK ÜZERE OLAN MÜLKİYETLERİN TESCİLİNİ ÇÖZMEYE ÇALIŞIN BAŞKANIM , YAZIKDIR GUNAHDIR ÇİVİ ÇAKAMAZ OLDUK , 1992 YILINDA KENDİMİZİN YAPTIRDIGIMIZ, EVİMİZİ ÖNCEKİ BELEDİYE TARAFINDAN TESCİLLENMİŞDİR , ALLAH RIZASI İÇİN YENİ BİR UYGULAMA İLE İPTAL ETTİRİN