5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

Doğar serbest bırakıldı

Van'da 22 Mart 2008 günü çıkan ve 2 kişinin ölümü ile sonuçlanan Nevruz olayları sonrası tutuklanarak hakkında Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 200 yıl ağır hapis cezası ile dava açılan Demokratik Toplum Partisi (DTP) Van İl Başkanı Abdurrahman Doğar, üçüncü kez çıktığı hakim karşısında tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.


Sabah saatlerinde yoğun güvenlik önlemleri altında adliye binasına getirilen Abdurrahman Doğar, ön kapıdan içeri alındı. Adliye binası çevresinde çok sayıda partili bulunurken, polis geniş güvenlik önlemleri aldı. Duruşmada, hakkında "PKK/KONGRA-GEL terör örgütü üyesi olmak, terör örgütü faaliyeti çerçevesinde suç işlemeye teşvik, terör örgütü faaliyeti çerçevesinde kamu görevlisine direnme, mala zarar verme, nitelikli mala zarar verme, kasten ve neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçlarına azmettirmek" suçlarından 200 yıl ağır hapis cezası ile dava açılan Doğar'ı, 7 avukat savundu. Suat Bilgin'in başkanlığındaki mahkemede, heyet değişikliği nedeniyle önceki tutanakların okunduğu duruşma yaklaşık 1 saat sürdü. Duruşma sırasında bir polis memuru ifade verdi. Mahkeme Başkanı Bilgin'in polise, tutuklu sanık DTP İl Başkanı Doğar'ı tanıyıp tanımadığını sorması üzerine, polis memuru sanığı tanımadığını ancak şikayetçi olduğunu söyledi.


Doğar ise savunmasında hoş olmayan bir sürecin yaşandığını, bunu kesinlikle istemediklerini belirtti. DTP'nin ismi dile getirilirken kanunlar karşısında kendilerine zenci muamelesi yapıldığını öne süren Doğar, "Ne halkın polisi, ne de polisin halkı dövmesi o ülke için kazançlı değildir. Suç işlediğime inanmıyorum. Ama yaşananlardan dolayı üzüntü duyuyorum. Keşke olmasaydı. Bir polisin kafasının kırılmasından tabii ki derin üzüntü duyuyorum. Yaptığım basın açıklamalarını okudum, hiçbir şey bulamadım. Bizim partiye karşı önyargı mevcuttur" iddialarında bulundu.


Daha sonra sırayla söz alarak savunma yapan sanık avukatlarından Kerem Akdoğan, Van Valisi Özdemir Çakacak ve Van Emniyet Müdürü Mehmet Salih Kesmez'in de bu duruşmada dinlenmesi gerektiğini talep etti.
Duruşma sonunda Savcı Durmuş Yiğit, sanık Doğar'ın tahliyesini istedi. Mahkeme heyeti; duruşmaya ara verdikten sonra Doğar'ın tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasına, duruşmanın 6 Şubat 2009 tarihine ertelenmesine karar verdi.
Kararın ardından adliye binası çevresinde bekleyen partililer sevinç içinde birbirlerini kutlarken, sanık avukatlarından Zeki Yüksel, müvekkilinin 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tahliye edilmesini olumlu bulduklarını belirtti. Yüksel, "Hukuk uygulaması açısından sevindirici bulduk. Van'da yaşanan üzücü durumlara müvekkilimin sebep olmadığını ve kişileri tahrik etmediğini bütün aşamalardaki savunmalarımızda belirtmiştik.


Bu konuda özellikle Sivil Toplum Kuruluşları'nın (STK) hazırladığı rapora göre, daha çok orantısız güç kullanan kolluğun etkisinin yoğun olduğu ve gelen bilirkişi raporlarında da müvekkilimin bu konuda herhangi bir yönlendirmesinin olmadığı kesinleşti. Adeta bu yönde alınan bu karar bizi sevindirdi" ifadelerini kaydetti.

iha
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2008 Cuma 18:23:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?