6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Ermeni katliamını anlattı

Ermenilerin1918 yılının Mart ve Nisan aylarında Kars'ın Kağızman ilçesine bağlı Çeperli köyünde yapmış olduğu katliamının canlı tanığı 99 yaşındaki Müslüm Çelik, o günleri anlattı.

ABD Başkanı Barack H. Obama, Ermenilerin soykırımın yıldönümü olarak kabul ettiği 24 Nisan mesajında, 'Soykırım' yerine 'Büyük felaket' sözcüğünü kullanması üzerine Müslüm Çelik, o günlerde neler yaşadıklarını anlattı. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık kimliğinde Hicri takvime göre 1331 doğumlu olarak görünen Müslüm Çelik, Ermeni katliamında neler yaşandığını kendi gözleriyle gördüğünü söyledi. Ermenilerin kendilerine silahları bırakmaları durumunda hiçbir zarar görmeyeceklerini söylediğini belirten Çelik,

"Halkımızdan bir kısmı buna inandı. Belli bir süre sonra Ermeniler Kağızman'a girdi ve halkı dışarı çıkardı. Daha sonra Kağızman'da bulunan Müslümanları öldürmeye başladı. O ödemin Milli Şura komutanı Kağızman'da kalan diğer Müslümanları dağa çıkartıyor. Orada ölenler oluyor, diğerleri de yaşıyor. Kağızman merkezde katliamlarını yapan Ermeniler bu kez köylere geldi. Yolculuk yapan Müslüman Türkleri öldürmeye başladı Ermeni. Çevrede bulanan 4 köyün halkını Ermeni, Çeperli'ye getirdiler. O dönemi gözümle gördüm ve birebir yaşadım. 4 tane silahımız olsaydı onları öldürürdük ama silahımız yoktu. Daha önceden Ermenilerin barış lafına inanan iki kişi, Ermenilere ekmek ve tuz götürüyorlar barıştık diye. Ermeniler bu iki kişiyi vuruyor bunu gören köylüler kaçışmaya başladı. Altı ermeni askerleri kaçışan köylüyü biraya getirdi. Köylüleri yakmak için odalara dolduruyorlar ama gaz yağı bulamıyorlar. Daha sonra odalarda bulunan köyün ileri gelenleri komite sizi çağırıyor bahanesiyle dışarı çıkardıklarını kılıç
ve süngüyle dörder dörder öldürmeye başlıyor Ermeni askerleri, Müslüman Türkleri. Böylelikle öldürdükleri Müslüman Türk sayısı 3 bin civarındadır. Sadece 500 kişi bizim köyümüzden katledildi" dedi.

ERMENİLER KATLETTİKLERİ KÖYLÜLERİN ÜZERİNDE MANDALARI DOLAŞTIRDILAR

Ermenilerin yapmış olduğu katliamının canlı tanığı Müslüm Çelik, "Ermeniler katliamı yaptıktan sonra bu kez de ölenlerin üzerine bir daha süngüleriyle vurmaya başlıyorlar. Bu da yetmemiş gibi cenazelerin üzerine ot dağıtıyorlar. Ot üzerinde mandaları dolaştırıyorlar. Ölmeyen yaralı çok fazlaydı oların içinde. O yaralılarında çoğunu o mandalar öldürüyor. Onların içerisinde amcam da vardı. Cenazelerin içerinsinden çıkardığımızda, vücuduna 14 süngü girmişti. Bu katliamdan 4 tane kız çocuğu olmak üzere toplam 6 kişi sağ çıktı. İki yetişkinin kulakları kopmuştu. Kötek köyünden bir kızın burnu kopmuştu. Katliam sonrası Ermeniler köyde oturup yemek yemişler. Biz kalanlar da gece derelerden Zenehani köyüne kadar gittik. Ermeni bir gece burada kaldıktan sonra gittiler. Zenehani köyüne gittiğimizde duyduk ki Osmanlı askeri geliyor. Aynı gün köyümüze geldik. Köyümüze geldiğimizde cenazeler yerde. Çamışlı köyünden araba getirdiler. Erkeklerin cenazeleri arabalarla taşıdık hendeklere gömdük. Kadınları ise
ilerdeki kabristana gömdük. Ermeniler yine bu civarda yine iki gün kaldılar. O sırada da Türk ordusu geldi. Doğu Anadolu Bölgesi'nden eli silah tutan gençleri asker diye topladılar. Ermeniler bölgeden çekildi Türk Ordusu burada kaldı" diye konuştu.

KARS VE ERZURUM'DA 10 BİN TÜRK KATLEDİLDİ

Doğu Anadolu Bölgesi'nde Ermenilerin binlerce Türk'ü katlettiğini belirten Müslüm Çelik, "Kağızman'a bağlı Tunçkaya köyünde 3 milyon Türk'ün cenazeleri toplu gömüldü. Ermeniler bize yaptığı zulmü kimseye yapmadı. Küçücük çocukları süngülere takarak öldürdüler. Onlar bize bu kadar zülüm etti. Türkiye onlara zülüm etmedi. Türkiye Ermenileri içinde besliyordu. Türkiye soykırım yapmadı, Ermeniler Türkleri katletti. Kars, Erzurum ve Erzurum'dan öte tüm şehirlerde Ermeniler Müslüman köylerinde katliam yaptı.

Ermeni 10 bin Müslüman Türk'ü katletti. 75 kişilik ailemden 4 kişi yaşıyor. Hepsi Ermenilerce katledildi. Bunların hepsini gözümle gördüm" şeklinde konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2009 Salı 15:02:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?