6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

İHK mayıs ayı toplantısı yapıldı

Kars İl İnsan Hakları Kurulu’nun (İHK) Mayıs ayı olağan toplantısı Vali Yardımcısı ve Kurul Başkanı Doğan Demirdaş başkanlığında Valilik Toplantı Salonu’nda yapıldı. 3 saat süren toplantının son bölümüne katılan Vali Mehmet Ufuk Erden’e kurul çalışmaları, gündem ve alınan kararlarla ilgili bilgi verildi.
Toplantı, Dolunay Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bahattin Şeker tarafından Kars’ta atandığı günden beri yaptığı başarılı çalışmalar ve özellikle engellilere gösterdiği yakın ilgi nedeniyle Vali Yardımcısı ve Kurul Başkanı Doğan Demirdaş’a plaket takdim edilmesiyle başladı.
Atatürk İlköğretim Okulu İnsan Hakları ve Demokrasi Kulübü öğretmeni Yalçıner Denli ve 6 öğrenci, Vali Yardımcısı ve Kurul Başkanı Doğan Demirdaş ile Kurul üyeleri toplantının başlangıcında tanıştılar. Toplantıya katılan öğrencilere üç dilde hazırlanan ve kenti anlatan ‘Kars Gezi Rehberi’, UNICEF tarafından hazırlanan ‘Türkiye’de Ulusal Çocuk Forumu ve Çocuk Katılımının Öyküsü’, ‘Çocuk Katılımı El Kitabı’ ve ‘Çocuk Haklarına Yolculuk’ kitapçık ve broşürleri hediye edildi.


GÜNDEMDE OLAN VE ÜYELER TARAFINDAN GÜNDEME GETİRİLEN KONULAR GÖRÜŞÜLDÜ VE ŞU KARARLAR ALINDI:
BM Kadınların ve Kız Çocuklarının İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Ortak Programı (BMOP) Kars Yerel Koordinatörü Özen Karaca tarafından program kapsamında başlangıçtan bugüne kadar yapılan çalışmalar ve yapılması planlanan çalışmalar hakkında kurula bilgi sunuldu. Programa katkı amacıyla yapılan çalışmaların desteklenmesi, kadınların insan hakları konusunda bilinçlendirilmeleri amacıyla her ay bir mahallede kurul üyelerinden bir komitenin katılımı ile toplantı düzenlenmesi, ilk toplantının da Kurul üyesi Firuze Hüryurt’un muhtarı olduğu Yenişehir Mahallesi’nde 1 ay içerisinde düzenlenmesine karar verildi.
Toplantıya Kars Çocuk Hakları Komitesi Eşbaşkanları; Fen Lisesi öğrencisi Utku Öztürk ile Gazi Ahmet Muhtar Paşa (GAMP) İlköğretim Okulu öğrencisi Gamze Bağatırlar da katıldı. Bugüne kadar yapılan ve yapılması planlanan çalışmalar hakkında kurula bilgi sundular. Kuruluca Kars Çocuk Hakları Komitesinin yapacağı çalışmaların desteklenmesi ve bundan sonraki toplantıların başlangıç bölümüne katılarak yapılan ve yapılması planlanan faaliyetlerle ilgili olarak kurula bilgi verilmesine karar verildi.
Nisan-Mayıs 2008 toplantılarında görüşülen ancak; ilgili kurumlarla yapılan yazışmalara rağmen bir çözüme kavuşmayan ve vatandaşların mağduriyetinin devam ettiği dile getirildi. Şehir merkezinden havaalanına gidiş-gelişler için; Kars Belediyesi tarafından düzenleme yapılması ve uçak saatlerinde otobüs seferleri konulması konusu yeniden değerlendirildi. Havaalanı ile şehir merkezi arasında toplu taşıma olmadığı, bu nedenle vatandaşların taksiye binmek zorunda kaldıkları, taksiye binmek istemeyen vatandaşların havaalanından Karayolları kavşağına kadar yürümek zorunda kaldıkları, Başbakanlık TOKİ konutları güzergahına çalışan dolmuşların en azından havaalanı nizamiyesine kadar yolcu götürüp-alabilmeleri görüşüldü. Kars Belediye Başkanlığı tarafından havaalanına uçak saatleri öncesi ve sonrasında toplu taşıma hizmeti sağlanması hususları yeniden değerlendirildi. Kurul üyesi ve Kars Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Çiçek, konunun Belediye Meclisi toplantısında değerlendirildiği ve Başbakanlık TOKİ konutları güzergahına çalışan dolmuşların havaalanı nizamiyesine kadar yolcu götürüp-almaları hususunda karar alındığını söyledi.
Kurulun Ekim 2008 ve Mart ve Nisan 2009 toplantılarında da görüşülen ve içme suları ile ilgili olarak ayrıntılı bilgi alınması ve konunun yeniden değerlendirilmesi için toplantıya davet edilen Kars Belediyesi SOM Müdürü Kutbettin Çelebi ve İl Sağlık Müdürü Fahri Sevinç tarafından konu hakkında Kurula detaylı bilgi sunuldu. İl Hıfzısıhha Kurulu’nda da görüşülerek karara bağlanan konu hakkında, arsenik oranı standart değerlerin üzerinde olan Digor Yolu TOKİ konutlarına Borluk su kaynağından bin 500 metre yeni hat döşenmek suretiyle 07.05.2009 tarihinden itibaren standartlara uygun su verilerek sorunun giderildiği ve çalışmaların devam ettiği ifade edildi.


Atatürkçü Düşünce Derneği Kars Şubesi Başkanı İHK üyesi Özfer Koçak tarafından Kurul’a verilen dilekçe ele alındı. Rahatsızlığı nedeniyle oğlunu Kars Devlet Hastanesi’ne götürdüğü, muayene sonrası röntgen çektirmek üzere radyoloji bölümüne gittiği ve buradaki D.D. adlı görevlinin lakayt davranışları ve diğer yaşananlarla ilgili olarak İl Sağlık Müdürlüğü’ne yazılan yazıya gelen cevabi yazı görüşüldü. Gelen yazıda adı geçenin 27.02.2009 tarihinde görevinden istifa ettiği belirtildi. Ancak; yapılan açıklamalar ve yapılan işlemler yetersiz bulunduğundan; konunun yeniden incelenerek sonucundan Kurula yazılı olarak bilgi verilmesi için İl Sağlık Müdürlüğü’ne yazı yazılmasına karar verildi.
Kurul üyesi Av. Kahraman Özçağın tarafından gündeme getirilen, ağır kış mevsimi koşulları nedeniyle yolların bozulduğu bu nedenle; araçların hasar gördüğü ve yolların rehabilitesinin yapılması gerektiği değerlendirildi. Ancak; yapılan çalışmaların kalıcı olabilmesi için kaliteli yapılması gerektiği konusu ile ilgili olarak Kars Belediye Başkanlığı ve Karayolları 124. Şube Şefliği’ne yazılan yazılara gelen cevabi yazılar görüşüldü. Karayolları 124. Şube Şefliği’nden gelen yazıda; hizmet alanında bulunan Kars-Selim-Karakurt, Kars-Ardahan, Kars Anı Harabeleri, Kars-Kağızman, Selim-Sarıkamış, Kars-Arpaçay, Kars-Akyaka, Göle Kavşağı-Göle yollarındaki çalışmaların 27.04.2009 tarihi itibariyle bitirildiği, Kars-Digor, Arpaçay-Doğruyol, Selim-Göle yollarındaki onarım çalışmalarının devam ettiği, yapılan onarımlarda 10.04.2009 tarihinde itibaren bitümlü sıcak karışım kullanılmaya başlandığı, tüm yollardaki kenar dikmeleri, kar direkleri, düşey işaretleme levhalarından kar ve buz çalışmaları esnasında tahrip olanların yenileri ile değiştirilmeye başlandığı ve çalışmaların devam ettiği belirtildi. Şehir içi yollarda yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Kurul Üyesi ve Kars Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Çiçek de; bozulan yolların onarıldığı ve havaların ısınmasından sonra Faikbey Caddesi başta olmak üzere diğer caddelerin sıcak asfalt dökülmek suretiyle rehabilite edileceği bilgisini verdi.
Kurul üyesi ve Eczacılar Odası Kars Şube Başkanı Deniz Sevgen tarafından gündeme getirilen, rahatsızlıkları nedeniyle mesai saati dışında veya hafta sonu hastaneye gidip muayene olan ve kendilerine reçete verilen memurların, mesai saatinde işyerinden almak zorunda oldukları, sevk kağıdı olmadığından eczanelerce kendilerine ilaç verilemediği, ilaçların nakit olarak yada borç olarak alınabildiği, verildiğinde ise sevk kağıdı olmadığından Defterdarlık Muhasebe Müdürlüğü’nce kabul edilmediği ele alındı. Bu nedenle; memurların resmi işlemleri yaptırmak üzere normal mesai gününde yeniden sevk almak zorunda kaldıkları, yeniden hastaneye gidip aldığı ilaçlar için yeniden başka doktora muayene olmak ve reçete yazdırmak zorunda kaldıkları, bu durumun da iş gücü, kaynak ve mesai kaybına neden olduğu, oysa jandarma ve askeri personel için yapılan uygulamada; askeri personelin muayene olmak için mesai saati dışında veya hafta sonu hastaneye gidip muayene olmuşsa hastanede reçetesine ‘Acilde İşlem Görmüştür’ ibaresinin yazıldığı ve bu şekliyle de memurlarda olduğu gibi yeni sevk almak zorunda kalmadıkları ve ilaçlarını eczaneden alabildikleri hususları görüşüldü. Konu ile ilgili olarak öncelikle Defterdarlık ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile yazışma yapılmasına, sorun Bütçe Uygulama Talimatı’ndan kaynaklanıyor ise düzenleme yapılması için Maliye Bakanlığı’na yazı yazılmasına karar verildi.


Kurul üyesi Av. Kahraman Özçağın tarafından gündeme getirilen, sahibiyle anlaşmak suretiyle özel mülkiyetlerin çatılarına monte edilen GSM firmalarına ait baz istasyonlarının binaya yapılan ek yapı statüsünde olup olmadığı ve imara uygun olup olmadıkları, belediye ve kurumlarca ne tür işlem yapıldığı konuları değerlendirildi. Bu hususta bilgi alınmak üzere Kars Belediye Başkanlığı’na ve İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’ne yazı yazılmasına karar verildi.
Yine Özçağın tarafından gündeme getirilen bir başka konu üzerinde duruldu. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı münasebetiyle Özel Çelik Başarı İlköğretim Okulu’nca İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü konferans salonunda düzenlenen etkinlikte yeterince ısıtma yapılmadığı için özellikle başta çocuklar başta olmak üzere programa katılan bazı vatandaşların soğuk nedeniyle hastalandıkları konusu görüşüldü. Önemli bir günde ve çocuklar için yapılan bir etkinlikte salonun ısıtılması konusunda gerekli tedbirlerin alınmaması hususunda bilgi almak üzere İl Kültür Müdürlüğü ve Özel Çelik Başarı İlköğretim Okulu’na yazı yazılmasına karar verildi.
Kurul üyesi Erkan Birdal tarafından gündeme getirilen, Karadağ mevkiinde yer alan ve hayvan ticaretinin yapıldığı Ticaret Borsası’na ait yerleşkede çevre düzeni ve hijyenin uygun olmadığı, bu konuyla ilgili denetleme yapılıp yapılmadığı konuları görüşüldü. Konu hakkında bilgi alınması ve gerekli tedbirlerin alınması hususunda; Kars Belediye Başkanlığı’na, Ticaret Borsası Başkanlığı’na Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü’ne, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’ne, yazılmasına karar verildi.
Kurul üyesi Hatice Küçükler tarafından gündeme getirilen, ilköğretim okullarında donuk zekalılar için özel sınıflar oluşturulması gerektiği konusu görüşüldü ve ilköğretim okullarında yeterli sayıda özel sınıf bulunup bulunmadığı, bulunmuyorsa; gerekli tedbirlerin alınarak 2009-2010 öğretim yılından itibaren uygulamaya geçilmesi hususunda İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yazı yazılmasına karar verildi. Yine Küçükler gündeme getirdiği, Nisan ayında kurularak faaliyete başlayan Kars Çocuk Hakları Komitesi çalışmalarının maddi anlamda desteklenmesi için 2010 bütçesinden ödenek ayrılması hususunun Kars İl Özel İdaresi ve Kars Belediye Başkanlığı’na bildirilmesine karar verildi.
Ocak 2009 toplantısında görüşülen, İl Hıfzısıhha Kurulu’nun Nisan ayı toplantısında da karara bağlanan, bu toplantıda da Kurul Üyesi Zihni Çelebi tarafından gündeme getirilen, başıboş köpekler konusu yeniden görüşüldü. Başıboş köpeklerin vatandaşlar ve özellikle sabah erken saatte okula giden çocuklar için büyük tehlike oluşturduğu, başıboş köpeklerin özellikle kış aylarında köylerden getirilerek şehir merkezine bırakıldığı değerlendirildi. Konu ile ilgili olarak Zihni Çelebi; Digoryolu TOKİ mevkiinde ikamet ettiğini, bu güzergahtan kente giriş yapan Şirinköy, Şatıroğlu ve diğer köy minibüsleri ile köpeklerin getirilerek şehir girişinde bırakıldığını gördüğünü, en son geçtiğimiz hafta benzer olayın Şatıroğlu Köyü minübüsü tarafından yapıldığını beyan etti. Bu durumun önlenmesini için Kaymakamlıklar, merkeze bağlı muhtarlıklar ve köy minibüslerine yazı yazılarak konunun bildirilmesine, İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü’ne yeniden yazı yazılarak kendi sorumluluk alanlarında yeterli kontrol ve denetimlerin yapılarak gerekli tedbirlerin alınmasına, Kars Belediye Başkanlığı’na yazı yazılarak mevzuat gereği (01.07.2004 tarihinde yürürlüğe giren 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu) hayvan ıslah merkezi kurulmasının hızlandırılmasının sağlanmasına karar verildi.


Zihni Çelebi, Mart ayı ortalarında muayene olmak için Diş Sağlığı Merkezi’ne gittiğini ve sıra numarası alarak sırasının gelmesini beklediğini, saatler geçtikçe bir türlü kendisine sıra gelmediğini, 4.5 saat beklediği halde ancak muayene olabildiği, söz konusu merkezde çok sayıda diş hekimi olduğunu, bazılarında hasta sayısının az bazılarında fazla olduğunu, vatandaşların zaman kaybına uğramamaları için hasta sayısı fazla olan kliniklerden hasta sayısı az olan kliniklere aktarılmaları gerektiğini Başhekim Uz. Dr. Aykut Karabağ’a da söylediğini ancak; uygulanan sistem nedeniyle bunun mümkün olmadığının kendisine söylendiğini ifade etti. İl Sağlık Müdürlüğü’ne yazı yazılarak konunun incelenmesi ve sonucundan yazılı bilgi istenmesine karar verildi.
Bir sonraki toplantının 12.06.2009 Cuma günü saat: 14.00’te yapılmasına oybirliği ile karar verilen toplantının son bölümüne katılan Vali Mehmet Ufuk Erden’e kurul çalışmaları, gündem ve alınan kararlarla ilgili bilgi verildi. Vali Erden, Kurulun çalışmalarını yakından takip ettiğini, tüm Kurul üyelerinin özveriyle Kurul çalışmalarına katkıda bulunduklarını, Kurulun cesaret ve gücünü, üyelerinin hak ihlallerine karşı duyarlılıkları ve vatandaşların yaşadığı ya da yaşaması muhtemel ihlaller konusunda yaptığı örnek çalışmalardan aldığını ve çalışmaları taktirle karşıladığını söyledi.
 

iha
Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2009 Pazartesi 16:59:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?