6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Bu el öpülür

Kars Valisi Ahmet Kara, Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) yerleşkesinde 200 yataklı 'KAI Vakfı Vasfiye-Kazım Eriş Kız Öğrenci Yurdu'nu yaptıran hayırsever Vasfiye Eriş'in, açılışta elini öperek teşekkür etti.

KAÜ'de hayırsever Vasfiye Eriş tarafından yaptırılan 200 Yataklı Süit Odalı Vasfiye-Kazım Eriş Kız Öğrenci Yurdu'nun açılışı yapıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan açılış törenine, Vali Ahmet Kara, KAÜ Rektörü Prof. Dr. Abamüslüm Güven, Kars-Ardahan-Iğdır (KAI) Kalkınma Vakfı Başkanı Turan Çelik, KAI Vakfı eski başkanı Yıldız Laçiner, vakfın yönetim kurulu üyeleri, Azerbaycan Başkonsolos yardımcısı Mikail Yusifov, Defterdar Hanefi Arslan ve davetliler katıldı.

Yeni Rektörlük Hizmet Binası Karşısındaki Vasfiye Eriş Kız Yurdu açılışında konuşan KAI Kalkınma Vakfı eski başkanı Yıldız Laçiner, "Kars'ta doğdum, Kars'ta büyüyemedim ama ömrümü hep Kars hayalleriyle geçirdim şimdi de Kars'a hizmet etme sırası geldi. Bir Karslı olarak her zaman Kars'la iftihar ettim. Bir Karslı olarak diyorum ki 'her Karslı'nın buraya bir vatan borcu var. Burada doğduğumuz için bir hizmet borcumuz var. Elimizden gelen her şeyi bu güzel yurdumuza yapmalıyız. Karslı olarak Türk olarak'.

Vasfiye Eriş Karslı değil ama şuan Kars'tan çok daha Karslı'dır. Vasfiye Eriş yurdun dört bir köşesinden üniversiteyi kazanıp gelen kızlarımızın kalmakta zorlandığını duyunca üniversiteye bir yurt yaptırmak istediğini söyledi. Türk kadını olarak gurur duyuyorum. Vakıf olarak Kafkas Üniversitesi'ne karınca kaderince bir şeyler yaptık. Vakıf olarak elimizden geldiği kadar Kars'a yatırımlarımızı yaptık. Bundan sonrada yapılacağını ümit ediyorum ve inanıyorum" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Esfender Korkmaz da, Kars, Ardahan, Iğdır olunca biz bütün siyasi partiler olarak tek gönülde çarpıyoruz. Bu yurdu yapan Vasfiye Eriş'in de Türkiye'ye çok faydaları olacak. Bağış yaparken ağladığını da biliyorum. Kendisini kutluyorum" şeklinde konuştu.

KAÜ Rektörü Prof. Dr. Abamüslüm Güven ise, eğitimin artık dünya devletlerinin çok önemli tuttukları konulardan birisi olduğunu ifade ederek, "Bir ülkenin geleceğinin teminat altına alınmasında eğitimin öneminin büyüktür. Ülkenin kalkınmasında, çağdaşlaşmasında, halkın huzur ve güven içerisinde yaşamasında en önemli değer ve en önemli varlık o ülkenin yetiştirdiği gerçek anlamda eğitilmiş insan sayısıdır. Günümüz dünyasında sadece eğitilmiş olmak yetmiyor, okuryazar olmak bir anlam ifade etmiyor. Artık dünyayı algılayabilecek, dünyayla rekabet edebilecek bilgi ve birikime sahip olmak zorundasınız. Bu bilgi ve birikimin edinildiği yerlerde şüphesiz ki üniversitelerdir. Bugün birçok vakıf ve derneklerin halka ve gençliğe yaygın bir hizmet götürmek, ülkenin sosyal ve kültürel yönden gelişmesine katkıda bulunmak, devletin bir kısım yüklerini üstlenmek amacıyla hizmete girişmiş olmaları Kars gibi kentler için umuda açılan pencereler olmuştur. Bugün burada büyük bir özverinin eseri olan KAI Vakfı
önderliğinde hayırsever Vasfiye Eriş'in yaptırdığı yurdun açılışından duyduğum gurur ve mutluluğu belirtmek istiyorum. Hayırsever Vasfiye Eriş bugüne kadar toplumsal kalkınmalar için çok büyük projelerin altına imza attı. Kars'ta çocuklarını kalacak yeri olmadığı için geri götüren velilere meslek hayatım boyunca defalarca şahit oldum. Bu yurdu yaptırarak en az 200 kız öğrencimize üniversitemizde okuma yolunu açtınız" diye konuştu.

Konuşmalardan sonra plaket törenine geçildi. Burada Vali Ahmet Kara, hayırsever Vasfiye Eriş'in elini öperek plaketini takdim etti. Vali Kara, eğitime böylesine önemli bir hizmette bulunanın elini öpmekten onur duyduğunu da belirterek, "Vasfiye hanımı tebrik etmemek elde değil. Zaten bu ilk hizmeti değil, son hizmeti de olmayacak, öyle anlaşılıyor. Ben kendisini huzurunuzda ellerinden öpüyorum. Ama bu yurdu kullanacak öğrenciler ve yöneticiler eğer Vasfiye hanımefendiye teşekkür etmek isterlerse, teşekkürün en iyi yolu bu yurdu en verimli, en güzel, en uzun süreli kullanmaktır. Böylelikle onlarda Vasfiye hanıma teşekkürlerini sunmuş olurlar. Bende bu ilin valisi olarak buranın takipçisi olacağım. Bunun sözünü de Vasfiye hanıma veriyorum" dedi. El öpen Vali Kara, yerine alkışlar arasında geçti. KAI vakfı eski Başkanı Yıldız Laçiner'e de plaketini CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Esfender Kormaz verdi.

Yurdun açılışı da; Vali Ahmet Kara, KAÜ Rektörü Prof. Dr. Abamüslüm Güven, KAI Kalkınma Vakfı Başkanı Turan Çelik, KAI Vakfı eski başkanı Yıldız Laçiner, vakıf üyeleri ve hayırsever Vasfiye Eriş tarafından yapıldı. Açılıştan sonra yurt gezildi ardından da KAÜ Devlet Konservatuarı müzik dinletisi sunuldu.
 

iha
Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2009 Cumartesi 13:29:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?