5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

Çaykur Kars''ta

Çaykur Genel Müdürlüğü tarafından tanıtım amaçlı olarak hazırlanan 'Gezici Tanıtım TIR'ı Kars'ta vatandaşlara ücretsiz çay servisi yaptı. Vali ve kaymakamların eşleriyle birlikte ziyaret ettiği TIR'da iftar sonrası sunulan sıcak çaylar serin havada vatandaşları ısıttı. 

Hükümet Konağı Cumhuriyet Ana Okulu önündeki alanda kurulan tanıtım Çaykur Tanıtım TIR'ı vatandaşların büyük ilgilisini çekti. İftar sonrasında evlerinden çıkan vatandaşlar ücretsiz çay ikramının yanında, çayın demlenme konusunda da önemli bilgiler aldı. 

Vali Mehmet Ufuk Erden, vali yardımcıları ve kaymakamlar da eşleriyle birlikte Çaykur Tanıtım TIR'ına geldi. ÇAY-KUR Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Dündar Batık, Vali Erden'e Çaykur'un yeşil çay uygulaması ve TIR'la ilgili bilgi verdi. 

ÇAY-KUR Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Dündar Batık, çayın tarımından, üretimine kadar hiç bir şekilde kimyasal bir katkı kullanmadıklarını söyledi. Batık, Türk çayını dünyaya ve Türkiye'ye tanıtmak amacıyla TIR'ın geçen yıl özel olarak dizayn edildiğini belirterek, "Burada kaldığımız sürece vatandaşlara yeşil çay ikram ettiğimiz gibi demlenmesi konusunda da bilgi veriyoruz. Piyasaya yeni çıkan yeşil çayın elmalısı, melisalısı, nanelisi gibi türlerini de tanıtıyoruz. Sağlık açısından faydalarını
anlatıyoruz. Tanıtım TIR'ında Çaykur'un ürettiği 32 çeşit çayı da sergiliyoruz" dedi. 

Dündar Batık, Çaykur'un başlattığı faaliyetle ilgili şunları söyledi:
"Yaz boyunca bütün Ege ve Akdeniz sahillerini dolaştık. Yaklaşık 10 bin kilometreden fazla yol yapıldı. Şuanda da Ramazan ayı münasebetiyle Van'dan yoldan çıktık. Van'da bu yıl 15.'si yapılan Uluslararası İpek Yolu Fuarı'na katıldık. Şimdide serhat şehrimiz Kars'tayız. Buradan da Ardahan'da aynı faaliyeti yürüttükten sonra bayrama yakın bir tarihte Rize'ye döneceğiz. Bilindiği gibi Çaykur Çay İşletmeleri Genel Müdürü merkezi Rize'de. Çaykur, Kamu İktisadı Teşekkülü, devletin bir kurumu yani devletin en eski kurumlarından birisi. Türkiye'ye çayı getiren, çayın tanımını yapan, Türkiye'de gerçekten çayın adı sorulduğunda ilk akla gelen kurum olan, başka da alternatifi olamayan bir kurumdur. Bu memleketin çok ayrıcalıklı çayını halkımızın ayağına kadar giderek, onlara tattırarak, tanıtma faaliyeti yürütüyoruz. Yani bir nevi devletin halkla buluşma faaliyetlerinden bir tanesi bu. Gittiğimiz her memlekette her vilayetimizde, her ilçede çok müthiş bir ilgi ve alakayla karşılaşıyoruz. Halkımız son derece mutlu oluyor. Ürünlerimizi tanıtıyoruz. Doğu Karadeniz bölgemizde yetişen, bu ülkeye has çok kıymetli çayımızın özelliğini diğer ülkede yetişen çaylarla olan ayrıcalığını insanlarımıza anlatma fırsatı buluyoruz"

"İYİ ÇAY NASIL DEMLENİR?"
Dündar Batık, daha sonra çayın demlenmesiyle ilgili bilgi verdi. Batık özellikle bayanların 'Çay nasıl demlenir? İyi çay demlemek için ne yapmak gerekir?' gibi sorular sorduklarını hatırlatarak, bayanların çayı daha özenle demlediklerini ve demlemek istediklerini ifade etti. 

Demlenme konusunda herkesin uzmanları tarafından aydınlatıldıklarını belirten Batık, "Çay demlemek herkes için ayrı bir zevk konusu. Bu bir zevk meselesi, keyif meselesi, bir ağız tadı olayı, damak zevki olayıdır. Herkesin kendine özgü bir çay demleme metodu vardır. Bizde Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nde çalışan kimyagerlerimiz var. Bu insanlar işinin ehli, kendi sahalarının uzmanı arkadaşlarımız var. Bunlar, 'en kaliteli çaylar nasıl demlenir' konusunda ortak bir ittifaka vararak bunun birde tarifini hazırladılar. En iyi çay demlemek için birkaç şart var. O şartları yerine getirdiğimiz zaman güzel çay demleniyor zaten. Vatandaşımız bunu sorduğu zaman bizde anlatıyoruz. İyi çay demlemek için ilk önce çok kaliteli bir su
gerekiyor. Yani kireci olmayan temiz, berrak su gerekiyor. Suyu çaydanlığa koyuyoruz, kaynatıyoruz, kaynama noktasından sonra fokurdama dediğimiz olay biraz dindikten sonra, sıcak suyumuzu demliğe aktarıyoruz. Eşsiz ve benzersiz çok kaliteli Çaykur çayımızı ondan demleyeceğimiz miktarda suyun üzerine döküyoruz. Demliğin kapağını kapatıyoruz. Sonra 20 dakika içerisinde dinlenmesi bekliyoruz. 20 dakika kesinlikle çayı açmıyoruz. Açtıktan sonrada içmeye başlıyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken bir husus var.
Çayı içmeye başladıktan sonra 20 dakika içerisinde tüketmemiz gerekiyor. Çayı demlediğimiz suyun içerisinde kesinlikle kireçleme olmamalı. Su temiz olur ama eski bir çaydanlık olur, içi kireç bağlamıştır. O da temiz suyumuzu kirletebilir. Bunlara özen göstermeliyiz. Porselen demliği tavsiye ediyoruz" şeklinde tavsiyelerde bulundu.

ÇAYKUR'DA YEŞİL ÇAY DÖNEMİ
Batın son olarak Çaykur'un yeşil çay uygulamasına değinerek şu açıklamalarda bulundu:
"Milli markamız olan Çaykur 50'den fazla fabrikası, 20 binden fazla çalışanı olan bu ülkede 70 yıldan beri çayın tanıtımını yapıyor. Durum böyle olunca da sektörün lokomotifi durumunda bulunuyor. Tarımın kalitesini belirleyici konusuna sahip. Çaykur son birkaç yıldır yaptığı çalışmalar sayesinde Türk halkına yeşil çayı tanıttı. Yeşil çay, bildiğimiz siyah çayı meydana getiren çay yaprağının özüdür. Tamamen fermente edilmeden üretilen ve bir çok çeşidi olan ürünümüzdür. Bunu vatandaşlarımıza sık sık kullanmayı tavsiye ediyoruz. Bütün dünyada tıp otoriteleri de yeşil çayın anti-oksidin özelliği olduğunu, kanseri önleyici bir çok faktörü olduğu ihtimali üzerinde duruyorlar. Bizde Çaykur olarak birkaç yıldır bunun sadesini limonlusunu, melisalısını, elmalısını, nanelisini ürüterek vatandaşlarımızın damak zevkine sunmuş bulunuyoruz"

iha
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2008 Salı 18:00:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?