6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Dağdaş'tan soru önergesi

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kars Milletvekili Gürcan Dağdaş, Sarıkamış-Karakurt arasında devam eden yol genişletme çalışmalarında çam ağaçlarının kesilecek olması nedeniyle Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi.


Dağdaş, Bakan Yıldırım'a şunları sordu:
"Kars-Erzurum karayolunun genişletme çalışmaları nedeniyle Karakurt mevkiinde Sarıkamış ormanlarının 4 kilometre uzunluk ve 23 metre genişliğinde açılacağı bilgisi kamuoyuna yansımıştır. Doğal Hayatı Koruma Derneği'nin İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi ile işbirliği içerisinde yürüttüğü Türkiye'nin önemli bitki alanlarının tanımlanması projesine göre Türkiye çapında belirlenen 144 önemli bitki alanından biri de Sarıkamış Ormanlarıdır.

Doğu Anadolu Sarıçam Ormanları ülkemizin de taraf olduğu Uluslararası Bern sözleşmesi gereği korumakla yükümlü olduğumuz çok önemli bir habitat çeşidimiz olup, sarıçamların en yüksek rakımlarda saf orman oluşturdukları tek alandır. Aralarında yalnızca Sarıkamış Ormanlarına özgü Kars burçağı olmak üzere ülkemize özgü 8 nadir ve endemik bitkiye ev sahipliği yapar. Buna bağlı olarak alanda ağaçların seyrek olduğu ya da bulunmadığı orman açıklıkları da çok iyi korunmalıdır.

Sarıkamış Ormanları kendine özgü özellikleriyle Orman Kanunu gereği korumakla yükümlü olduğumuz çok önemli doğal orman alanlarımızdan biridir. Söz konusu yol genişletme çalışmaları milyonlarca yılda oluşmuş böylesine önemli bir orman alanımızın parçalanması, azalması ve tahrip olmasını hızlandıracaktır. Bütün bu açıklamalar çerçevesinde, söz konusu yol genişletme çalışmalarında; yol güzergahı için kaç ağaç kesilecektir? Kesilen ağaçların yerlerine ağaç dikilmesi için herhangi bir koşul mevcut mudur? Ağaçların kesilmemesi için ne tür önlemler alınmıştır? Yol genişletme çalışmalarında
kesilen ağaçların ekolojik dengeyi nasıl etkileyeceği dikkate alınmış mıdır? Ekolojik dengenin bozulmaması için hangi tedbirler alınmıştır?"

İha
Yayın Tarihi : 10 Haziran 2009 Çarşamba 19:09:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?