6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Digorlu anneler okuyor

Kars’ın Digor ilçesinde; annelerin kişisel gelişimlerini artırarak aile ve toplumda kaliteyi, demokratik anlayışı geliştirmek ve okuma-yazma bilmeyen annelere okuma-yazmayı öğretmek amacıyla Kaymakamlık öncülüğünde başlatılan ‘Okuyan Annem’ projesi ilk meyvelerini verdi.

Projeye katılan annelerle ilgili olarak proje koordinatörü öğretmenlerle, durum değerlendirmesi yapan Kaymakam Serkan Şeker; İlköğretim, Ortaokul, lise düzeyinde birinci olan anneleri başarılarından dolayı kutladı. Kaymakam Şeker, projeyi uzun zamandır yürüten öğretmenleri tebrik etti.

‘Okuyan Annem’ yarışmasında Lise mezunları kategorisinde dereceye girenler:
Eğitimini lise 1. sınıfta tamamlayan Aynur Kutlay 58 kitap okuyarak birinci olurken, lise 2. sınıfta okulu bırakan Hatice Çelikkaleli ise 18 kitap okuyarak ikinciliği elde etti. 4 kitap okuyan liseyi 4. sınıfta bırakan Ayşe Özdinler de üçüncülüğü paylaştı.
Ortaokul mezunları kategorisinde dereceye girenler:
58 kitap okuyan Yurdanur Güneş Kutay birinci, 52 kitap okuyan Songül Aybi ikinci, 4 kitap okuyan Sevda Eserli de üçüncü oldu.

İlkokul mezunlarından kategorisinde dereceye girenler:
Birinci Songül Gezik okuduğu kitap sayısı 55, ikinci Yurda Kutay okuduğu kitap sayısı 45, Miyase Bakışlı okuduğu kitap sayısı 22.
Yarışmada dereceye giren annelere düzenlenecek olan ayrı bir programda ödülleri takdim edilecek.
Kamakam Serkan Şeker projeyle ilgili şunları söyledi:
“Projemiz; çok büyük faydalar sağladığı ilçemizde hem okuma oranın yükselmesine, hem de hiç okumamış annelerimize geçte olsa öğrencilik duygusunu tatmalarına vesile olmuştur. Digor’un en ücra köşesinde dahi okuma-yazma bilmeyen fakat bu konuda istekli olan annelerimize bu proje sayesinde hizmet sunulmuştur.”

PROJEDE GÖREVLİ ÖĞRETMENLERİN GÖRÜŞLERİ:

Mustafa Çelik: “Proje birim sorumlusu Derya Hanım ve ben yürüyoruz anneye doğru. Sesleniyor bize; ‘Siz gelmeyin hocam. Burası çamur, ben kitapları alıp geleyim.’ Çamura inat yürüyoruz ona doğru. Gülümsemesiyle kucaklıyor bizi annem, annemiz. Kızı eski bir öğrencim. ‘Annem sabah erken kalkıyor. Ben sabah uyandığımda annemi kitap okurken buluyorum’ diyor. Karşılanmamız ve duyduklarımızın yüzümüzde oluşturduğu tebessüm ile muhabbet ediyoruz annemizle. ‘Kitap okumak çok güzelmiş, çok seviyorum kitapları.’ diyerek heyecanla anlatmaya başlıyor okuduğu kitapları. Annemizi örnek alan öğrencilerimiz de ellerine birer kitap alıp ona eşlik ediyor. Biz bu ülkeyi şaha kaldırmak için görevlendirilmiş öğretmenler olarak annelerimizi ve kitapları seviyoruz. Kitap okuyan annelerimizi daha çok seviyoruz.”

Proje Yürütme Sorumlusu Yasin Şener: “Toplum olarak en büyük eksiğimizin okuma alışkanlığı edinememiş olmamız olduğu herkesçe malumdur. Bu konuda yurdumuzun tüm aydınları hemfikirdir. Batısından doğusuna insanlarımızın geneli açısından kitap; okul ve kütüphane duvarlarına hapsedilmiş lazım oldukça kullanılan nesne, olma konumundadır maalesef. Digor bu anlamda yurdumuzun sıkıntılı bölgelerinden. Öğretmen olarak bizler öğrencilerimizin hep merak eden, soran, araştıran, okuyan ve cevaba ulaşan bireyler olarak yetişmesi arzusundayız. Bandura’nın sosyal öğrenme kuramına göre davranışların kazanılması gözlem ve model alma yoluyla gerçekleşmektedir. Özelikle ilköğretim çağındaki öğrencilerimizin model olarak algıladığı ilk birey anne olmaktadır. Bu yörede anne çocuklar için hayatın tam ortasında, evin bütün işlerini gören ve çocukla en yakın iletişimi kuran kişidir. Çocuğa göre anne sanki sadece bunları yapmakla yükümlü gibidir. Anne ve kitap okuma çokta birbirleriyle bağdaşmaz. Bu da öğrenciler açısından kitabın hayatın içinde değil de okul duvarları içinde algılanmasına neden olmakta ve okuma alışkanlığının tüm yaşama yayılmasını imkansız kılmaktadır. Ama annesinin kitap okuduğunu ve sonucunda ödüllendirildiğini gören öğrenci doğal olarak okumaya güdülenecektir. İşte ‘Annem Okuyor Projesi’ni bu bakımdan çok önemsemekteyiz. Gelecek nesile Digor’da kalıcı bir okuma alışkanlığı kazandırabilmek adına proje büyük anlam taşımaktadır. Projenin uygulanmaya başladığı ilk süreçte annelerin kitap okumaya karşı gösterdiği ilgi proje sorumluları olan öğretmenleri hem şaşırtmış hem de sevindirmiştir. Projenin ilk yansımalarını öğrencilerimizde somut olarak görmek ise bizlere doğru yolda olduğumuzu göstermiş ve uygulamaya sonuna kadar gitme kararlılığını kazandırmıştır.”

Atatürk İlköğretim Okulu Türkçe Öğretmeni Derya Kabarık: “Okuyan Annem Projemiz amaçlarına ulaşmaya devam ediyor. Çünkü okuma istekleri her gün artan Digorlu annelerimiz bizlere de örnek teşkil etmektedir. Okudukları kitapları bizlere özetlerken içlerindeki coşkuyu gözlerinden okuyabiliyorsunuz. Bizlere tavsiye ettikleri kitapları okuduğumuz da çok keyifleniyorlar. Kitap götürmek için gittiğimiz ev ziyaretlerimizde okuduğumuz kitapları tartışmanın lezzeti de bambaşka. Annelerimizin kitap okumanın önemiyle ilgili yaptığı açıklamalar da çok samimi. Çünkü televizyonlardaki gereksiz yapımları izlemek yerine kitap okumayı tercih ediyorlar. Çocuklarıyla akşam yemeğinden sonra yaptıkları ‘kitap okuma saatinin’ kendileri için önemli olduğunu ve iyi bir anne olarak çocuklarına böyle bir yönden örnek olmanın çok önemli olduğunu belirtiyorlar. Annelerimizin kitap okurken karşılaştığı sıkıntılar da var tabi. Zaman zaman ev işlerinin aksadığını, eşlerinin bu projeden şikayetçi olduklarını dile getiriyorlar. Kitap okumaya yönelik olarak eşlerine de yönelik bir projenin olması gerektiğini ifade ediyorlar. Bu konuda bir annemiz, kıraathanelerin eski görevini yerine getirmesi için kıraathanelere de kitaplıklar kurulması gerektiğini dile getirmiştir.
Bizleri de kendi evlatları gibi görüp bu yarışmaya dahil olan annelerimize ve bu projeyi başlatan Digor Kaymakamlığı’na teşekkür ederim.”
 

iha
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2009 Pazartesi 13:15:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?