6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Ekmeğini örgüyle kazanıyor

GÖRME ENGELLİ ŞAHIS, ÖRGÜ ÖREREK GEÇİMİNİ SAĞLIYOR

Kars'ta doğuştan görme engelli olan Osman Kumak el örgüleri örerek geçimini sağlarken, çeyiz hazırlığı yapan genç kızlara da yardımcı oluyor.

Kars'ın Selim ilçesine bağlı Çıplaklı köyünde annesi Hatice Kumak (93) ile birlikte yaşayan ve akraba evliliğinden dolayı doğuştan görme engelli olan Osman Kumak (47), annesinden öğrendiği el örgüsünü büyük bir ustalıkla yapıyor. Yaklaşık 15 yıl önce uğraş olsun diye başlayıp zamanla bunu meslek haline getiren Kumak, dokuduğu paspas, kazak, patik ve lif çeşitleriyle adeta köyün kadınlarını ve genç kızlarını kıskandırıyor. Kumak'ın dokuduğu el ürünlerinden örnekler beğenerek götüren kadınlar ve genç

kızlar, aynısını yapmakta zaman zaman zorlanıyor.

Kimseye ihtiyaç duymadan çeşitli el işleri yapıp satarak geçimini sağlayan Kumak, engelli insanların hayata küsmemesi gerektiğini vurgulayarak, "Genç kızlar yanıma gelerek bu örnekleri nasıl yaptığımı soruyorlar. 'Bize de öğretir misin?' diyerek yardım istiyorlar. Yaklaşık 15 yıl önce uğraş olsun diye annemden öğrendiğim örgü işine elimin yatkın olduğunu fark edince devam ettim. Yaklaşık 15 yıldır kendi yaptığım örgü işlerini komşularımızın da desteğiyle satarak geçimimizi sağlıyoruz" dedi.

Komşusu Özdemir Aytaş, akraba evliliğinden dolayı doğuştan görme engelli olan Kumak'ın 15 yıldır örgü ördüğünü belirterek, "Paspas, patik ve kazak gibi ürünler dokuyor. Biz de Kumak'ın yaptığı ürünlerin satılmasına yardımcı oluyoruz. Çünkü kendisi örgü yaparak geçimini sağlıyor. Köyde genç kızlar gelip kendisinden örnekler alıyor ve bir şeyler öğreniyorlar" diye konuştu.

GÖRME ENGELLİ ŞAHIS, ÖRGÜ ÖREREK GEÇİMİNİ SAĞLIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2009 Perşembe 10:34:00
Güncelleme :3 Aralık 2009 Perşembe 16:18:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?