5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

'Demir İpek Yolu'na start

'Demir İpek Yolu' projesi olarak adlandırılan Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun Türkiye bölümünün temel atma töreni, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin katılımıyla bugün Kars Tren Garı'nda gerçekleştirildi.

Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı temel atma törenine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden, 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Şeref Oğuş, Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, AK Parti Kars Milletvekilleri Zeki Karabayır, Mahmut Esat Güven, CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, Iğdır Belediye Başkanı Nurettin Aras, Azerbaycan'ın Kars Başkonsolosu Hasan Sultanoğlu, daire amirleri, iş adamları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Sırasıyla Gürcistan, Azerbaycan ve Türkiye milli marşlarının okunmasıyla başlayan törende konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Bugün burada Aktaş sınır kapısına kadarki 76 kilometrelik kısmın temel atma törenini gerçekleştiriyoruz. Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan'ı Bakü-Tifis-Kars (BTK) demiryolu ile birbirine bağlayacağız. Proje 27 Temmuz 2006 yılında Kazakistan ve Çin'in de katılımıyla nihai şeklini almıştı. 7 şubat 2007'de Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan Devlet Başkanları arasında karara bağlandı.

Böylelikle bu projenin önündeki engeller de sona erdi. Projenin Türkiye kesimi 76 kilometre, Ahılkelek 26 kilometre ve sonrası da 160 kilometre olacak. Proje 2011 yılına kadar tamamlanacak. Projenin bitmesiyle bin yolcu ve 6.5 milyon ton yük taşınacak. İlerleyen zamanlarda da yolcu sayısı 3 milyona yük ise 18 milyon tona ulaşacaktır. Artık hayaller gerçek oluyor. BTK, Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hattı, Bakü-Tiflis Ceyhan ham petrol boru hattıyla gaz ve enerji imkanlarımız artıyor. BTK vaktiyle ciddiye alınmamıştı ama artık alınmaz zorunda. Azerbaycan, Türkiye, Gürcistan'ı enerjide birleştirdik" dedi.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili de konuşmasında Azerbaycan, Türkiye, Gürcistan ilişkilerinin önemine değindi. Saakaşvili, Azerbaycan'ın en yakın komşu ülke olduğunu da sözlerine ekleyerek, "Yapılacak bu proje ile Azerbaycan da, Türkiye de biz de kazanacağız. Azerbaycan zor zamanlarımızda bizi yalnız bırakmayarak verdiği doğalgazla dostluğunu göstermişti. Bu projenin hayata geçeceğine inanmayanlar vardı. Ancak Çin'e kadar uzanan bu demiryolu projesinin bugün temeli atılıyor. Bugün tarihi bir gün yaşıyoruz. Bugün temelini attığımız projelerle ülkeler de birbirine bağlanıyor. Demiryolu ve doğalgaz hattının bağlanması ile halklar da bağlanıyor" ifadelerini kullandı.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili, şöyle devam etti: "BTK Projesi sadece bir demiryolu projesi değil, ekonomik, kültürel ve tarihi anlamlar da taşımaktadır. Proje, Gürcistan'ın Türkiye ile ilişkilerine çok büyük katkı yapacaktır. Böylece Türkiye ile yeni ulaşım kanalları ve sınır kapıları açılmış oluyor. Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin gelişmesi Gürcistan'ın kalkınmasına katkı yapmıştır. Proje sayesinde Gürcistan, Avrupa'nın bir parçası olmakla kalmadı, Avrupa ile Asya arasında sağlam bir köprü konumuna geldi. Bu tür projeler gelecekte meyvelerini verecek ve üç ülke halkını birbirine yaklaştıracaktır."

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, "Biz dostlukla yaşamışız. Halklarımız dost olmuşlar. Azerbaycan'ı bağımsızlığında ilk önce Türkiye tanıdı. Bizim ilişkilerimiz dostluk üzerine kuruldu. Siyasi, iktisadi sahalardaki ilişkilerimiz daha da büyüyecektir. Gelecek daha güzel olacak. Birlikte güçleneceğiz. Gürcistan- Azerbaycan ilişkileri de oldukça uğurludur. Halklarımız kardeştir. Milli ananelerimizi bugüne kadar korumuşuz, korumaya da devam edeceğiz. Medeniyetimizi, dilimizi koruduk. Gürcistan'ın çetin şartlarında Azerbaycan'ı seferber ettik. Biz dost ülke olarak yanındayız. Bu 3 ülke arasındaki ilişkinin dünyada eşi ve benzeri yoktur. Bu ilişkiler siyasi, iktisadi ve medeni alanda son derece önemlidir. Arzu ediyorum ki bu ilişkiler gelecekte daha çok olsun. İnanın ki bizim geleceğimiz çok parlak olacaktır" şeklinde konuştu.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, daha sonra şunları ifade etti: "Üç ülkenin işbirliğiyle bu tür bölgesel projelerin hayata geçirilmesinden memnuniyet duyuyorum. Azerbaycan-Türkiye ilişkileri en üst düzeydedir. Gürcistan ile ilişkilerimiz memnuniyet verici şekilde seyrediyor. Demiryolu hattı Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan arasındaki ulaşımı ve ekonomik ilişkileri güçlendirecektir. Projeden Asya ve Avrupa ülkeleri de yararlanacaktır."

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de BTK projesinin tarihi İpek Yolu'nun tekrar canlanması olduğunu belirterek, "Bu proje sadece 3 ülkeyi değil, Asya'nın ortasındaki Çin'i bile Londra'ya bağlamaktadır. Sadece insanlar değil mallar da Orta Asya'dan Avrupa'nın diğer ucuna transfer edilecek, iki farklı coğrafyayı birleştirecek. Bunlara bir zamanlar 'Hayal' dediler, 'Mümkün değil' dediler. Ama bu proje 2004 yılında raflardan indirildi. Bunu siyasi iradeler güçlü şekilde ortaya koydular. Kazakistan ve Çin de destek verdi. Neticede hayal gerçekleşti. Böylelikle Türkiye içindeki hat ilk defa yapılacak. BTK vaktinden önce tamamlanacak. Böylelikle gördüğünüz gibi yeni bir ekonomik bölge ortaya çıktı'' diye konuştu.

Konuşmalardan sonra Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ve Cumhurbaşkanı Gül, platformdaki haritada kendi ülkelerinin üzerine demiryolu raylarını koyarak temel atma törenini gerçekleştirdi.

iha
Yayın Tarihi : 24 Temmuz 2008 Perşembe 13:26:19
Güncelleme :24 Temmuz 2008 Perşembe 13:40:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
kaan demir IP: 78.160.157.xxx Tarih : 24.07.2008 23:09:14

kusura bakmayın ama burda önemli olan karsın gelişip kalkınmasıdır sayın cumhur başkanımızın veya diyer ülkenin cumhur başkanları olsun karstan ve önemin den hic bahsetmemişler sadece hattan bahsetmişler peki neden bu konular yok tu illaki btk hattı gecmesiyle mi kars önemli oldu ama sanmıyom yine fakirler fakir zen ginlerise yine zengin ama buhattın karlıya zevk getireceyini sanıyomneden derseniz oda hatta gizli