7
Mayıs
2024
Salı
KARS

'Fakir Envanteri' tartışması

Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) tarafından dağıtılan kömür, yiyecek ve para yardımına karşı olduğunu belirterek, "Bu yardım, insanlara balık vermektir. Oysa, en doğrusu bu insanlara balık tutmayı öğretmektir" dedi. 

Yaklaşık 1 aydır çalışmaları devam eden ve 1 hafta önce imamlar ile öğretmenlerin de aralarında bulunduğu çeşitli kurum yetkilileriyle biraraya gelinmesiyle oluşturulan "Fakir Envanteri" Kars'ta tartışmalara neden oldu. 

Görevliler, fakir ailelerin evlerini bir bir gezerek fakirlik oranlarını puanlandırıldı ve yardımların da fakirlik derecesine göre yapılmasına karar verdi. Bugüne kadar her yıl rutin olarak SYDV'den yardım alan fakat fakir envanteriyle yardımları kesilen aileler muhtarlıklara ve SYDV Müdürlüğü'ne akın etti. 2006 yılı kış mevsimi başlangıcında dağıtılan 8 bin ton kömürün haricinde havaların soğuk geçmesiyle ek olarak dağıtılacak olan 350 ton kömür ve 50 YTL'lik yardımı, fakir envanteri listesinde isimleri olmadığı için almaya hak kazanmayan aileler başta mahalle muhtarları olmak üzere SYDV görevlilerine zor anlar yaşattı. SYDV Müdürü Emrah Bozkuş, bugüne kadar yardım alanların yüzde 50'sinin Bağkur'lu, sigortalı ve emekli olduğunu söyledi. Tepki gösterenlerin de bunlar olduğunu belirten Bozkuş, "Puanlama sistemine göre ve valimizin talimatına göre mağdur olanlara bire bir bu yardımlar ödeniyor. İhtiyaç sahiplilerin hiçbirini mağdur etmeyeceğiz" dedi. 

Puanlama sistemiyle mahallelerinde SYDV'den yardım alanların sayısının yüzde 70 oranında düşmesi ve yardımları kesilenlerin baskısı üzerine sıkıntıya giren muhtarlar ise, AK Parti Kars İl Başkanı Remzi Aras ile birlikte valiliğe gitti. Muhtarlar, "Daha önce yardım alıp da puanlama nedeniyle şimdi yardım alamayanlar camımızı kırıyor" diyerek Vali Erden ile görüşmek istediklerini söyledi. 

Muhtarların görüşme talebi üzerine önce Aras ve SYDV'de sorumlu olan Vali Yardımcısı Doğan Demirdaş ile makamında görüşen Vali Erden, daha sonra muhtarlara uygulama hakkında bilgi verdi. Erden, " '3 katlı evi olana yardım veriyorsunuz benim gibi 2 göz evi olana vermiyorsunuz' gibi şikayetlerle gelenler oldu. Bu nedenle 'Fakir Envanteri' yöntemine başvurduk. Gücü kuvveti yerinde olan insanlar gelsin, 'Ben şu işi şu mesleği, sanatı icra edeceğim. Bana destek verin' desin. Bu benim için daha önemli. Yani balık tutmayı öğretelim. Balık tutma araçlarını verelim tutsun. Ama, 'Bana balık ver yiyip doyayım, bir daha geleyim yine ver' gibi şeylerle bunun sonu gelmez. Şimdi fakir envanteri puanlaması içerisinde belli bir sisteme oturtacağız ve herkes puanına göre yardımını alacak" dedi.
Muhtarların bu konuyla ilgili sıkıntılarını dinleyen Vali Erden, "Fakir envanterini oluşturup bunu güncelleştireceğiz. Fakir olur, sonra zenginleşir, tekrar fakir olur işte bunu güncelleştireceğiz. Bu bir sistemdir. Daha önce alışkanlık edinmiş insanlar hali vakti yerinde olmuş olsa bile bundan istifade ederken hak etmediği noktada kesildiği an itirazları olur. Buna karşı biraz daha böyle kararlılıkla yürürseniz, durursanız bu sistem oturur sizin yükünüzü de hafifletir" şeklinde konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2007 Cuma 15:42:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
LEVENT AKGÜN IP: 88.234.6.xxx Tarih : 29.01.2007 21:24:13
yav allaha çok şükürki bunu idrak eden birileri var valimizi yürekten kutluyorum görevinde başarılar