7
Mayıs
2024
Salı
KARS

Haydar Aliyev Eğitim Merkezi açıldı

Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi'nde, Haydar Aliyev Fonu tarafından yaptırılan Haydar Aliyev Eğitim Merkezi törenle açıldı.

KAÜ Rektörü Prof. Dr. Abamüslüm Güven, 4 ay önce Azerbaycan'ın eski Cumhurbaşkanı merhum Haydar Aliyev adına kurulan Haydar Aliyev Fonu başkanlığına bir mektup yazdı. Güven, mektubunda Türkiye'de sadece KAÜ'de bulunan Azerbaycan Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı öğrencilerinin yararlanması için bir merkeze ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Bunun üzerine Milletvekili Mehriban Aliyeva'nın başkanı olduğu Haydar Aliyev Fonu, Azerbaycan Cumhuriyeti Kars Başkonsolosluğu vasıtasıyla üniversiteye bir eğitim merkezi yaptırdı. 150 metrekarelik alanda çağdaş eğitim araçlarıyla donatılan ve Azerbaycan kültürü, tarihi, edebiyatı ve diline ait kitapların da yer aldığı merkez törenle açıldı.

Açılış törenine Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden, 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Şeref Oguş, Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, KAÜ Rektörü Prof. Dr. Abamüslüm Güven, Azerbaycan'ın Kars Başkonsolosu Hasan Sultanoğlu, Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekilleri Prof. Dr. Yagup Mahmudov, Prof. Dr. Fezail İbrahimli, Nahcıvan Devlet Üniversitesi Rektörü ve Milletvekili Prof. Dr. Memmed Rızayev, Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi temsilcisi Halit Memmedov, Haydar Aliyev Fonu Azerbaycan Bakü Şube Müdürü Mehebbet Mehdiyeva ve diğer yetkililer katıldı.

Tören, saygı duruşunun ardından her iki ülkenin milli marşlarının çalınmasıyla başladı. Burada bir konuşma yapan KAÜ Rektörü Prof. Dr. Abamüslüm Güven, "Bu merkez ülkelerimiz arasındaki kardeşlik ve işbirliğinin artırılması ve gelecek nesillere aktarılması, ikili ilişkilerin çok yönlü olarak genişletilmesi ve derinleştirilmesi için son derece önemlidir. Buradan faydalanacak öğrenciler, gelecekte ilişkilere yön verecektir. Bu ilişkilerin gelişmesine üniversite olarak büyük önem veriyoruz. İki ülke arasında son yıllarda imzalanan önemli ticari anlaşmalar ve stratejik projelerin olması sevindiricidir. Bu güzel gelişmelerin bilimsel, sosyal ve sanatsal alanlarda da yaygınlaştırılmasını arzulamaktayız" dedi.

Azerbaycan'ın Kars Başkonsolosu Hasan Sultanoğlu, "Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün ve Azerbaycan'ın kurucusu Haydar Aliyev'in sözleri Azerbaycan ve Türkiye'nin geleceği ve ilerlemesi için ışıklı bir yoldur" diye konuştu.
Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu da, "Azerbaycan'ın kaderi bizim de kaderimizdir. Bizim kurtuluşumuz da Azerbaycan'ın kurtuluşu da birlikte olacaktır. Kafkas Üniversitesi'nde Haydar Aliyev Eğitim Merkezi'nin açılması onur verici bir duygudur. Karşılıklı kardeşlik ve dostluk ilişkilerimizin sadece bununla sınırlı kalmasını istemiyoruz. Uçak seferlerini bekliyoruz. Kardeş şehir olduğumuz Gence'den kardeşlerimizi buraya bekliyoruz" şeklinde konuştu.
Vali Mehmet Ufuk Erden ise şunları söyledi:

"Kafkas Üniversitesi'nde açılan Haydar Aliyev Eğitim Merkezi şüphesiz ki bizim kültürel ilişkilerimize ve eğitimimize katkı sağlayacaktır. Bu ilişkiler her geçen gün artarak hem iki ülke arasında hem de Kars'ımızla Azerbaycan arasında gelişecektir. Mihriban Aliyeva ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum."

Konuşmaların ardından Azerbaycan'ın Kars Başkonsolosu Hasan Sultanoğlu, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abamüslüm güven ve diğer yetkililere plaket verdi. Vali Mehmet Ufuk Erden, 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Şeref Oguş, Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, Azerbaycan'ın Kars Başkonsolosu Hasan Sultanoğlu ve Haydar Aliyev Vakfı Azerbaycan Şube Müdürü Mehebbet Mehdiyeva daha sonra merkezin açılışını yaptı.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2007 Perşembe 12:59:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?