6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

CHP Kadın Kolu Oluşumu kuruldu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kars İl Başkanlığında İl Kadın Kolu Oluşumu kuruldu.

Kadın Kolları Başkanı Meryem Çetin, düzenlenen basın toplantısında, oluşumla ilgili bilgi verdi.
Kadınların; siyasal, ekonomik, sosyal, kültürel, kişisel temel hak ve özgürlüklerden eşit bir biçimde yararlanma ve bu temel haklarının korunmasını isteme hakkına sahip olduklarını söyleyen Kadın Kolları Başkanı Meryem Çetin, “Bu haklar; yaşama hakkı, eşitlik hakkı, eğitim hakkı, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı, hukukun korumasından eşit biçimde yararlanma hakkı, fırsat eşitliği hakkı, fiziksel ve ruhsal sağlık hakkı, adil ve elverişli koşullarda çalışma hakkı, şiddete ve her türlü insanlık dışı veya onur kırıcı muameleye maruz kalmama gibi temel hakları kapsamaktadır.

Kadınlara karşı ayrımcılığın, hak eşitliği prensibini ihlal etmesinin, kadınların, erkeklerle eşit bir biçimde ülkenin siyasal, sosyal, ekonomik ve kültürel yaşamına katılmalarına engel oluşturduğu, toplumun ve ailenin refah düzeyinin artmasına engel olduğu, kadınların yeteneklerini tam olarak geliştirmelerini güçleştirdiği açıktır. Kadınlar ile erkeklerin, eşit haklara sahip olması, fırsatlar ve kaynaklara eşit ulaşımı, aile sorumluluklarının eşit paylaşılması ve aralarında uyumlu bir ortaklığın bulunması çok önemlidir.

Sürekli ekonomik büyüme, sürdürülebilir sosyal kalkınma, çevresel koruma ve sosyal adalete dayalı olarak yoksulluğun yok edilmesi, kadınların, ekonomik ve sosyal kalkınmaya dâhil edilmesini, eşit katılımını gerektirmektedir. Kırsal alandaki kadınlar dâhil bütün kadınların, üretim kaynaklarına, fırsatlara ve toplumsal hizmetlere eşit ulaşımının sağlanması yoluyla, yoksulluğun yapısal nedenlerine inilmesi, kadınların üzerindeki devamlı ve artan yoksulluk yükünün yok edilmesi gerektiği açıktır” dedi.


Çetin, kadına karşı şiddetin, en yaygın ve sık rastlanılan insan hakları ihlallerinden olduğunu da belirterek, “Kadına karşı şiddet; özellikle de aile içi şiddet, kadın erkek ilişkilerinde derhal aşılması gereken temel bir sorun alanıdır. Kadınların şiddet karşısında izleyecekleri hukuki yollar konusunda yeterince bilgilendirilmemiş olmaları, sığınma evlerinin yetersiz kalması nedenleriyle, kadınlar şiddet karşısında genelde savunmasız kalmaktadırlar. Kadınlara karşı, aile içi ve dışı her turlu şiddet, cinsel taciz gibi onur kırıcı eylemler caydırıcı, eğitici ve koruyucu hukuksal politikalarla önlenebilecek olup, yerel yönetimin yeterli sayıda ve nitelikte sığınma evleri açması desteklenmeli, bu evlerde ücretsiz danışmanlık, psikolojik destek ve hukuksal yardım yapılması sağlanmalı, aile içi şiddeti önlemek için gerekli eğitim ve aydınlatma çalışmaları yapılmalı, şiddete uğrayan kadınların tedavi ve rehabilitasyonu için merkezler açılmalıdır. Kadınların üzerindeki her çeşit toplumsal baskının kaldırılması, eğitim ortamında kullanılan malzemelerin, kadın-erkek eşitliği ilkesine aykırı her turlu söylem ve önyargıdan arındırılması gerekir. Çalışma yaşamında, kadınlara karşı mevcut her turlu ayrımcılık kaldırılmalı, çocuk ve yaşlı bakımı için gerekli olan kurumlar geliştirilmeli, kadın sağlığıyla ilgili sağlık hizmetlerinin niteliği yükseltilmeli; koruyucu sağlık önlemleri geliştirilmeli, Ana - Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması merkezleri çoğaltılmalıdır” diye konuştu.


Çetin, daha sonra şunları söyledi:
“Türkiye’de kadın-erkek eşitliğinin öncülüğünü, Mustafa Kemal Atatürk ve O’nun kurduğu Cumhuriyet Halk Partisi yapmıştır. Atatürk İlke ve Devrimleri ile Türk kadını toplumda, çağdaş, eğitimli, meslek sahibi ve özgür bireyler olma yolunda çok büyük kazanımlar sağlamıştır. Türk kadını, sosyal, siyasal, kültürel alanda, eğitimde, hukukta, çalışma hayatında, yok sayılan haklarına birçok Avrupa ülkesinden önce kavuşmuştur. Kadın sorunu bir demokrasi, insan hakları ve eğitim sorunudur. Kadınlarımıza her alanda fırsat eşitliğinin sağlanması, çağdaş, laik, demokratik cumhuriyetimizin var olma koşuludur. Kadın-erkek eşitliği sağlanmadan demokratik, kalkınmış, sağlıklı ve modern bir ülke olunamayacağı açıktır. Parti programımızla da yükümlendiğimiz sorumluluğumuz, kadını özgürleştirmek, çevre baskısından ve feodal yapı etkisinden kurtarmak, sosyolojik kökenden kaynaklanan sıkıntıları gidermek için sosyal, eğitim, kültür ekonomik ve siyasal alanda sonuç alıcı çabalar göstermektir.

Cumhuriyet Halk Partisi Kars İl Kadın Kolu olarak, İnsan topluluğu kadın ve erkek denilen iki cins insandan oluşur. Kabil midir bu kütlenin bir parçasını ilerletelim, ötekini ihmal edelim de kütlenin bütünü ilerleyebilsin? Mümkün müdür ki bir cismin yarısı toprağa bağlı kaldıkça, öteki yarısı göklere yükselebilsin? (1923), Bir toplum aynı gayeye bütün kadınları ve erkekleriyle beraber yürümezse ilerlemesine ve medenileşmesine teknik bakımdan imkân, ilmi bakımdan da ihtimal yoktur. (1923), Siyasi ve sosyal hakların kadın tarafından kullanılmasının, insanlığın mutluluğu ve prestiji açısından çok gerekli olduğuna eminim.

(1935)” diyen Mustafa Kemal Atatürk’ün İlke ve Devrimlerinin ışığında, Parti ilkelerine bağlı olarak, sosyal demokrasinin evrensel değerleri doğrultusunda, kentte ve köyde yaşayan kadına ve özellikle yoksul kadına, yoksul aileye yönelik, gerek Anayasamız, Türk Medeni Kanunu, Türk Ceza Kanunu, Ailenin Korunması Hakkındaki Yasa, İş Kanunu ve gerekse taraf olduğumuz, toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifini esas alan ve kadın lehine pozitif ayrımcılığı öngören Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesine Dair Sözleşme (CEDAW) ve İhtiyari Protokol, Kadınların Siyasal Haklarına Dair Sözleşme, Pekin ve Pekin+5 Deklarasyonu, Kadın İstihdamını Doğrudan Etkileyen Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Sözleşmeleri, (Avrupa Sosyal Şartı gibi) uluslararası sözleşmeler çerçevesinde sosyal, ekonomik, kültürel alanda ve eğitim, sağlık alanında proje ve politikaların geliştirilmesi ve hayata geçirilmesi temel hedeflerimiz olacaktır. Bu çerçevede Cumhuriyet Halk Partisi Kars İl Kadın Kolu oluşumunu Kamuoyuna saygıyla duyururuz”

İha
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2009 Perşembe 18:00:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?