6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Dolu ekili arazilere cevap verdi

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde meydana gelen hortum ve ceviz büyüklüğündeki dolu günlük yaşamı adeta felç etti.

Hortum köylerde evlerin çatılarını yerle bir ederken, ekili arazilerde de büyük çapta maddi zarar meydana geldi. Şiddetli dolu 10 güvercinin ölümüne neden oldu, evlerin duvarlarını tahrip etti.
İlçe merkezinde de etkili olan dolu; ilçeye bağlı Gecikmez, Kalebaş köyleri ve Kalebaş Yaylası'nda büyük çapta maddi zarara yol açtı. Ekili arazilerin kullanılamaz hale geldiği dolu yağışı Kalibaş köyünün Keleş çayırı, Korpınar mevkilerinde arazileri tahrip etti. Dolu, evlerin duvarlarını aşındırdı, güvercinlerin ölümüne neden oldu. Ceviz büyüklüğündeki dolunun aniden bastırmasıyla neye uğradığını şaşıran köylüler evlerinden çıkamadılar. Dolunun verdiği zararı çaresiz bakışlarla izleyen köylüler yağışın ardından dışarı çıktıklarında gördükleri manzaralar karşısında şaşkına döndüler. Yemyeşil arazilerin bir anda beyaza büründüğü köylerde yağmurla birlikte etkili olan sel nedeniyle bazı derelerde taşkınlar oluştu ve evler sular altında kaldı. Kadınlar ve genç kızlar hemen ev temizliğine başladılar. Halılar ve diğer ev eşyaları harmanlara çıkarılarak yıkandı. Kadınlar hem yağmur, hem dolu hem de fırtına nedeniyle tam bir kabus yaşadıklarını ifade ettiler.


Gecikmez köyünde ikamet eden Songül Öztürk, "Bizler içeride oturuyorduk. Bir anda  hava karardı. Baktık ki ceviz büyüklüğünde dolular yağıyor. Dışarı çıkamaz olduk. Şimdi ise temizlik yapıyoruz. Kapılarımızın önündeki doluları temizliyoruz. Yaz ayında bir anda bizlere kışı yaşattı" dedi.
Köylülerden Atilla Çetinkaya, "Yağan doluda ekili arazilerimiz tahrip oldu. Büyük bir maddi zararın içindeyiz. Bize yardım etsinler" diye konuştu.

HORTUM GECİKMEZ KÖYÜNDE EVLERİN ÇATILARINI YERLE BİR ETTİ
Akkoz Yaylası'nda ise dolu ve yağmurla birlikte hortum etkili oldu. Hortum köyde evlerin çatılarını yerle bir etti, uydu antenlerini kırdı, elektrik ve telefon direklerini yıktı.


Hortum anında evin önünde oturan ve canını zor kurtaran 10 yaşındaki Ayşe Karakurt, "Ben elimde hem ekmek yiyordum hem de kazlarımızı otlatıyordum. Baktım ki bir anda toz bulutu geldi ve ben kazlarımızı alıp ahırın kapısından içeri kaçtım. O sırada birden bizim evin çatısını uçtu. Çok korktum" şeklinde konuştu.
Köyde; Erdoğan Karakurt, Davut Karakurt, Mahmut Karakurt, Kemel Çapur, Fevzi Çapur, Fevzi Karakurt, Melik Karakurt ve Ramazan Karakurt'a ait evlerin çatıları yerle bir oldu. Ev sahipleri bir yandan uçan çatılarını bir araya toplamaya çalışırken bir yandan da şaşkın şaşkın beklemeye başladılar. Ev sahipleri hasar tespit çalışmalarının başlatılmasını ve kendilerine yardımcı olunmasını istediler.
 

iha
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2009 Çarşamba 17:05:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?