6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

İHK'dan yıllık toplantı

İl İnsan Hakları Kurulu’nun (İHK) Ocak ayı olağan toplantısı Vali Yardımcısı ve Kurul Başkanı Doğan Demirdaş başkanlığında Valilik Kar Salon’da yapıldı.

Toplantıda şu kararlar alındı:
1-Kurul üyeleri Yrd. Doç. Dr. Adem Çaylak ve Yrd. Doç. Dr. Bahattin Şeker tarafından gündeme getirilen ve Evliya Camii’nden İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ne giden yolun aydınlatmasının yeterli olmadığı, bunun da ikinci öğretimde okuyan ve akşam saatlerinde üniversite eğitimi devam eden özellikle kız öğrenciler için çeşitli olumsuzluklar oluşturduğu konusu ele alındı. Anılan bölgede armatürlerin güçlendirildiği, aydınlatmanın uygun hale getirildiği belirtildi. Yapılan çalışmalar kurul üyelerince de yerinde görüldü ve memnuniyetle karşılandı. Ahmet Tevfik Paşa Konağının bulunduğu köşe başına bahar ayında bir armatür ile güçlendirilmesinin yerinde olacağı da ayrıca değerlendirildi.
2-Kurul üyesi Yrd. Doç. Dr. Adem Çaylak tarafından kurula verilen dilekçe ile gündeme getirilen ve Faikbey Caddesindeki MİGROS alışveriş merkezinde müşterilerin yararlanması için WC olmadığı (bay, bayan, çocuk, engelli), bunun da özellikle kendisi gibi çocuklarıyla gelen ve engelli vatandaşlarımızın zor durumda kalmasına neden olduğu hususu görüşüldü. Konu ile ilgili olarak MİGROS Kars Mağazası ile MİGROS Genel Müdürlüğüne yazılan yazımıza gelen cevabi yazı değerlendirildi. Gelen yazıda; 10.08.2005 tarih ve 25902 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik’in Ek-1’inde yer alan hükümlerinde ve diğer ilgili mevzuatta satış mağazası olarak işletilen işyerleri bakımından müşteriler için ayrı bir WC bulundurma zorunluluğu bulunmadığı, Kars Ortakapı Migros Satış Mağazası’nın alışveriş merkezi niteliğinde olmadığı, mağazalarına gelen müşterilerin sadece alışveriş için geldiği, dinlenmek, eğlenmek gibi nedenlerle gelmediği belirtildi. Ayrıca; WC bulunmasının güvenlik açısından da sıkıntı oluşturacağı belirtilmiştir.Yazıda belirtilen mevzuatın incelenerek konunun yeniden değerlendirilmesi, konu ile ilgili olarak Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığına yazı yazılarak belli ölçekteki mağazalar için WC zorunluluğu olması yönünde yeni bir mevzuat hazırlanmasının sağlanmasına ve konu ile ilgili olarak Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü’ne de yazı yazılmasına karar verilmiştir.

4-Kars Devlet Hastanesinde bulunan başvuru kutumuzdan çıkan ve Ali Gaffar Okkan Bulvarı üzerinde bulunan yerleşim yerlerinin bulunduğu mevkide çok sayıda başıboş sokak köpeğinin bulunduğu, bu mevkide ikamet eden vatandaşlarımız ve özellikle sabah erken saatte okula giden çocuklar için büyük tehlike oluşturduğu konusu ele alındı. Konuyla ilgili olarak gerekli tedbirlerin alınması için; Kars Belediye Başkanlığı, Tarım İl Müdürlüğü ve Çevre ve Orman Müdürlüğü’ne yazılan yazımıza gelen cevabi yazılar değerlendirilmiş olup, ilimizde böyle önemli problemin var olduğu, başıboş köpeklerin özellikle kış aylarında köylerden getirilerek şehir merkezine bırakıldığı, bu nedenle köy muhtarlıklarına yazı yazılarak konu hakkında bilgi verilmesi ve köpeklerin şehir merkezine getirilip bırakılmaması için gerekli tedbirlerin muhtarlıklarca alınmasının sağlanmasına karar verildi. Ayrıca; bu durumun önlenmesini teminen İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğüne yazı yazılarak kendi sorumluluk alanlarında gerekli tedbirlerin alınmasına, Kars Belediye Başkanlığına yazı yazılarak mevzuat gereği (01.07.2004 tarihinde yürürlüğe giren 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu) hayvan ıslah merkezi kurulmasının sağlanmasına karar verilmiştir.

5-Kurul üyesi Av. Kahraman Özçağın tarafından kurula verilen dilekçede belirtilen; tam gün eğitim-öğretim verilen ve şehre uzak olan Hüsnü Özyeğin Anadolu Lisesi’nde öğle yemeği verilmediğinden ve kantin olmadığından öğrencilerin mağdur olduğu konusu ile ilgili olarak gereği için İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne, bilgi için İl Özel İdaresi’ne yazılan yazımıza gelen cevabi yazı değerlendirilmiştir. Gelen yazıda; anılan okul yatılı ve pansiyonlu olmadığından yemekhanesi de bulunmadığı, okulda 70 metrekarelik alanda hizmet veren bir kantin olduğu, kantinde tost, hamburger, köfte satışı da yapıldığı, öğrencilerin mağduriyetlerin okul müdürlüğünce imkanlar ölçüsünde giderildiği belirilmiştir. Bu konuda eski BOTAŞ yerleşkesinde ve Kars İl Özel İdaresi tasarrufunda bulunan konteynerlerin değerlendirilmesi başta olmak üzere yeniden bir çalışma yapılması ve sonucundan kurulumuza yazılı bilgi verilmesi hususunda İl Milli Eğitim Müdürlüğüne yazı yazılmasına karar verilmiştir.
6-Kurul üyesi Özfer Koçak tarafından kurula verilen dilekçede belirtilen; rahatsızlığı nedeniyle oğlunu Kars Devlet Hastanesine götürdüğü, muayene sonrası röntgen çektirmek üzere radyoloji bölümüne gittiği ve buradaki D.D. adlı görevlinin lakayt davranışları ve diğer yaşananlarla ilgili olarak İl Sağlık Müdürlüğüne yazılan yazımıza gelen cevabi yazı değerlendirildi. Gelen yazıda; şikayet edilen D.D.hakkında idari soruşturma açılması için Devlet Hastanesi Başhekimliğine yazı yazıldığı, hastanelerde görevli personelin hasta hakları, hasta ve hasta yakınları ile halkla ilişkiler konusunda üniversitede hizmet içi eğitim planlaması yapılması konusunda ise üniversitede şimdilik hizmet içi eğitim verilmediği anlaşıldı. Ancak; 2009 yılı içinde organizasyon yapılmasının düşünüldüğü, Sağlık Müdürlüğü Hasta Hakları İl Koordinatörlüğü olarak Sağlık Bakanlığı Hasta Hakları Şubesi ile irtibata geçirilerek bu konuda ilimizdeki tüm sağlık personeline hizmet içi eğitim verilmesi çalışmalarına başlandığı belirtilmiştir. İl Sağlık Müdürlüğüne yazı yazılarak Kafkas Üniversitesi ve Kars-Ardahan Barosu Başkanlığından da personel talep edilerek hizmet içi eğitim verilmesinin sağlanmasına ve yapılacak çalışmaların takip edilerek sonucundan bilgi istenmesine karar verilmiştir.
7-İlimizde Kafkas Üniversitesi bünyesinde hizmet vermekte olan Tıp Fakültesi Hastanesi’nin halkımız tarafından yeterince tanınmadığı, bu nedenle en basit hastalıklarda dahi Erzurum’a sevk işlemi yapılabildiği konusu görüşüldü. Hastanenin tanıtımının daha etkin ve daha ayrıntılı (hizmet veren poliklinikler, yapılan ameliyatlar, görev yapan öğretim görevlileri, sağlık personeli ve nitelikleri) yapılması için Kafkas Üniversitesine yazı yazılan yazımıza gelen cevabi yazı değerlendirildi. Gelen yazıda; Tıp Fakültesinde; Nöroloji, Genel Cerrahi, Ortopedi ve Travmatoloji, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Kulak Burun Boğaz, Anesteziyoloji, Diyabet, Halk Sağlığı, Dahiliye, Çocuk Hastalıkları polikliniklerinin hizmet verdiği, Kardiyoloji ve Göz polikliniklerinin hizmete açılma aşamasında olduğu anlaşıldı. 2008 yılı sonu itibariyle Tıp Fakültesi Hastanesinde 36 bin 247 kişinin ayaktan tedavi edildiği, 451 kişinin yatan hasta ve 451 ameliyat gerçekleştirildiği, 15 öğretim elemanı, 5 asistan, 28 hemşire, 1 ebe, 2 anestezi teknisyeni, 3 sağlık teknisyeni, 3 radyoloji teknisyeni, 4 laboratuar teknisyeni, 3 laboratuar, 3 röntgen cihazı, EEG, EMG, EKG, Ultrason, Endoskopi, Kolonoskopi cihazları ile hizmet verildiği belirtilmiştir. Tüm Kamu kurum ve Kuruluşlarına yazı yazılarak personelin, İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğüne yazı yazılarak halkımızın Tıp Fakültesi Hastanesinden daha fazla yararlanması için kamuoyuna duyuru yapılmasının sağlanmasına karar verilmiştir.
8-Kurulumuzun Şubat, Mart ve Aralık 2008 aylarındaki toplantılarında da görüşülen ve bankalar ile PTT Başmüdürlüğünde havale gönderme-alma işlemlerinde vatandaşlarımızdan nüfus cüzdanı fotokopisi istendiğinden bu konuda vatandaşlarımıza kolaylık sağlanması için binalarda gerekli tedbirlerin alınması (fotokopi makinesi bulundurulması) konusu yeniden ele alındı. Türkiye İş Bankası ve T.C. Ziraat Bankasında halen vatandaşlarımızdan nüfus cüzdanı fotokopisi istendiği bazı kurul üyelerimizce belirtildiğinden, vatandaşlarımızın mağdur edilmemeleri hususunda gerekli tedbirlerin alınması için adı geçen bankalara yazılan yazılarımıza gelen cevabi yazı değerlendirilmiştir. T.C.Ziraat Bankasından gelen yazıda; gerek mevzuat gerekse uygulamada gönderilen havale işlemlerinde nüfus cüzdan fotokopisi ya da diğer geçerli kimlik belgesi istenmediği, gelen havale ödemelerinde ise olumsuzluklara ve olası yanlışlıkların düzeltilmesine yönelik olarak nüfus cüzdanı ya da diğer geçerli kimlik belgesi fotokopisinin mutlaka alındığı, fotokopi çekme işleminin makine arızalı olmadığı sürece bankada yapıldığı ifade edildi. Ancak; zaman zaman bankaca yapılan havale işlemleri dışındaki toplu ödemelerde (DGD, öğrenci, yardım paraları vs.) müşteri beklemesi, sızlanması ve mağduriyete sebebiyet verilmemesi için fotokopilerin kendilerinde hazır bulundurulmasının istendiği belirtilmiştir. Konuyla ilgili tüm bankalara yeniden yazı yazılmasına karar verilmiştir.
9-Kurul üyesi Kaan Özata tarafından gündeme getirilen, Devlet Hastanesi Acil girişinin özellikle içinde bulunduğumuz kış mevsimi nedeniyle çevrede oluşan kar ve buzların temizlenmediği, çatılardan sarkan buzların da vatandaşlar için büyük tehlike oluşturduğu, acil giriş bölümüne vatandaşların da araçlarını park ettiğinden ambulansların yanaşamadığı konuları görüşülmüştür. Konu ile ilgili olarak gerekli çevre temizliğinin yapılması ve çatıdan sarkan buzların düzenli olarak kırılmasına, sivil araçların acil girişinin olduğu bölüme park izni verilmemesi ve bir personel görevlendirilmesi için İl Sağlık Müdürlüğü ve Devlet Hastanesi Başhekimliğine yazı yazılmasına karar verilmiştir.

10-Kurul üyesi Sebahattin Kaçar tarafından gündeme getirilen, trafik işlemlerinin takibi ile uğraşan büroların yaklaşık 20 günden beri ilgili site ve paket programlara girerek sorgulama yapamadıkları ve bu nedenle hem kendilerinin hem de işlem yaptıran vatandaşların mağdur oldukları hususları görüşüldü. Problemin nereden kaynaklandığı hususu ile ilgili olarak Trafik Tescil Denetleme Şube Müdürlüğü ile Telekom Müdürlüğüne yazı yazılmasına karar verilmiştir.
Bir sonraki toplantının 06.02.2009 Cuma günü saat 14:00’te yapılmasına karar verildi.

iha
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2009 Cuma 19:16:14
Güncelleme :17 Ocak 2009 Cumartesi 12:32:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?