5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

İHK Aralık ayı toplantısı yapıldı

Kars İl İnsan Hakları Kurulu'nun (İHK) Aralık ayı olağan toplantısı Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden başkanlığında yapıldı.

Toplantıda, engellilerin kurum binalarına girememelerinden okul eğitim kalitesinin artırılmasına varana kadar bir çok konuda önemli kararlar alındı.


Valilik Kar Salon'da yapılan toplantıdan sonra yapılan açıklamada, "'5 Aralık Kadın Hakları Günü' ve 'Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Verilmesinin 74. Yıldönümü' ile Kadın Dostu Kent adayı Kars'ta Valiliğin daha önce gerçekleştirdiği 'Yerel Yönetimlere Kadın Eli Projesi' de göz önünde bulundurularak 29 Mart 2009 tarihindeki yerel yönetimler seçimlerinde Kars'taki siyasi partilere daha fazla kadın adaya yer vermeleri konusunda tavsiye kararı alınmasına ve kararın siyasi partilere bildirilmesine
oybirliği ile karar verildi" denildi.


Toplantıda alınan diğer kararlar ise şunlar:
"Kurul üyesi Yrd. Doç. Dr. Bahattin Şeker tarafından gündeme getirilen ve Türk Telekom'dan sadece ADSL hizmeti almak isteyen müşterilere ayrıca telefon ücreti tahakkuk ettirilmemesi gerektiği görüşü ele alındı. Konuyla ilgili olarak Türk Telekom Genel Müdürlüğü'nden gelen yazıda; ADSL abonesi olmak için öncelikle telefon hattına sahip olma koşulunun kaldırılması için 'Çıplak ADSL' projesi üzerinde çalışmalara başlandığı, yakın bir tarihte ADSL abonesi olmak için telefon hattı alma zorunluluğunun kaldırılacağı belirtildi.


Kurul üyeleri Yrd. Doç. Dr. Adem Çaylak ve Yrd. Doç. Dr. Bahattin Şeker tarafından bir önceki toplantıda gündeme getirilen ve özellikle tekerlekli sandalye kullanan engelli vatandaşların; sinema, tiyatro, müze, okul gibi yerlere rahatça girişleri, tuvalet ihtiyaçlarının sağlanması ve karşılaşabilecekleri muhtemel zorlukların çözümlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması hususu gündeme geldi. Konuyla ilgili Kafkas Üniversitesi Rektörlüğüne, Belediye Başkanlığına, İl Milli Eğitim Müdürlüğüne, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne yazılar yazıldı. Kafkas Üniversitesi Rektörlüğü'nden gelen yazıda; üniversite kampüsündeki kaldırımlar ile mevcut bina giriş ve çıkışlarına rampa konulduğu, tuvalet ve diğer kullanım alanlarının da engelli vatandaşların ihtiyaçlarını kolayca giderebilecekleri şekilde ayarlandığı, yeni ihale edilen binalarda da engelli vatandaşlara yönelik çalışmaların yapıldığı belirtildi. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nce de; yapılan tadilatlarla engelli vatandaşların salona rahatça girebilmeleri için engelli girişi yaptırıldığı, Bakanlıkça ödenek gönderildiğinde de diğer düzenlemelerin yapılacağı belirtildi.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada ise; okullara engelli öğrenci ve vatandaşların rahatça girişleri, tuvalet ihtiyaçlarının karşılanması ve diğer düzenlemelerin yapılmasına yönelik tedbirlerin alınması için okullara yazı yazıldığı, yatırım programında uygulanacak projelerde engelli vatandaşlara yönelik düzenlemeler yapılacağı ifade edildi. Konuyla ilgili olarak Vali Mehmet Ufuk Erden,
İl Özel İdaresince temin edilen ve özel olarak dizayn ettirilen bir aracın yakında sadece engellilere hizmet vermek üzere Kars'a getirileceğini söyledi.


Yine kurul üyeleri Yrd. Doç. Dr. Adem Çaylak ve Yrd. Doç. Dr. Bahattin Şeker tarafından geçen ayki toplantıda gündeme getirilen Evliya Camii'nden İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'ne giden yolun aydınlatmasının yeterli olmadığı, bunun da ikinci öğretimde okuyan ve akşam saatlerinde üniversite eğitimi devam eden özellikle kız öğrenciler için çeşitli olumsuzluklar oluşturduğu konusu görüşüldü.

Belirtilen güzergahın aydınlatılması için Aras EDAŞ A.Ş.'ye yazı yazıldığını, Emniyet Müdürlüğünün ise anılan bölgede güvenliği sağlamak üzere her gün 17.00-22.00 saatleri arasında iki ekiple güzergah boyunca uygulamalar yapıldığı ifade edildi. Ayrıca; bir resmi ekibin Taşköprü civarında sabit olarak bekleme görevi yaptığı, yanmayan sokak lambaları için 2007 yılında ilgili kuruma iki defa yazı yazıldığı belirtildi. Aras EDAŞ A.Ş. yetkilileri de anılan bölgede aydınlatmanın yeterli sayıda olduğu, sokak armatürlerinin genel bakımının yapılarak sorunun giderildiği belirtildi. Yapılan bu açıklamayı İHK üyeleri tatmin edici bulmadı ve aydınlatmanın güçlendirilerek daha uygun hale getirilmesi için yeni direkler dikilmesi ve sokak lambalarının ek lambalarla güçlendirilmesi istendi.


Vali Mehmet Ufuk Erden öncülüğünde başlatılan 'Okul Eğitim Kalitesinin Artırılması Projesi' kurulda görüşüldü ve projeye destek anlamında 'Okul Eğitim Kalitesinin Artırılması Projesi'ni destekliyoruz, yarınlarımız için velilerimizi, çocuklarının okuluna her ay 5 YTL bağışlamaya davet ediyoruz' kararı alındı.


Kurulun Şubat ve Mart aylarındaki toplantılarında görüşülen ve bankalar ile PTT Başmüdürlüğünde havale gönderme-alma işlemlerinde vatandaşlardan nüfus cüzdanı fotokopisi istenmesi konusu tekrar ele alındı. Bu konuda vatandaşlara kolaylık sağlanması için binalarda gerekli tedbirlerin alınması, fotokopi makinesi bulundurulması konusu yeniden gündeme geldi. İş Bankası ve Ziraat Bankası'nda halen vatandaşlardan nüfus cüzdanı fotokopisi istendiği belirlendi. Vatandaşların mağdur edilmemeleri hususunda gerekli
tedbirlerin alınması için adı geçen bankalara bir kez daha yazı yazılmasına karar verildi".

İha
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2008 Perşembe 18:12:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?