6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Hapisteyken muhtar seçildi

Kars'ın Sarıkamış ilçesine bağlı Aşağı Sallıpınar köyünde seçmenler, 2004 yılındaki yerel seçimler sonrası meydana gelen olaylar nedeniyle aldığı 5 aylık hapis cezasını çekmekte olan Turabi Yalçınkaya'yı 29 Mart'taki seçimlerde muhtar seçti.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Haziran ayında tekrar seçim yapılmasına karar verirken, köylüler olaylara neden olduğu gerekçesiyle seçim yapılmasını istemedi.
Köylerdeki muhtarlık seçimleri zaman zaman sakin geçse de çoğu kez de olaylarla sonuçlanıyor. Sarıkamış ilçesine 25 kilometre uzaklıktaki 250 haneli ve 138 seçmeni bulunan Aşağı Sallıpınar köyünde, 2004 yılında yapılan mahalli idareler seçimlerinde meydana gelen olaylar seçim sonrasında da devam etti. Seçimden 2 yıl sonra yaşanan bir kavgaya katılan Turabi Yalçınkaya(43), yaralanmaya sebebiyet verdiği gerekçesiyle tutuksuz yargılandığı Sarıkamış Asliye Ceza Mahkemesi'nde, ''Kasten adam yaralamak'' suçundan 6 ay 20 gün hapse mahkum edildi. Cezası Yargıtay tarafından onanan Yalçınkaya 2008 yılının Aralık ayında Selim Kapalı Cezaevi'ne konuldu. Köylüleri tarafından çok sevildiği belirtilen Yalçınkaya, 29 Mart'ta yapılan seçimlerde sevenleri tarafından aday gösterildi. Yalçınkaya, 4 adayın yarıştığı köydeki seçimlerde 91 oy alırken, diğer üç aday 29 oy aldı, 18 oy da geçersiz sayıldı. Cezaevindeki muhtar adayının kazanması köydeki seçmenler tarafından sevinçle karşılandı. İlçe Seçim Kurulu da köydeki muhtarlık seçimini cezaevindeki Turabi Yalçınkaya'nın kazandığını ilan etti. Bunun üzerine Köy İhtiyar Heyeti azaları İlçe Seçim Kurulu'na giderek mazbatalarını almak istedi. Ancak kurul, hükümlü olan muhtar adayının cezaevinde olmasını gerekçe göstererek mazbatayı vermedi. Azaların itirazı üzerine İlçe Seçim Kurulu durumu YSK'ya bildirdi. Köylüler, YSK'nın seçimlerin tekrar yapılmasına karar verdiğini öğrenince adeta şoke oldular. İlçe Seçim Kurulu Haziran ayında yapılacak seçimlere kadar Muhtar 1. Azası Hüseyin Emeket'i vekaleten görevlendirdi.

KAVGALARIN YAŞANMASINI İSTEMİYORUZ

Karara tepki gösteren köylüler, seçimlerin huzursuzluklara ve kavgalara neden olduğunu belirterek, tekrar seçim yapılmasını istemediklerini söyledi.
Muhtar Turabi Yalçınkaya'nın amcasının oğlu Yılmaz Yalçınkaya, "Turabi Yalçınkaya çalışkan biri olduğu için köy halkı olarak onu muhtar seçtik. Köyü yönetecek bir insandı. Köyde kavga çıktı. Turabi Yalçınkaya'ya 5 aylık bir ceza verildi. Seçime girmesi için Turabi Yalçınkaya'nın engeli var mı diye sorduk. Ama engeli yok dediler. Seçimde 91 oyla Turabi Yalçınkaya muhtarlığı kazandı. Hükümlü olması nedeniyle seçim yapacaklarmış. Biz seçim istemiyoruz. Köyümüzde ikinci bir kavga istemiyoruz. Turabi Yalçınkaya 1 Mayıs'ta cezaevinden çıkacak. 18 günü kaldı" dedi.

Seçim istemediklerini belirten köy sakinlerinden Hediye Demirel, "Biz muhtarımızı istiyoruz. Onun yoluna baş koymuşum. Muhtarımızın 18 günü kaldı" diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2009 Çarşamba 11:11:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?