6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Buzağı Güzellik Yarışması

Kars’ın Sarıkamış ilçesine bağlı Karaurgan Köyü’nde düzenlenen “5. Geleneksel Suni Tohumlama Güzel Buzağı Yarışması” renkli görüntülere sahne oldu.

Süslenerek podyuma çıkarılan buzağılar jüri önünde boy gösterdi.
Karaurgan Köyü Kalkınma Derneği, Sarıkamış İlçe Tarım Müdürlüğü, Kars Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Birliği ve Kars Bakü Tiflis Ceyhan (BTC) Sürdürülebilir Kırsal ve Kentsel Kalkınma Derneği (SÜRKAL) tarafından ortaklaşa düzenlenen 5. Suni Tohumlama Güzel Buzağı Yarışması Karaurgan Yatılı İlköğretim Bölge Okulu’nun (YİBO) bahçesinde yapıldı.


Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan etkinliğe; Sarıkamış Kaymakamı Ahmet Altunbaş, Belediye Başkanı İlhan Özbilen, İlçe Milli Eğitim Müdürü Orhan Ekinci, Kars Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma Proje Müdürü Mahmut Sevgi, SÜRKAL Sarıkamış Proje yöneticisi Osman Ağar, İlçe Tarım Müdürü Murat Uluer ve çok sayıda hayvan yetiştiricisi katıldı.


Yarışma başlamadan önce buzağılar süslenip her birine birer numara verildi. Bazı buzağıların yarışma alanına gelmekte inat etmeleri sahiplerine zor anlar yaşattı. 2009 yılı içinde suni tohumlama ile doğan 3-6 aylık simental ve montofon ırkı 22 buzağı sahipleri tarafından jürinin beğenisine sunuldu. Buzağı sahiplerinin heyecanlı bekleyişinin ardından jüri değerlendirmesi sonucunda montofon ırkında en çok puan toplayan Ömer Kanlı’ya ait ‘Polat’ isimli buzağı ile Simental ırkı buzağı kategorisinde Tuncer Öztürk’ün ‘Nazar’ adlı buzağısı birinciliği elde ettiler.

Montofon ve Simental kategorilerinde birinci olan buzağıların sahiplerine ödüllerini Kaymakam Altunbaş ve Belediye Başkanı Özbilen verdi. Birinci olan buzağı sahipleri buzağılarını öperek sevinçlerini kutladılar. Dereceye giren ilk üç buzağı sahiplerine birer adet çeyrek altın kart ve 5’er torba yem hediye edildi. Ayrıca Kaymakam Altunbaş, yarışmaya katılan tüm buzağı sahiplerine 2’şer torba yem verdi.


Karaurgan Köyü Kalkınma Derneği Başkanı Osman Nuri Kılıç, geleneksel hale gelen Suni Tohumlama Güzel Buzağı yarışması ile her yıl suni tohumlamayı yaygınlaştırarak daha da bilinçli ve kaliteli buzağı yetiştirmeyi hedeflediklerini belirterek, katkı sağlayan herkese teşekkür etti.
Kaymakam Altunbaş da, “Bölgemizin en önemli özelliklerinden bir tanesi tarımsal geçime dayalı bir gelir kaynağı oluşması. Tarım ve hayvancılık konusunda daha çok gelişmeye daha çok iyileştirmeye ihtiyacımız olması, böyle yarışmaların festivallerin buna fayda sağlayacağını düşünüyoruz. Bu yarışmayı düzenleyen dernek ve kuruluşlara emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.


SÜRKAL Sarıkamış Proje Yöneticisi Osman Ağar ise, “Kars İl Tarım Müdürlüğü, Damızlık Sığır Kalkınma Derneği, Karaurgan Köyü Kalkınma Derneği, Sarıkamış İlçe Tarım Müdürlüğü ile düzenlediğimiz 5. Geleneksel Suni Tohumlama Güzel Buzağı Yarışması ile geçmiş yıllarda başlatılan ve olumlu sonuçları alınan suni tohumlama faaliyetinin bölgedeki üreticilerin arasında özendirici olmasını amaçladık. Umarım bu başarılı proje ileriki yıllarda genişleyerek bölgedeki suni tohumlamayı daha da özendirici bir yapıya kavuşturarak hayvancılıkta gelişimi sağlar” diye konuştu.
Yarışma sonunda protokol üyeleri dereceye giren buzağılarla hatıra fotoğraf çektirdiler.

İha
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2009 Cuma 16:10:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?