5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

Esnaf sınırın açılması taraftarı

Türkiye-Ermenistan sınırına 13 kilometre mesafedeki Kars'ın Akyaka ilçesi esnafı 1993 yılında kapatılan Doğukapı'nın açılmasını istiyor. Akyaka esnafı ve sınıra sıfır kilometredeki Kalkankale köylüleri kapının açılmasından yana olduklarını söylediler. Akyakalılar ayrıca, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Türkiye-Ermenistan maçı için Erivan'a gitmesini ise doğru bulmadıklarını belirttiler.


İHA'nın nabzını tuttuğu tüccarlardan esnafa, pancar çiftçilerinden sınırı belirleyen Arpaçay (Ahuryan) Nehri'nde balık tutanlara kadar herkes Doğukapı'nın açılmasından yana. Kapının açılmasıyla birlikte sadece Akyaka ilçesi ve Kars'ın değil Türkiye'nin fayda göreceğinin altını çizen Akyakalılar, Doğukapı'nın sadece Ermenistan'a açılan bir kapı olmadığını Kafkasya'ya açılan bir yol olduğunun da unutulmaması gerektiğini belirttiler.

Akyakalılar, kapının açılmasını istemelerindeki asıl amacın da Kafkasya olduğunun altını çizerek, bu yolla yapılacak ticari ve ekonomi ilişkilerin bölgedeki bütün ülkelere fayda sağlayacağını umduklarını ifade ettiler. Kapının kapalı olmasıyla birlikte Akyaka ilçesinin büyük bir göç verdiğine de işaret eden ilçe halkı, kapının açılabilecek olmasının, Ermenistan'ın Dağlık Karabağ'dan çekilmesi, soykırım iddialarından vazgeçmesi gerektiği, Kars-Gümrü Antlaşması'na uymalarına bağlı olduğunun da altını çizdiler.

KAPI KAPANDI AKYAKA HIZLA GÖÇ VERDİ
Pancar çiftçisi Orhan Polat, Doğukapı'nın açılmasının faydalı olacağını söyledi fakat pek umutlu olmadığını da dile getirmekten geri durmadı. Esnaf Erkan Öztürk, ''Kapının açılması güzel olur. Akyaka daha da gelişir. Faydası mutlaka bizlere ve ülkemize yansır. Eskiden burada tren istasyonu vardı ve Ermenistan'la alış-veriş olurdu. Turistler ilçemize gelip-gidiyorlardı, faydalarını mutlaka görüyorduk. Ama 1993 yılında kapının kapanmasıyla birlikte Akyaka'dan bir göç oldu" dedi.

KAFKASLARA AÇILACAĞIZ
Esnaf Yaver Çoban, "Biz kapının açılmasını istiyoruz. Bundaki asıl amaç ise sadece Ermenistan değil. Kapının açılmasını Ermenistan olarak görmeyeceğiz. Biz buranın açılmasıyla aslında Kafkaslara açılacağız. Yani bu bir Ermenistan ile ticaret olarak algılanmamalı, Kafkasların bütünüyle ticaret yapacağız. Onun için açılmasını istiyoruz. Kapı açık olursa her esnafın kendine göre bir ticareti mutlaka olur. Ne yapılıp nelerin yapılmayacağı ise kapı açıldığında belli olur zaten. Şimdi tam bir kesilmemiş karpuz
gibi. Kesilmeden nasıl olduğunu bilemeyiz" şeklinde konuştu.

İLÇEMİZDE CANLILIK OLUR
Çiftçi Zafer Şimşek, "Kapının açılmasını çok istiyoruz. En azından ilçemizde bir canlılık olur. İlçemiz, ilimiz ve ülkemiz açısından da iyi olur" görüşünü dile getirdi.
Arpaçay (Ahuryan) Nehri'nde balık tutarak geçimini sağlayan Çetin Danyıldız, "Arpaçay Barajı'nda balık tutuyoruz. Balıklar bile sınırı geçip geliyorlar. Kapının açılması bize büyük gelir sağlayacaktır. Kapının açık olması elbette güzel olur. Ben 'Açılsın' diyorum. İsterim ki Ermenistan'a gideyim, Ermeniler Türkiye'ye gelsin. Karşılıklı ticaret yapalım" ifadelerini kullandı.

KAPI AÇIKKEN BÖLGEDE BÜYÜK HAYVAN PAZARLARI KURULURDU
Ermenistan'a sıfır kilometredeki Kalkankale köyünde de özellikle yaşlılar kapının açık olduğu dönemleri dile getirdiler. Latif Karabağ(78), "Kapı açık olduğu dönemlerde Doğukapı'da Devlet Demiryolları'nda çalışıyordum. Tüccarlar karşılıklı gidip gelirlerdi. Bu bölgede büyük hayvan pazarları kurulurdu. Çok canlı hayvan alış-verişleri yapılırdı. Fakat ben hiç Ermenistan'a gitmedim. Köyümüz kapıya yakın olduğu için gündüz çalışıp gece evimize geliyorduk. Doğukapı'dan da emekli oldum. Şimdi de böyle
bekliyoruz" diye konuştu.

ERMENİSTAN SINIR TANIMIYOR
Uğurlu Oktay(67) ise, "Kapı açıkken trenlerle mal gidip geliyordu. Vagonlarla eşya taşınırdı. Karşılıklı gidiş-gelişler oldukça hareketliydi. Bölge o dönemler canlıydı. Kapı kapandıktan sonra o hareketlilik kesildi. Rusya dağılmadan önce günde 500 canlı hayvan Ermenistan'a geçerdi. Büyük tüccarlar gelip giderdi. Canlı hayvan geçişleri demir ve karayoluyla her gün olurdu. Şu anda kapının açılmasını yine istiyoruz ama Ermenistan'ın bazı inatçı tutumları yüzünden bu isteğimizi geri planda tutuyoruz.


Ermenistan sınır tanımıyor. Türkiye'nin toprak bütünlüğüne saygı göstermiyor. İşgal ettiği Karabağ topraklarından çekilmiyor. Kars-Gümrü Antlaşması'na bağlı kalmıyor. Soykırım iddialarından vazgeçmiyor. Bu nedenlerden dolayı kapının açılmasını istemiyoruz. Eğer bunlar olmasa her zaman için kapının açılmasını isteriz. Ermenistan önce bu şartları kabul etsin sonra kapı açılsın" dedi.
10 yaşındaki Sinem Oktay, "Ermenistan'ı çok merak ediyorum. Evlerini, insanlarını merak ediyorum, konuşmalarını ve yazılarını bile merak ediyorum. Her iki ülke arasında da barış dolu günler diliyorum. Kapının açılmasını istiyorum, çünkü Ermenistan'dan Türkiye'ye, Türkiye'den de Ermenistan'a gidip gelinmeli" şeklinde konuştu.


Akyakalılar ayrıca, Euro 2008 yarı finalisti A Milli Futbol Takımımızın, 2010 Dünya Kupası Elemeleri 5. Grup ilk maçında deplasmanda Ermenistan ile karşılaşması nedeniyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Erivan'a gitmesine sıcak bakmadıklarını belirttiler.

iha
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2008 Pazar 17:57:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?