6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Çocukları TV'den uzak tutun

Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı'nın organizesiyle düzenlenen 'Çocuk ve Ergen Nörolojisi Derneği Kış Sempozyumu'nda konuşan İstanbul Haseki Eğitim Hastanesi'nde görevli Çocuk Nörolojisi Uzmanı Dr. Semih Ayta, çocukların televizyondan uzak durmasını istedi.


Devlet Su İşleri (DSİ) Sosyal Tesisleri'nde yapılan sempozyumda 'Otizm' konulu bir konuşma yapan İstanbul Haseki Eğitim Hastanesi'nde görevli Çocuk Nörolojisi Uzmanı Dr. Semih Ayta, çocukların erken eğitiminin önemli olduğunu söyleyerek ailelere büyük iş düştüğünü belirtti. Özellikle günümüzde televizyon kanallarının sayısının ve çeşidinin artması otizmi gizleyebileceğini ve çocukların televizyonu daha az izlemesi gerektiğini de ifade eden Ayta, otizm konusunun her geçen gün önem kazandığını ve tedavinin
birçok farklı bilim dalının ortaklığı ile olduğunu ve de ne kadar erken başlanırsa o kadar başarı sağlandığını örneklerle anlattı.


İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim üyelerinden Çocuk Nörolojisi Uzmanı Prof. Dr. Mefküre Eraksoy da 'Çocuk Demiyelizan Hastalıkları' konusunda bilgi verdi. Eraksoy, bu tür hastalıkların teknolojik imkanların artması ile daha çabuk tanınabildiğini, yeni tedavi yöntemleri ile sekel durumlarının daha az olduğunu ve tedavide daha başarılı sonuçlar alındığını belirtti. MS (Multiple Scleroz) hastalığının çocuklarda da görüldüğünü hatırlatarak erken tedavinin öneminden
de söz eden Eraksoy, Epilepsi (Sara) konusunda ise değişik epilepsi tipleri hakkında yeni bilgiler verdi ve özellikle yeni ilaç sayısının son yıllarda sayısının artması epilepsi ile savaşı daha kolay hale getirdiğini örneklerle gösterdi.
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Epilepsi Uzmanı Doç. Dr. Candan Gürses ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Temel Tombul epilepsi hakkında ayrıntılı ve çarpıcı bilgiler aktardı. Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Çocuk Nörolojisi Uzmanı Doç. Dr. Füsun Erdoğan da değişik vaka örnekleriyle katılımcıları bilgilendirdi.
İstanbul Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Klinik Şefi Doç. Dr. Ülkü Türk ise konuşmasında genetik hastalıklardan bahsetti ve bu hastalıklarda erken tanının önemini anlatarak, Türkiye'de Boğaziçi Üniversitesi'nde genetik incelemelerinin yapıldığını, özellikle böyle çocukları olan ailelerin genetik danışma almalarının önemini ifade etti.

MİGREN ÇOCUKLARDA DA GÖRÜLÜYOR
Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Recep Alp özellikle Türkiye'nin doğusunda migren baş ağrılarının batısına kıyasla daha sık görüldüğünü yaptıkları çalışmalarla ortaya koyduklarını söyledi. Bunun nedeninin özellikle migren baş ağrısı tetikleyicilerinin fazla olmasının olabileceğini belirten Alp, genetik yapının, beslenme alışkanlıklarının, yüksek rakımın etkisinin ön plana çıktığını ifade etti. Alp, ayrıca, baş ağrılarının değişik tiplerinin olduğunu ve
bunların çocuklarda erişkinlerden farklı özellikler taşıdığını örneklerle göstererek, tekrarlayan karın ağrısı, baş dönmesinin veya kusmaların Migren öncülleri olabileceğini ve bunların akılda tutulması gerektiğini vurguladı.
 

iha
Yayın Tarihi : 3 Mart 2009 Salı 19:15:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ali eker IP: 88.231.61.xxx Tarih : 3.03.2009 20:10:21

Dr. Recep bey bizi erzurumda sürünmekten kurtardı. Allah razı olsun. Doktorumuza sahip çıkalım. O da diğerleri gibi gitmesin. Kars için bir şans ama öyle görünüyor ki onu da kaçıracaklar.