4
Mayıs
2024
Cumartesi
KARS

Hayvan otlatmaya tepki!

Kars’ın Arpaçay İlçesi’ne bağlı Kuyucuk Kuş Gölü’nde hayvan otlatılması tepki çekti.

Her yıl binlerce kuşa ev sahipliği yapan ve Doğu Anadolu’nun il ve tek RAMSAR alanı olan Kuyucu Gölü’nde hayvan otlatılmasına vatandaşlarda tepki gösterdi.

Hergün akşam saatlerinde yüzlerce büyükbaş hayvanın otlamak üzere Kuyucuk gölüne gertirilmesi, burada yuva yapmış ve gölü mesken tutmuş kuşların da ürkmesine neden oluyor. Her geçen gün kuşların sayısında azalma olduğuna dikkat çeken vatandaşlar, yetkililerin buna kesin çözüm bulması gerektiğini belirttiler.

Geçtiğimiz yıllarda özellikle yaban kazlarının yoğun olduğu Kuyucuk gölünde bu yıl çok az sayıda kaz geldiğini ileri süren vatandaşlar; “Burası korunması gereken bir bölge. Ama ne yazik ki burası kaderine terk edilmiş. Her gün yüzlerce hayvan gölün etrafında otluyor. Ve buradaki kuşlar artık başka sulak alanlara yöneliyor. Zaten gölün suyu çekilmiş durumda. Buna paralel hayvan otlatılması kuşları başka illere göçe zorluyor. Umarız yetkililer biran evvel bu sorunu çözer” dediler.

YETKİLİLER BUNU ÖNLEMELİ

Kuyucuk Kuş Gölü’nün etrafını bir defasında arcılarının mesken tuttuğunu, arıcılardan kurtulduk derken şimdi hayvan çobanlarının yüzlerce hayvanı göl etrafında otlatmasına anlam veremediklerini kaydeden Gürbüz Durdağı, böyle giderse yakın zamanda kUyucuk’ta kuş kalmayacağını söyledi.

Durdağı; “Ben işim icabı haftada birkaç kez Akyaka’ya gidiyorum. Her dafasında gördüğüm manzara beni şaşırtıyor. Bir yer bu kadar sahipsiz olurmu? Bunu anlamış değilim. Gölün suyu bu yıl yeterince yağmur olmadığından dolayı çekilmiş vaziyette. Birde göl aşırı yosun bağlamış. Buda yetmemiş gibi insanblar hayvanlarını burada otlatıyor. Yüzlerce kuş ürekerek buradan gidiyor. Buna dur denilmesi gerekiyor. Herkesi duyarlı olmaya davet ediyorum” diye konuştu.

Özelikle akşam saatlerinde hayvanların yoğun olarak Kuyucuk gölü etrafında otlatıldığına dikkat çeken duyarlı vatandaşlar biran evvel gölün etrafından hayvan sürülerinin uzaklaştırılmasını bekliyorlar.

iha
Yayın Tarihi : 3 Temmuz 2012 Salı 18:14:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?