6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Hayvancılık masaya yatırıldı

KARS'TA HAYVANCILIK MASAYA YATIRILDI

Kars Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD) Başkanı Ali Nail Çelik, bölgede hayvancılığın desteklenmesinin göçü engelleyecek en büyük etken olduğunu söyledi.

Kars'ta hayvancılık ve KOBİ'lerin sorunları, KASİAD'ın öncülüğünde masaya yatırıldı. Ticaret Borsası Meclis Salonu'nda düzenlenen toplantıya başkanlık eden Ali Nail Çelik, Türkiye'de son aylarda önemli ölçüde düzelme eğilimi gösteren, ancak uzunca bir süredir piyasaları olumsuz etkileyen ekonomik sorunların pek çok işletmeyi olumsuz etkilediğini belirtti.

5084 Sayılı Yasanı'nın uygulandığı illerde yatırımlara ve istihdama sağlanan teşviklere rağmen işletmelerin vergi, SSK primleri ve diğer maliyet girdilerini karşılamakta zorlandığını ifade eden Çelik, “Halen uygulamada olan ve 49 ile önemli ölçüde katkı sağlayan 5084 Sayılı Teşvik Yasası'nın son buluyor olması, işverenleri mali ve psikolojik yönden olumsuz etkileyeceğini düşünüyoruz. Bu olumsuzluğun giderilmesi ve uygulamanın uzatılması, yatırımcılar için güçlü bir moral kaynağı ve istihdamın önündeki sıkıntıların önemli ölçüde aşılmasını sağlayacaktır. 5084 Sayılı Yasa, ekonomik krize rağmen işverenin vergi ve prim yükünü azalttığından, işçi istihdamına da katkı sağlamaktadır. Yoğun nüfus göçünün yaşandığı bölgelerimizde işsiz potansiyelinin çokluğu göz önüne alınarak 31 Aralık 2009 tarihinde sona erecek olan 5084 Sayılı Yatırımın ve İstihdam Teşvik Yasası'nın uygulama süresinin eski ve yeni yatırım ayrımı yapılmaksızın tüm işyerlerini kapsayacak şekilde 31 Aralık 2010 tarihine kadar uzatılmasını talep etmekteyiz” diye konuştu.

KASİAD Başkanı Çelik, Süt Sığırcılığı Yatırımlarının Desteklenmesi'ne ilişkin kararın Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, “Bu kanun kapsamında 2008-2012 yılları arasında Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak illerinde süt sığırcılığının geliştirilmesi ve modern işletmelerin kurulması amacıyla en az 50 baş ve üzeri kapasiteye sahip hayvancılık yatırımlarına hibe olarak inşaat yatırımlarına yüzde 30, hayvan alımı ve makine alımı yatırımlarına ise yüzde 40 hibe desteği verilecektir. Adı geçen illerden de anlaşılacağı üzere, Kars ilimiz ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde yoğun hayvancılık yapan diğer illerimiz bu desteğin dışında tutulmuştur. Bölgemizde hayvancılığın desteklenmesi göçü engelleyecek en büyük etkendir” dedi.

Ali Nail Çelik, toplantı sonrasında belirlenecek ana sorunlardan oluşan raporu önümüzdeki hafta bir heyetle Ankara'ya giderek TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a ileteceklerini de sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2009 Pazartesi 18:01:01
Güncelleme :7 Aralık 2009 Pazartesi 18:04:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?