6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

İmam ve müezzinlere kurs

Kars Sarıkamış İlçe Müftülüğü, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın din görevlilerine yönelik başlattığı eğitim faaliyetleri kapsamında ilçe merkezinde görev yapan 17 imam ve müezzini için güzel ezan okuma kursu başlattı.


4 hafta önce Müftülük binasında başlatılan ve toplam 5 hafta sürecek kursa, camilerde görev yapan 17 imam ve müezzin katıldı. Kars İl Müftülüğü’nde görevli Formatör İmam Kemalettin Baysal’ın verdiği kursta imam ve müezzinlere vakitlerin makamları ve uyulması gereken kurallar öğretiliyor. Sabah namazı için ‘saba’, öğlen namazı için ‘uşşak’, ikindi namazı için ‘rast’, akşam namazı için ‘segah’ ve yatsı namazı için de ‘hicaz’ makamında ezan okunması sağlanacak. İlahilerle süslenen kursun bitiminde ilçede ezanların daha güzel ve makamına uygun okunması amaçlanıyor.


İlçe Müftüsü Nejdet Arman, kursun, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın din görevlililerine yönelik eğitim faaliyetleri kapsamında düzenlendiğini söyledi. Hizmet içi eğitimlerin ve kursların çok büyük önem arz ettiğini de ifade eden Arman, “Sarıkamış Müftülüğü olarak merkezde ve köylerimizde görev yapan imam arkadaşlarımıza güzel ezan okuma kursu veriyoruz. Kursumuz bir aydır devam ediyor, bu hafta da son haftamız. Buradaki amacımız; ezanların güzel bir şekilde okunması, okunan ezanların halka güzel bir şekilde sunulmasıdır. Çünkü ezan okumak çok önemli.

Ezan bir mesajdır ve güzel okunması gerekir. Bu mesajın iyi bir şekilde verilmesi çok önemlidir. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (SAV) Medine’den Mekke’ye gittiği zaman Mekke’yi fethetmiş. Orada bir çok sahabe olmasına rağmen Habeşli siyahi bir köle olan Bilal-i Habeşi’ye Kabe’nin üzerine çıkartarak ezan okutmuştur. Çünkü Bilal’in sesi çok gür ve çok güzel. Bizimde burada okunan ezanların güzel bir şekilde okunması ve dinlenilmesi amacımız var. Bindan sonra inşallah Sarıkamış’ta okunan ezanlar dana güzel okunacak ve daha güzel bir şekilde dinlenilmiş olacak. Bu nedenle Diyanet İşleri Başkanlığımız, mesleğe ilk atandıktan itibaren personelimizin yetiştirilmesine yönelik zaman zaman hizmet içi eğitimler vermektedir. Bu da genellikle Kur’an-ı Kerim konusunda, dini bilgiler konusunda güzel ezan okuma kursları verilmektedir. Sarıkamış Müftülüğü olarak bizlerde bu hizmet içi eğitimleri yapmaktayız. Şu anda başlattığımız kurs 5 vakit ezanımızı makamlarına uygun, güzel okunması için yapılmıştır. Ümit ediyorum ki imam ve müezzin arkadaşlarımız bu eğitimden sonra, kulağa hoş gelen, güzel seda ile ezanlarımızı okuyacaktır” dedi.

İha
Yayın Tarihi : 3 Haziran 2009 Çarşamba 14:53:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?