6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Fidan dikme cezasını eleştirdi

Kapatılan DEP'in eski Milletvekili ve eski DTP Kars İl Başkanı Mahmut Alınak, Başbakan'la ilgili ifadelerinden dolayı Kars Asliye Ceza Mahkemesi'nce hakkında verilen '500 fidan dikme ve bu fidanlara 5 ay süre ile bakma ve gözetleme cezası'nı eleştirdi. Alınak, her insanda olduğu gibi kendisinde de ağaç sevgisi bulunduğunu fakat bunun cezayla yaptırılmasının yanlış olduğunu savundu.


Kars Asliye Ceza Mahkemesi, Mahmut Alınak'a, Başbakan'a hakaret suçundan, 'Denetimli serbestlik tedbiri' ile 500 adet fidan dikerek, bu fidanlara 5 ay süreyle bakma ve gözetleme cezası verdi.


Kars Cumhuriyet Savcılığı Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Müdürlüğü'nce Alınak'a yapılan tebliğde, denetimli serbestlik altına alınmasından dolayı bildirilen şu yükümlülükleri yerine getirmesi istendi:
"Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Müdürlüğü'nün çağrılarına ve denetleme planına uyacak. Herhangi bir nedenle Kars dışına çıkması halinde bunu şube müdürlüğüne bildirecek. Ayrıca Alınak 500 adet fidan dikecek. Alınak bu fidanlara da 5 ay süreyle hem bakacak hem de gözetleyecek. Bu hükümlerin yerine getirilmemesi halinde hakkında kamu davası açılacak."
Cuma gününe kadar kararını açıklaması beklenen Alınak, gazetecilerin soruları üzerine şunları söyledi:


"Türkiye'de ceza almamak için devlet yöneticilerini, hükümet yetkililerini göklere çıkarıcı, övücü sözler söylemek lazım. 'Gözünüzün üstünde kaşınız var' dendiği zaman bile savcılar hemen harekete geçiyor, hakkımızda davalar açıyor ve mahkemelerde ceza veriyor.''
Başbakan Erdoğan ile ilgili ifadeleri nedeniyle hakkında dava açıldığını belirten Alınak, ''Hakkımda dava açıldı ve mahkeme bana 11 ay 20 gün hapis cezası, bu hapis cezasıyla birlikte ayrıca 500 adet fidan dikme ve bu fidanların bakımını üstlenme yani bekçiliğini yapma cezası verdi. Kars Cumhuriyet Başsavcılığı Denetleme Şubesi bana birkaç gün önce bir tebligat yaptı. Tebligat süresi de Cuma günü doluyor. Bu tebligata göre benim gidip bu Denetleme Şubesi'yle görüşerek fidanların dikileceği yeri görmem
gerekiyor. Bana yer gösterilecek ve ben bu 500 fidanı dikeceğim, 5 ay boyunca da bu fidanların bekçiliğini yapacağım" dedi.

KÖLELER DEVRİNDEKİ KÜREK CEZASINA BENZETTİ
Eskiden kürek cezası olduğunu ve günümüzdeki bu tür cezaların da bu kürek cezasına benzediğini iddia eden Alınak, "Köleler devrinde bir kürek cezası vardı. Gemilerin kölelerin gücüyle itelemeyle denizde yüzdürüldüğü eski çağlar döneminde kürek cezası verilirdi. Eski çağlarda kölelere verilen cezaya benzer bir cezayla karşı karşıyayım. Onur kırıcı bir cezayla karşı karşıyayım. Yani ben gideceğim, düşüncelerim nedeniyle verilmiş olan hapis cezası hiç önemli değil, bunun bedeli neyse cezaevine girip bunun
bedelini ödeyeceğim ama bir de gidip ağaç dikeceğim ve bu ağaçların da bekçiliğini yapacağım. Yani binlerce yıl öncesinin kürek cezasının çağa uyarlanmış bir uygulamasıyla karşı karşıyayım. Ben doğayı seven bir insanım. Bahçemde ağaç yetiştiriyorum ve her bir ağacın bir can kadar değerli olduğuna inanan bu bilinci edinen bir insanım. Doğa bizim vazgeçilmezdir, doğa bizim yaşamdır. Ama fidanların zorla diktirilmesi ve bir siyasetçi olarak benim bu fidanlara bekçilik yapmak zorunda bırakılmam onur kırıcıdır.
Bu onur kırıcı cezayı kabul edecek miyim etmeyecek miyim, bunun gereklerini yerine getirecek miyim getirmeyecek miyim? Cuma günü bu konuda bir değerlendirme yapıp, çevremle de bir istişarede bulunup ona göre bir karar vereceğim" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2009 Salı 15:13:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
agahaslan IP: 84.135.208.xxx Tarih : 21.06.2009 11:16:37

IS.sikya geldimi öcalan kenyadan paketlenip getirildiyinde kendince kibarca kivirmisti .duygusal yaklasimla beni aney de türk  babo de türk bir aciklamasi vardi dogrusu cok düsük frofilli aciklama idi simdide alinak hemsehrim  ayni numarayi yapiyor btün bulari önceden düsünseydinz?birilrine hos gelsin diye  pervazsizca  konusmalar adami sonunda fidan dikmeye mahküm eder seriatin kestiyi barmak acimaz hic bü güne kadar devlete verdiyin zararlari  bu yasdan sonra olmasa agac dikmekle türk devletine vefa borcunu ödemis olursun bir nebzede olsa