5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

'Çocuklar geleceğin güvencesidir'

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle Kars Valiliği İl İnsan Hakları Kurulu Başkanlığı bir mesaj yayımladı. Mesajda, insanlığın mutluluğunun, dünyanın güzelleşmesinin, çocukların korunması ve iyi yetişmesine bağlı olduğu vurgulandı.


Kars Valiliği İl İnsan Hakları Kurulu'nun çocuk konusunda bir dizi çalışma yaptığının belirtildiği mesajda, "2007 yılında 'Çocuk Hakları Bildirgesi'nin içeren bir broşür hazırlanmış ve ilköğretim okullarında çocuklara dağıtılmıştır. Çocuklarımızın ve gençlerimizin en temel haklarından olan yaşam hakkı ve eğitim ve öğrenim hakkı gibi çoğu haklarının tahribine yönelik şiddet hareketlerine karşı gereken önlemlerin alınmasına dikkat çekebilmek amacı ile 'Okullarda Şiddet' konusunda bir anket hazırlanarak ilimiz merkezindeki tüm ilköğretim okullarının ikinci kademeleri ile ortaöğretim okullarında; öğrenciler, öğretmenler ve idarecilere uygulanmış, gereken önlemlerin alınması sağlanmıştır. Eğitim-öğretim yılı başında ve yıl içerisinde okullara, yetiştirme yurtlarına, öğrenci yurtlarına habersiz inceleme ve izleme ziyaretleri düzenlenmiş, tespit edilen olumsuzlukların düzeltilmesi sağlanmıştır. Kayıp çocuklar, çalıştırılan, dilencilik yaptırılan çocuklar, okul yaşındaki küçük kız çocuklarının zorla evlendirilmeleri gibi konular da sürekli kurul gündeminde tutulmakta, çalışmalar yapılmaktadır. Tüm çocuklarımızın '20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü'nü kutlarız" denildi.


Mesajda ayrıca, şu ifadeler yer aldı:
"Dünya üzerinde birçok çocuk ya savaş ortasında ya da açlık sınırında yaşamını sürdürüyor. Bu koşulları ortadan kaldırmak ve onlara daha iyi bir yaşam sağlamak amacıyla hazırlanan Çocuk Hakları Bildirgesi, 20 Kasım 1989'da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda 191 ülke tarafından kabul edilmiştir. Türkiye de bu sözleşmeyi 1990 yılında imzalamıştır. Taraf ülkeler bu sözleşmeyi hazırlarken çocuğun kişiliğinin tam ve uyumlu olarak gelişebilmesi için mutluluk, sevgi ve anlayış havasının içindeki bir aile ortamında yetişmesinin gerekliliğini kabul etmişlerdir. Ayrıca, çocuğun toplumda bireysel bir yaşantı sürdürebilmesi için her yönüyle hazırlanmasının ve özellikle barış, değerbilirlik, hoşgörü, özgürlük, eşitlik ve dayanışma ruhuyla yetiştirilmesinin gerekliliğini savunmuşlardır. Bu devletler bir çocuğu, annesi veya babasının dili, dini, ırkı, rengi ne olursa olsun korumak zorundadır. Dünya Çocuk Hakları Günü evrenseldir. Birleşmiş Milletler'e üye bütün ülkelerde aynı günde kutlanır. Çocuklar yarının büyükleridir. Geleceğin yöneticisi ve güvencesidirler. Bir ülkenin geleceği için, çocuk çok önemlidir. Gelecekte büyüyecek olan bu çocuk, vatanına hizmet edecektir. Ailesine yardımda bulunacaktır. Bunun için, çocukların sağlıklı büyümeleri ve eğitilmeleri gerekir. Ahlaklı, dürüst, vatansever olarak yetiştirilen insanlar, vatanları için bir teminattır. İnsanlığın mutluluğu, dünyamızın güzelleşmesi, çocukların korunması ve iyi yetişmesine bağlıdır. Barış içinde yaşamak, güzellikleri paylaşmak, eğitimle olur. Dünya Çocuk Hakları Günü çocuklar arasında ortak duygular oluşmasını, ulusların barış içinde yaşama özlemlerinin pekişmesini amaçlar. Çocuk haklarının dünya barışında da büyük önemi vardır. Dünyanın geleceği olan çocuklar mutlu büyürler, ileride de dünyayı başarıyla yönetirler, yeni keşifler yaparlar ve geçmişte olan bütün huzur arayışları sağlanmış olur."

iha
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2008 Perşembe 15:16:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?