6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Bu da Alman usulü kermes

Kars'ta, sivil toplum örgütlerine üye kadınların kapasitelerin artırılması amacıyla, Birleşmiş Milletler (BM)'nin ortak programı kapsamında, kadın kuruluşlarının bir araya gelerek açtıkları kermeste elde edilen gelir, kendi ürünlerini satan kadınlara veriliyor.
 
BM'in İç İşleri Bakanlığı ve Hacı Ömer Sabancı Vakfı ile birlikte yürütülen "Kadın ve Kız Çocuklarının İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Ortak Programı" Kars İl Koordinatörü Sibel Alp Argunhan'ın girişimleriyle "Kadın Dayanışması" adı altında bir kermes düzenlendi. 

Gazi Ahmet Muhtar Paşa (GAMP) sergi salonunda açılan kermeste; Karslı Girişimci Kadınlar Derneği, Kadın Merkezi (KAMER), Yerel Gündem 21 ve Kent Konseyi Kadın Komisyonu, Türk Kadınlar Birliği ve Kars Kültürü Tanıtma Kadın Girişimciler Derneği görev aldı. Kadın sivil toplum kuruluşları ve bağımsız kadınların açtıkları tanıtım standı ve el ürünleri sergisinden oluşan kermes, büyük ilgi gördü. 


Bu kermesi diğerlerinden ayıran özellik ise gelirin satışı yapan kadınlara ait olması. Kadın kuruluşlarına üye kadınlar, kendi el becerileri veya dışarıdan satın aldıkları ürünleri satarak gelirini de kendileri alıyorlar. Halk arasında "Alman usulü" olarak bilinen bu yöntemle satış yapan kadınların da kendilerine olan özgüvenlerinin kazandırılması amaçlanıyor. 

BM Ortak Programı il temsilcisi Sibel Alp Argunhan, kadın sivil toplum örgütlerine üye kadınların kapasitelerin artırılmasının ön plana çıkarıldığını söyleyerek, "Bu amaçla da kadın sivil toplum örgütlerini bir araya getirip tanıtımı için standlar açmayı düşündük. Bu amaçla yine örgüt temsilcilerini bir araya getirmiş olduk. Bağımsız kadınlarda el ürünlerini aracısız olarak halka satma imkanını yakalamış oldular. Takılar, patikler, çoraplar, eşarplar ve yiyecekler ve mağazalardan satın alınan ürünler bulunmakta. Elde edilen gelir tamamen kadınların olacak" dedi. 

Kadın Merkezi (KAMER) üyesi Dilek Namlı da kendi yaptığı takıları sattığını belirterek, "Geliri kendim alacağım. Şu ana kadar 60 YTL civarında para kazandım. Bunu da sadece kendime harcayacağım" diye konuştu.
Kermes, 3 gün açık kalacak.
İha
Yayın Tarihi : 11 Mart 2007 Pazar 13:15:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?