5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

Gül, spor ve sergi salonu açtı

Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı temel atma töreni ve çeşitli açılışlara katılmak için Kars'a bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsmail Aytemiz Spor ve Sergi Sarayı'nın açılışını yaptı.

Gül, "Bakü-Tiflis-Kars demiryolu Türkiye'yi Gürcistan ve Azerbaycan'la birleştirecek bir projedir" dedi.

Ali Gaffar Okkan Bulvarı üzerinde Karslı iş adamı İsmail Aytemiz'in yaptırdığı ve 6 milyon YTL'ye mal olan 5 bin kişi kapasiteli Spor ve Sergi Sarayı'nın açılışına Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden, Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, AK Parti Kars Milletvekilleri Zeki Karabayır, Mehmet Esat Güven, KAÜ Rektörü Prof. Dr. Abamüslüm Güven, daire amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından yöresel halk oyunları gösterisi yapıldı ve Kafkas Halk oyunları ekibi gösteri sundu.

Programda konuşma yapan Karslı iş adamı İsmail Aytemiz, "Bugünkü spor ve sergi sarayının açılışı KAÜ Tıp Fakültesi'nin temelinin atılması, yarınki Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun temel atma töreninin artarda gelişi Kars rüyamızın gerçekleşme yoluna girdiğini gösteriyor. Çakılan her çivi, dikilen her eser bir sonraki esere zemin hazırlar ve kentin maddi temeli kadar insan hazinesini de büyütür. Spor ve sergi sarayı da, üniversite ve diğer bilim, kültür ve sanat yapıları gibi Kars'ın çekiciğini artıracaktır. Kars'ta nitelikli insan gücünün çoğalmasını ve kalıcı olmasını özendirecektir. Kars'ın, Kafkasların bilim, kültür, sanat, turizm ve ticaret merkezi olması ülküsüne büyük bir katkıda bulunacaktır. Kars'ın Kafkasların bilim, kültür, sanat ve ticaret merkezi olabilmesi için Karslı hemşerilerimizin yaptıklarından daha büyük eserlere ihtiyacı var. Yarın böyle bir büyük eserin, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesinin temelini atacaksınız.

Bu proje biz Karslıların ve bu bölgenin yüzyıllık rüyasıdır. Eskiden kamu yarına yapılan okul ve başka yatırımların sadece yüzde 5'i vergiden muaftı. Şimdi tamamı vergiden muaf hale geldi. Böylece hayır yatırımları yapmak isteyen iş adamları için çok büyük bir teşvik getirilmiş oldu. Yarın bu tarihi Bakü-Tiflis-Kars yatırımının temeline ilk harcı koyarak Kars'ımıza ışıklı bir geleceğin yolunu açmış olacaksınız. Biz Karslılar kentimiz kaderini değiştirecek yarınki temel atma törenini hiç unutmayacağız. Bakü-Tiflis-Kars demiryolu var oldukça sizi gönlümüzde ve aklımızda şükranla yaşatacağız" ifadelerini kullandı.

Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun Türkiye'yi Gürcistan ve Azerbaycan'la birleştirecek bir proje olduğu belirten Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Kars'a geldim. Bu haliyle gördüm. Çok önemli gelişmeler gördüm. Herkesi tebrik ediyorum. Kars dünyanın ve Türkiye'nin her tarafına ulaşımda bağlandı. Çünkü her şeyden önce ulaşım halledilmeli. Kars'a her gün Ankara ve İstanbul'dan uçak var. İzmir'den ve Bakü'den uçak var. Tüm bunlar Kars'ı cazibe merkezi yapıyor. Buraya daha çok yatırım yapılacak. Zenginlikleri hazırda bekliyor. Sizler daha fazla hizmete layıksınız" şeklinde konuştu

Cumhurbaşkanı Gül, "Sarıkamış Türkiye'nin kış merkezidir. Böyle ulaşımlar olunca da çok sayıda yerli ve yabancı turist Kars'a gelecektir. İsmail Aytemiz'i tebrik ediyorum. Herkes doğduğu topraklara bağlılığını ispat etmeli. Bu, iş adamları için daha da geçerlidir. Dünyanın her yerinde yatırım yapacaksınız ama doğduğunuz toprağı unutmamak gerek. Yatırım yapıp topraklarına borçlarını ödeyecekler. Devlet gereken destekleri veriyor. Teşvikler veriyor. Vergiden muafiyet veriyor. Kars, Serhat şehri olduğu için daha da önemlidir. Vatan topraklarının korunmasında büyük öncülük yapmıştır. Mustafa Kemal Atatürk'ü şükranla anıyorum. Uzun yıllar işgal altındaki Kars'ı kurtaran Kazım Karabekir'i şükranla anıyorum. Buraların vatan olması için kanlarını veren Sarıkamış şehitlerini şükranla anıyorum" ifadelerinde bulundu.

iha
Yayın Tarihi : 24 Temmuz 2008 Perşembe 08:57:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
muammer garipavci IP: 203.196.56.xxx Tarih : 24.07.2008 14:00:29

selam benim sirin memleketimin sirin insanlarina ve KOCAMAN TESEKKURLER aytemiz agabeyime karsa yaptigi unutulmayacak yatirimlarindan dolayi allah sana uzun omurler versin kazancin bol olsun insalla karsin gururu aytemiz agabey su anda o kadar sevincliyimki kelimeler yetmez anlatmaya kisacasi daha ne olsunki asrin projesi gerceklesiyor tip fakultesi aciliyor spor ve sergi sarayi yapiliyor artik benim hemsehirlerim neden goc etsinki biz goc ettikte ne oldu basimiz goge mi erdi insallah en kisa zamanda bende donus yapacagim memleketime maddi yardimim olmasada manevi yardimim olacak insallah bir cok cocuklarimiza ucretsiz ingilizce oyretmek amacindayim kars icin caba gosteren herkese tesekkurler saygilarimla muammer garipavci