5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

İftar topu ilgi gördü

Türkiye'de Ramazan ayının ilk iftar topunun atıldığı Kars'ta bir ay boyunca ilginç görüntüler ortaya çıktı. Akşam ezanıyla birlikte topun patlamasını korku ve sevinçle izleyen çocuklara zaman zaman büyükler de eşlik etti. 

Mübarek Ramazan ayının Kars Belediyesi tarafından sürdürülen iftar topu geleneği kentte renkli görüntülere sahne oldu. Her akşam ezanın başlamasıyla birlikte atılan iftar topunu izlemek için çocuklar topun patlatıldığı Merkez Camii bahçesine akın ettiler.
 
Ramazan pideleriyle birlikte topun patlatılmasını izlemeye gelen çocuklar korkuyla sevinci bir arada yaşadılar. Çocukların adeta eğlencesi haline gelen iftar topu renkli görüntüleri de beraberinde getirdi. Çocuklar korkmarına rağmen her akşam topun patlatılmasını izlemeyi de ihmal etmediler. Kulaklarını tıkamalarına rağmen topun büyük bir gürültüyle patlamasından korkan çocuklar top patladıktan sonra da Ramazan pidelerini alarak güle oynaya evlerinin yolunu tuttular. 

İlk gün Kars Kalesi'nden atılan iftar topu geleneği daha sonra Merkez Camii bahçesinde devam etti. Zaman zaman da iftar organizasyonlarının yapıldığı bölgelerde atılan iftar topunu çocuklar kadar büyükler de merakla izlediler. İl Müftülüğü'nün Kur'an kursunda verdiği iftarda da patlatılan top imam ve müezzinleri bir korkuttu. Parmaklarıyla kulaklarını tıkayan imamlar topun patlatılmasını izlerken hem korktu hem de kaçtılar. 

Ateşleyici yeterlilik belgesi bulunan Tacettin Durmuş, hazırladığı Ramazan topunu son 5 yıldır attığını belirterek, "İftar saatinde orucu top sesiyle açma geleneği, birçok yerde olduğu gibi Kars'ta da halen yaşatılıyor. Ezanın başlamasıyla Kars semalarında 'Ramazan topu' patlıyor. Kars halkı yıllardır iftarını ezanın okunması ve Ramazan topunun atılmasıyla açıyor. Kars Valiliği'nin izni ile Kars Belediyesi tarafından yıllardır atılan iftar topu bu yıl da akşam ezanı eşliğinde 1 ay boyunca atıldı" dedi. 

Dik konulan borular içine yerleştirilip fitili ateşlenen topun Uzakdoğu'dan ithal edildiğini son yıllarda ülkemizde de yapıldığını ifade eden Durmuş, "Boru şeklindeki Ramazan topunun bilirkişi tarafından atılması durumunda hiçbir tehlikesi bulunmuyor. Ortalama 100 metre yükseklikte patlayarak ses efekti veriyor" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 29 Eylül 2008 Pazartesi 14:45:17
Güncelleme :29 Eylül 2008 Pazartesi 16:41:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?