6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Haydar Aliyev anıldı

Azerbaycan'ın merhum eski Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in ölümünün dördüncü yıl dönümü münasebetiyle Kafkas Üniversitesi Haydar Aliyev Eğitim ve Kültür Merkezi'nde Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu tarafından anma töreni düzenlendi.

Törene, Azerbaycan Kars Başkonsolosu Hasan Sultanoğlu, Yeni Azerbaycan Yardımlaşma ve Kültür Derneği Kars Şubesi Başkanı Prof. Dr. Hacali Necefoğlu, sivil toplum örgütlerinin başkanları, Kafkas Üniversitesi Öğretim Üyeleri, Azerbaycan Dili ve Edebiyatı öğrencileri ile vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ile başlayan konferansta konuşan Yeni Azerbaycan Yardımlaşma ve Kültür Derneği Kars Şubesi Başkanı Prof. Dr. Hacali Necefoğlu, Haydar Aliyev'in dünyada hayranlık uyandıran yönlerini anlattı.

Karslılar adına konuşan Settar Kaya ise Haydar Aliyev'in Türk dünyası için yaptığı hizmetlerden övgüyle söz etti.

Kaya, Haydar Aliyev'in, "Bizler bir millet, iki devletiz" sözünün bir hedef olduğunun altını çizerek, "Bu hedef Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol boru hattı ve Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu hattı ile amacına ulaşmıştır" dedi.

Birinci Dünya Harbi'nde Ermeni Çetecilerin Katliamına Uğramış Mağdurlar Derneği Başkanı Erkan Birdal ise, Haydar Aliyev'in büyük lider olduğunu vurgulayarak, "Aliyev, Türk tarihinin büyük oğludur" diye konuştu.

Azerbaycan Kars Başkonsolosu Hasan Sultanoğlu da Haydar Aliyev ile ilgili olarak şunları söyledi: "Haydar Elirza oğlu Aliyev 1923 yılı Mayıs ayının 10'unda Azerbaycan'ın Nahçıvan şehrinde hayata gözlerini açmıştır. O, 1939 yılında Nahçıvan Öğretmen Yüksek Okulu'nu bitirdikten sonra Azerbaycan Sanayi Enstitüsü (şimdiki Azerbaycan Devlet Petrol Akademisi) Mimarlık Fakültesi'nde tahsil almıştır. Başlanan savaş ona eğitimini tamamlama imkanı vermemiştir. Haydar Aliyev 1990 yılı Ocak ayının 20'sinde Sovyet  Ordusu birliklerinin Bakü'de türettiği kanlı facia ile ilgili ertesi gün Azerbaycan'ın Moskova'daki temsilciliğinde beyanatla çıkışta bulunarak, Azerbaycan Halkına karşı yapılmış cinayetin teşkilatçıları ve icracılarının cezalandırılmasını talep etmiştir. O, Dağlık Karabağ'da yaşanmış keskin münakaşalı durumla bağlı SSCB yöneticilerinin ikiyüzlü siyasetine itiraz alameti olarak, 1991 yılının Temmuz ayında Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin sıralarını terk etmiştir. 1990 yılı Haziran ayında Azerbaycan'a
dönen Haydar Aliyev ilk olarak Bakü'de, sonra ise Nahçıvan'da yaşamış, o yılda da Azerbaycan Yüksek Sovyeti'ne Milletvekili seçilmiştir. O, 1991-1993 yılları arasında Nahçıvan Muhtar Cumhuriyeti Ali Meclisi'nin Başkanı, Azerbaycan Cumhuriyeti Ali Sovyeti Başkan Yardımcısı olmuştur. Haydar Aliyev 1992 yılında Yeni Azerbaycan Partisi'nin Nahçıvan şehrinde yapılmış tesis kurultayında partinin başkanı seçilmiştir. 1993 yılı Ekim ayının 3'ünde halkın oyu ile Haydar Aliyev Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı seçildi."

Haydar Aliyev'in uluslararası mükafatlara, çeşitli ülkelerin üniversitelerinin fahri doktoru unvanına layık görüldüğünü de anlatan Sultanoğlu, "O, dört defa Lenin Madalyası, Kırmızı Yıldız Madalyası ve çok sayıda diğer madalyalarla taltif edilmiş, iki defa Sosyalist Emeği Kahramanı adını almış, bir çok harici devletlerin madalyaları ve nişanları ile taltif olunmuştur. Haydar Aliyev 1992 yılından başlayarak Türk Cumhuriyetleri arasında iktisadi, siyasi, edebi, medeni ilişkilerin genişletilmesi ve sağlamlaştırılması alanında da etkin faaliyet göstermiştir. O, bütün Türk dünyasının en önemli şahsiyeti gibi şöhret kazanmıştır. O, Azerbaycan'ın bağımsızlığını ilk tanıyan kardeş Türkiye Cumhuriyeti ile münasebetlere özel önem veriyordu. Temelinde büyük Atatürk'ün 'Azerbaycan'ın sevinci bizim sevincimiz, elemi bizim elemimizdir' sözlerini Haydar Aliyev'in 'Bir millet, iki devlet' sözleri teşkil etmektedir" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Aralık 2007 Çarşamba 17:28:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?