5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

Eğitim şart!

Kars-Ardahan-Iğdır Veteriner Hekimler Odası (VHO) Başkanı Doç. Dr. Yavuz Öztürkler, sivil toplum örgütleri ve bürokratların yıllardır 'Hayvancılığımız zor durumda' yönündeki beyanlarının hayvancılığın sorunlarını çözmediğini temel sorunların başında eğitim, koordinasyon ve pazarlama geldiğini söyledi. 

VHO'nun başlattığı '1000 Köyde 1000 Seminer' programının ilçeler bazındaki çalışmalarının tamamlanmasından sonra VHO yönetimi tarafından genel bir değerlendirme yapıldı. 

VHO Başkanı Doç. Dr. Yavuz Öztürkler, "Oda başkanlığına geldiğimiz dönemden sonra hayvancılıkla ilgili sorunlara daha net çözümler üreten fikirlerimizin, son yıllarda bütün sivil toplum örgütleri, siyasiler ve bürokratlar tarafından dile getirilmesi odamızı son derece gururlandırmakta ve bizleri daha da teşvik etmektedir. Ancak söylemek gerekir ki bütün sivil toplum örgütlerinin ve bürokratların bu tür söylemleri sadece bir beyanat vermekten ibaret olup hiçbir çözüm üretmemektedir. Hayvancılığımızın kötü durumda olduğu her fırsatta her kesim tarafından dile getirilmektedir ancak bunun böyle olduğu herkes tarafından bilinmesine rağmen gerekli çözüm yolları gösterilmemektedir. Sadece 'Hayvancılığımız zor durumda' beyanları da artık kimseyi tatmin etmemeye başlamakta ve bu sözler değerini yitirmektedir. Oda başkanlığımız sorunun tespitini daha ilk günlerde yapmış ve bu yönde gerekli çalışmalara başlamıştır" dedi.

BÖLGE HAYVANCILIĞIMIZIN 3 ANA PROBLEMİ: EĞİTİM, KOORDİNASYON, PAZARLAMA 

Öztürkler, bölge hayvancılığının canlandırılması için 3 ana problem olan eğitim, koordinasyon ve pazarlama sorunlarının çözüme kavuşturulması gerektiğine inandıklarını ifade etti. 

3 ana problemden ilk olarak eğitim sorununa değinen Öztürkler, "Oda başkanlığımız bütün özverisiyle başlattığı ve devam ettirdiği '1000 Köyde 1000 Seminer' projesi ile Kars, Ardahan ve Iğdır illerini içine alan büyük bir eğitim çalışması başlatmıştır. Bu eğitim çalışmaları birkaç aşamadan oluşmaktadır. Bu aşamaların ilki şehir merkezleri ve bütün ilçelerde köy ve mahalle muhtarlarının genel bir bilgilendirmeye tabi tutulmasıdır. Bu aşama gerçekleştirilmiş ve bölgedeki tüm muhtarlara '1000 Köyde 1000 Seminer' hakkında detaylı bilgi verilmiştir. İkinci aşamaya birkaç köyde başlanılmış ve fiziki durum elverdiği ölçüde bütün köylere yayılmaya çalışılmıştır. Böylelikle köylerde seminerler verilerek bütün köy halkının eğitim çalışmaları hakkında bilgilendirilmesi ve sorularının cevaplandırılması hedeflenmiştir. Eğitim çalışmalarımızın üçüncü aşamasını ise her köydeki pilot ahırların seçilerek uygulamalı eğitim verilmesi oluşturmaktadır. Üçüncü aşamaya bir köyde başlanmış ve fiziki durumun elverdiği ölçüde hızlı bir şekilde bütün köylerde çalışmalar yapılacaktır. '1000 Köyde 1000 Seminer' moral değerleri yüksek iddialı bir programdır. Bölgemizdeki 700 civarında köyün, il merkezleri ve ilçelerinin de katılımı ve bazı büyük mezraların eklenmesi ile 1000 seminere yaklaşan etkinliği ile birkaç yıllık bir programdır" diye konuştu. 

Öztürkler bölge hayvancılığının ikinci temel sorunu olan koordinasyonla ilgili olarak da şunları söyledi:
"Bölgedeki sivil toplum örgütlerinin tümünün ve devlet kurumlarının tümünün aynı şeyi söylememesi durumunda ne kadar çalışma yapılırsa yapılsın bunun sonuçsuz kalacağı ortadadır. Bunun bilincinde olarak, Kars'taki sivil toplum örgütleri ile bir toplantı yapılmış ve bölgedeki özel veya resmi bütün kurum ve kuruluşların koordineli bir şekilde çalışması ve aynı yönde çalışması için ilk adım atılmıştır. Aksi halde her kurum ve kuruluşun kendi bünyelerinde yapacakları çalışmalar çok cılız kalacak ve kaynak kaybının yanında zaman kaybına da yol açacaktır" 

Pazarlamanın da önemini vurgulayan Öztürkler, "Dünyanın en iyi ürününün yetiştirilmesi halinde bile bu üretimi dış dünyaya duyuramazsanız ve gerekli pazar olanaklarını oluşturamazsanız hiçbir zaman ürünlerinizi satamaz ve pazarlayamazsınız. Birkaç küçük çaplı pazarlama da ise ürünlerinizi asıl değerinde satamazsınız. Bunun için yine oda başkanlığımız harekete geçerek hayvancılık başta olmak üzere üretime dönük bütün bölge sektörlerinin bir araya getirilmesini ve pazarlama olanaklarının dünya ölçeğine çıkarılması için çalışmalar başlatmıştır. Bunun için bölgenin sektörlerinin ve ürünlerinin tanıtılması gerektiği yönünde karar alan oda başkanlığımız kısa zamanda pazarlama tekniğini halka arz edecektir" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 14 Eylül 2008 Pazar 12:22:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?