6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Cezaevinde iken muhtar seçilmişti

Kars'ın Sarıkamış ilçesine bağlı Aşağı Sallıpınar Cezaevi'nde hükümlü iken 29 Mart yerel seçimlerinde muhtar seçilen Turabi Yalçınkaya tahliye oldu.


Cezaevinde hükümlüyken Aşağı Sallıpınar köyüne muhtar seçilen Turabi Yalçınkaya, 2004 yılındaki yerel seçimler sonrası meydana gelen olaylar nedeniyle 5 aylık hapis cezası aldı. Köylerdeki muhtarlık seçimleri zaman zaman sakin geçse de çoğu kez de olaylarla sonuçlanıyor. Sarıkamış ilçesine 25 kilometre uzaklıktaki 250 haneli ve 138 seçmeni bulunan Aşağı Sallıpınar köyünde, 2004 yılında yapılan mahalli idareler seçimlerinde meydana gelen olaylar, seçim sonrasında da devam etti.

Seçimden 2 yıl sonra yaşanan bir kavgaya karışan Turabi Yalçınkaya(43), yaralanmaya sebebiyet verdiği gerekçesiyle tutuksuz yargılandığı Sarıkamış Asliye Ceza Mahkemesi'nde, ''Kasten adam yaralamak'' suçundan 6 ay 20 gün hapis cezasına mahkum edildi. Cezası Yargıtay tarafından onanan Yalçınkaya, 2008 yılının Aralık ayında Selim Kapalı Cezaevi'ne konuldu. Köylüleri tarafından çok sevildiği belirtilen Yalçınkaya, 29 Mart'ta yapılan seçimlerde sevenleri tarafından aday gösterildi.

Yalçınkaya, 4 adayın yarıştığı köydeki seçimlerde 91 oy alırken, diğer üç aday 29 oy aldı, 18 oy da geçersiz sayıldı. Cezaevinden muhtar seçildiğini duyunca çok şaşırdığını ve sevindiğini belirten Turabi Yalçınkaya, " Muhtar adayı olduğumdan haberin yoktu. Köylüm benim için oy kullanmışlar ve muhtar seçilmişim. Ben koğuşta arkadaşlarımla oturuyordum. Gardiyan geldi ve muhtar seçildiğimi söyledi. Çok sevindim tatlı filan aldık kutladık. Seçim iptal edilmiş ve 7 Haziran 2009 tarihi Pazar günü tekrar secime gidilecek. Bu karar Yüksek Seçim
Kurulu'nun (YSK) vermiş olduğu bir karadır. İtirazımız olamaz. Ben zaten seçimin iptal olacağını biliyordum.

Cezaevi savcısı beni odasına çağırıp durumu anlatmıştı. Tabi halk isterse tekrar muhtarlığa adaylığımı koyarım" dedi.
İlçe Seçim Kurulu da Aşağı Sallıpınar köydeki muhtarlık seçimini cezaevindeki Yalçınkaya'nın kazandığını ilan etmesi üzerine Köy İhtiyar Heyeti azaları İlçe Seçim Kurulu'na giderek mazbatalarını almak istedi. Ancak kurul, hükümlü olan muhtar adayının cezaevinde olmasını gerekçe göstererek mazbatayı vermedi. Azaların itirazı üzerine İlçe Seçim Kurulu durumu YSK'ya bildirdi. Köylüler, YSK'nın seçimlerin tekrar yapılmasına karar verdiğini öğrenince adeta şoke oldular. İlçe Seçim Kurulu Haziran ayında
yapılacak seçimlere kadar vekaleten görevlendirdikleri Muhtar 1. Azası Hüseyin Emeket, " YSK, 7 Haziran'a kadar geçici olarak görevi bana verdi. Muhtar adayımız Turabi Yalçınkaya cezaevinden çıktı. Halk tekrar Yalçınkaya'yı aday olarak desteklemek istiyor. Kötülüklerin önlenmesi için. Köyümüzün sorunu çok" diye konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2009 Çarşamba 15:52:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?