6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Her köşeden tarih fışkırıyor!

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan serhat kenti Kars'ın her yerinden tarih fışkırıyor. Selim ilçesine bağlı Kekeç köyünde de bir Ermeni mezarlığı bulundu.

Tarihi Kars Kalesi, Ani Harabeleri, Katerina Köşkü ve daha onlarca tarihi geçmişe sahip yapıtların bulunduğu Kars'ın her yeri adeta tarih kaynıyor.

Bugüne kadar sayısız top mermisinin ya inşaat kazılarında ya da sellerle toprak üstüne çıktığı kentte bir çok medeniyete ait tarihi eserler de sıkça bulundu.

Kars Müzesi'nde geçmişi gün yüzüne çıkaran eserlerin bulunması da serhat kenti Kars'ın tarihinde ne kadar önemli olaylara ev sahipliği yaptığını gözler önüne sermeye yetiyor.

Birçok köyde tarihi kalıntılara rastlamak mümkün. Selim ilçesine bağlı Kekeç köyünde de harabe halinde bir Ermeni mezarlığı bulundu. Altın arama uğruna tarumar edilen mezarlığın yerinde yeller eserken yazılar ve resimlerin bulunduğu mezar taşlarının varlığı göze çarpıyor. Köylüler bazı kişilerin uzun yıllar önce özellikle geceleri bu mezarlığı hazine uğruna tarumar ettiklerini söyleyerek bu mezarlığa sahip çıkılmasını istediler.

Konu Ermeni mezarlığı olunca mezarlıkla ilgili bilgi vermek için objektiflerin karşısına çıkan köylüler Ermeni zulümlerini de anlatmaktan geçemediler.

Köylülerden 75 yaşındaki Asker Taş, "Babamın anlattığına göre burası Ermeni mezarlığı. Tarihi taşlar vardı ama uzun yılar önce halkımızdan bazıları altın arama uğruna bu taşları yerinden söktüler. Babam anlatırdı. Bayburt köyü ve bu civarda o dönemler Ermeniler yaşarmış. Beyköy'den gelirken dedem görmüş Ermeniler bizden birini yakalayıp diri diri yakmışlar. Bizim halkımız da bunları görünce kaçmışlar. Onlar kaçınca Ermeniler de geriye kalanları Ahmet Özbaş'ın mereğine (Samanlık) doldurup yakmışlar. Dedemi öldürmüşler, babamı da kundaktayken yere fırlatmışlar" dedi.

65 yaşındaki Ali Yıldırım da, Ermenilerin bu köyde katliam yaptıklarını ve köylüleri bir samanlığa doldurup yaktıklarını söyledi. Anneannesinin o dönemleri anlatırken çok hüzünlendiğini de ifade eden Yıldırım, "Anneannem o sırada çocukmuş bir kuytu yerde saklanıp kurtulmuş. Ama anneannemin o sırada ayakları bile yanmış. Ben o yanıkları bile gördüm. İyi hatırlıyorum" diye konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 28 Temmuz 2009 Salı 22:22:40
Güncelleme :28 Temmuz 2009 Salı 22:28:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?