5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

İnsan hakları kurulundan açıklama

Kars Valiliği İl İnsan Hakları Kurulu ‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ nedeniyle bir açıklama yaptı.

Açıklamada il genelinde; töre ve namus cinayetleri, okul yaşındaki küçük kız çocuklarının zorla evlendirilmeleri, kız kaçırma olayları gibi konuların kurul gündemine alınarak görüşüldüğü belirtildi.

Kadına yönelik şiddetin insanlığın gündemindeki yerini koruduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Dünyanın her yerinde olduğu gibi ne yazık ki ülkemizde de kadına yönelik şiddet yaşanan bir olgudur. Birleşmiş Milletler, 17 Aralık 1999’da, 25 Kasım’ın ‘Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Mücadele Günü’ olarak benimsenmesine karar vermiştir. Kadına yönelik şiddet; ekonomik kalkınma, gelişme, eğitim ve kültür düzeyinin yükselmesiyle giderek ortadan kalkacaktır. Bu sorunun çözümü için kamu kurumları ile sivil toplum kuruluşlar ve vatandaşlarımıza büyük görev ve sorumluluklar düşmektedir. Ülkemizde, kadının insan hakları ve kadına karşı şiddetin önlenebilmesi konularında önemli ilerlemeler kaydedilmiştir. Bu çerçevede çok önemli yapısal ve yasal düzenlemeler yapılmış, ‘Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü’ kurulmuştur. 4320 sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun, 1998 yılında yürürlüğe girmiştir. Son yıllarda AB müktesabatına uyum sürecinde yapılan pozitif düzenlemelerle de önemli kazanımlar sağlanmıştır” denildi.

Kars İl İnsan Hakları Kurulu’nun konuyla ilgili kentte yaptığı çalışmalar ise şöyle sıralandı:

“Kars ilimiz; İçişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler ile Sabancı Vakfı’nın birlikte yürüttüğü ‘Kadın ve Kız Çocuklarının İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Ortak Programı’nda 6 pilot ilden birisi olarak yapılan çalışmalarla Kadın Dostu Kent adayıdır. Kars İl İnsan Hakları Kurulumuz da, kadının insan haklarının korunması konusunda çeşitli ve örnek çalışmalar yapmıştır. Şiddete uğrayan kadınların yapması gerekenlerle ilgili olarak mahalle ve köy muhtarları için bilgilendirme broşürü hazırlanarak 94 muhtarlığa gönderilmiştir. Kadın ve çocuklar için koruma evi açılması amacıyla kurulda karar alınmış ve Kars Belediye Başkanlığı’na yazı yazılmıştır. Töre ve namus cinayetleri, okul yaşındaki küçük kız çocuklarının zorla evlendirilmeleri, kız kaçırma olayları gibi konular kurul gündemine alınarak görüşülmüş, alınan kararlar gereğinin sağlanması için ilgili kurumlara bildirilmiş ve takibi yapılmış olup, takibe devam edilecektir”

İHA
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2008 Çarşamba 17:59:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?