6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Buzağı yarışmasında renki görüntüler

Kars'ın Selim ilçesine bağlı Sarıgün köyünde düzenlenen 5. Geleneksel En Güzel Buzağı Yarışması renkli görüntülere sahne oldu. Süslenen buzağıların jüri önünde boy gösterdiği yarışma adeta festivale döndü.


Sarıgün Köyü Önderler Kalkınma Derneği, Kars İl Tarım Müdürlüğü, Kars Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Birliği ve Kars Bakü Tiflis Ceyhan (BTC) Sürdürülebilir Kırsal ve Kentsel Derneği (SÜRKAL) tarafından 5.'si düzenlenen 'En Güzel Buzağı Yarışması' Sarıgün köyünde yapıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan etkinliğe; Selim Belediye Başkanı Muhittin Yücel, Kars Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma Proje Müdürü Mahmut Sevgi, Kars Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fevzi Kaya, İlçe Tarım Müdürü Murat Tevcen ve çok sayıda köylü vatandaş katıldı.


Sarıgün Köyü Önderler Kalkınma Derneği tarafından hazırlanan deve oyunu ilginç görüntülere sahne oldu. Öğrencilerin düzenlemiş oldukları skeçler ise köylüleri kahkahaya boğdu. Skeçlerde eğlenen köylüler çocukların yanık türküleriyle de duygulandılar. Köy çocuklarının güzel ve yanık sesleriyle söyledikleri türküler büyük beğeni topladı.


Ardından iki kategoride yapılan En Güzel Buzağı yarışmalarına geçildi. Akcekale, Karakale, Sarıgün, Beyköy, Başköy köylerinden getirilen Montofon ve Simental cinslerindeki buzağılar jüri üyelerinin önünde boy gösterdi. Süslenen buzağıların sahipleri ise adeta ter döktüler. Montofon dalında Başköy köyünden Musut Kahraman a ait 'Pusat' isimli buzağı birinci, Hamza İniş'e ait 'Alperan' isimli buzağı ikinci, Sayım Çelik'in 'Hakkı' adlı buzağısı ise üçüncü oldu. Simental dalında ise birinciliği Karakale köyünden Mustafa Yücel'e ait 'Şaban' adlı buzağı, ikinciliği Yıldırım Yücel'e ait 'Dursun Pehlivan' adlı buzağı, üçüncülüğü de Yunus Aybaba' nın 'Eren' adlı buzağısı kazandı. Dereceye giren buzağı sahiplerine ise birer altın kart ve 5'er torba yem hediye edildi.


Sarıgün Köyü Muhtarı Zeki Bastaban, yarışmayı düzenlenen dernek ve kuruluşların yetkililerine teşekkür etti.
 

Sarıgün Köyü Önderler Kalkınma Derneği Başkanı Öner Bastaban da, "Halkın duyarlılığı, çevre köylerimizin komşulukları birbiriyle olan sıcaklığının sağlanması için bu yarışmayı düzenledik" dedi.


Selim Belediye Başkanı Muhittin Yücel ise, "Her mesleğin kendine göre güzellikleri, her mesleğin kendisine göre bir takım sıkıntıları ve zorlukları var. Ressam çizdiği resimle, attığı kalemle mutlu olur, mimar yaptığı sanat eseri ile mutlu olur, tarım ve hayvancılıkla uğraşan siz hemşehrilerim de bugün yetiştirmiş olduğunuz, kendileriyle mutluluk duyduğunuz buzağılarınızla mutlu olursunuz. Hem tarım ve hayvancılığın gelişmesi hem de birbirinizin bir araya gelmesi, unutulmaya yüz tutmuş örf ve adetlerimizin tekrar yaşatılması anlamında çok önemlidir" diye konuştu.


Kars Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma Proje Müdürü Mahmut Sevgi ise şunları söyledi:  "Kars İl Tartım Müdürlüğü, Damızlık Sığır Yetişririciliği, SÜRKAL ve Sarıgün Köyü Önderler Kalkınma Derneği ile Ortaklaşa düzenlediğimiz 5. Geleneksel Güzel Buzağı Yarışması, geçmiş yıllarda başlatılan ve olumlu sonuçları alınan suni tohumlama faaliyetinin bölgedeki üreticilerin arasında özendirici olmasını amaçladık"

iha
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2009 Cumartesi 18:22:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?