5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

Hava kirliliği tehlikeli boyutlarda

Kars’ta yaşanan yoğun hava kirliliği insan sağlığını tehdit edecek boyutlara ulaştı. Geçen yıla oranla hava kirliğindeki artışla birlikte hasta sayısının da yüzde 20 arttığı bildirildi.

Kars’ta hava kirliliğinin artması üzerine Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, hava kirliliğine yol açan binaları denetlemek amacıyla 3 ayrı ekip kurdu. Çevre mühendisleri ve çevre teknisyenlerinden oluşan 3’er kişilik ekipler, sabah saat 05.00’ten akşam saat 20.00’ye kadar aralıksız denetim yapıyor.

Çevre ve Orman İl Müdürü Mehmet Şahin, 2872 sayılı Çevre Kanunu gereğince ekiplerin özellikle binaların kalorifer dairelerini kontrol ettiklerini ve denetimlerde yakıtın cinsi, ateşçi belgesi, baca temizliği ve ocak kapaklarının havalandırılması gibi konulara dikkat edildiğini söyledi.

Çalışmalarının kış sezonu sonuna kadar devam edeceğini belirten Şahin, "Tek çözüm doğalgazın gelmesidir yoksa bu havayı böyle soluyacağız. Merkezi ısıtma olduğunda hava kirliliği daha azalıyor ama bilindiği gibi Kars’ta ağırlıklı olarak soba kullanılıyor. Sobaları ise denetleyemiyoruz. Genellikle ısı merkezlerine, kirliliği daha fazla artıran yerlere bakabiliyoruz. Sobalı evlere ise maalesef bakamıyoruz, ancak soba kullanımıyla ilgili broşür dağıtabiliyoruz" dedi.

Kars Çevre ve Orman İl Müdürlüğü tarafından bugün itibariyle 6 ayrı istasyondan elde edilen ölçüm sonuçlarına göre ortalama 98 mikrogram/metreküp olarak ölçülen Partikül Madde (PM) değeri, Hava Kalitesinin Korunması Yönetmenliği’nin kış ortalama sınır değerleri olan 200 mikrogram/metreküp PM’nin altında ancak, Dünya Sağlık Teşkilatı’nın uzun vadeli sınır değeri olan 75 mikrogram/metreküp PM’yi aşmış durumda. 125 mikrogram/metreküp olarak ölçülen Kükürdioksit (SO2) oranı ise Hava Kalitesinin Korunması Yönetmenliği’nin kış sezonu ortalama sınır değerleri olan 250 mikrogram/metreküpün altında, Dünya Sağlık Teşkilatı’nın uzun vadeli sınır değeri olan 150 mikrogram/metreküp Kükürtdioksit oranına ise yaklaşmış durumda.
İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nün hava kirliliği ölçümü yaptığı cihazları şu bölgelerde bulunuyor: "Ortakapı Mahallesi Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ile Anadolu İmam Hatip Lisesi, Yusufpaşa Mahallesi Bağımsız Anaokulu, İstasyon Mahallesi İl Sağlık Müdürlüğü ile Cumhuriyet Lisesi, Ortakapı Mahallesi’nde ise Kent Konseyi binası". Verilere göre, en fazla hava kirliliği şehrin merkezi konumundaki Ortakapı Mahallesi’nde belirlendi.

Bu arada, hava kirliliğinden rahatsızlık duyan vatandaşların hastanelere ve sağlık ocaklarına akın ettiği ve özellikle göğüs, kalp, damar ve kardiyoloji servislerinde yoğunluk yaşandığı bildirildi. Kars Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Levent Kazak, kalp hastalarının kirli havalardan etkilendiğini belirterek, özellikle akciğer yetmezliğine bağlı kalp hastalarının kirli havalarda sokağa çıkmamalarını tavsiye etti.

Hava kirliliğinin başta insanlar olmak üzere bütün canlıları tehdit ettiğini dile getiren Dr. Kazak, akciğer hastalarının kış aylarında Kars’ta sıkıntılı günler geçirdiğini söyledi. Kars’taki hava kirliliğinin ciddiye alınması gereken bir konu olduğunu vurgulayan Dr. Kazak, "Hava kirliliğinin, mümkün olduğu derecede aşağı seviyelere çekilmesi gerekir. Aksi takdirde istenmeyen sonuçlar ortaya çıkar. Geçen yıla oranla hava kirliğindeki artışla birlikte hasta sayısındaki artış yüzde 20 civarına ulaşmıştır. Aşırı sigara içenlerde, kronik akciğer hastalığı olanlarda, kronik kalp hastalığı olanlarda, fazla miktarda alkol kullanma sebebiyle vücut direncinin düşük olduğu kişilerde, 12 yaş altı çocuklarda solunum yolları, hava kirliliğiyle birlikte savunmasız duruma düşmektedir" diye konuştu.

KARS (İHA) -
Yayın Tarihi : 10 Aralık 2004 Cuma 12:09:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?