5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

İşte karşınızda göbek elması

Sarıkamış Harekatı'nın 94. Yılı 'Türkiye Şehitlerine Yürüyor' anma programına katılan Gümüşhane Şehit ve Gaziler Derneği Başkanı Camit Erdogan, Gümüşhane'nin Göbek elmasını tanıttı.

94 yıl önce Allah-u Ekber Dağları'nda donarak şehit düşen 90 bin asker için düzenlenen anma törenlerine ülke genelinden yüzlerce vatandaşlar katıldı. Çevre illerin valilerinin yanı sıra çeşitli sivil toplum kuruluşları ve üniversite öğrencilerin de katıldığı törenler renkli görüntülere de sahne oldu. Her gittiği yere hediye götürmesiyle tanınan Gümüşhane Şehit ve Gaziler Derneği Başkanı Camit Erdogan, dedesinin şehit düştüğü Sarıkamış'a da bir kasa Gümüşhane 'Göbek' elmasıyla geldi. Toprak Otel'de
elmaları konuklara dağıtan Erdoğan, hem mani okudu, hem şehitlere dua etti hem de esprili tavırlarıyla bütün dikkatleri üzerine çekti. Elmaları ne için dağıttığını soranlara da 'Çam sakızı çoban armağanı', 'Üzümü ye bağını sorma' şeklinde cevap verdi. Erdoğan, gazetecilerin de ilgisi üzerine Gümüşhane'nin yok olmaya yüz tutan 'Göbek' elmasını tanıttığını söyledi. Erdoğan, "Bu elma Gümüşhane'den başka hiçbir yerde yetişmez. Bizim yöreye has bir elmadır oldukça lezzetlidir'' dedi.
Eşi Fatma Karahisarlı ile elmadan tadan Iğdır Valisi Saim Saffet Karahisarlı, elmanın tadının çok farklı ve güzel olduğunu, yaygınlaştırılması gerektiğini söyleyerek, "Öyle suni gübrelerle beslenen, büyütülen meyvelerden olmadığı anlaşılıyor. Çocukluğumdaki tadı buldum. O tat halen ağzımda" diye konuştu.
Sarıkamış'a yanında, Gümüşhane'ye has pestil, köme ve kuşburnu getiren Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu ise, şunları söyledi:
"Bu elma Gümüşhane'mizin geleneksel doğal elmasıdır. Suni gübre kullanılmadan üretiliyor. Ama çeşitli sebeplerle fazla yollar açıldı dolayısıyla elmalarımızın sayısı azaldı ama yeniden bu elmamızı teşvik etmek için Tarım Müdürlüğü bünyesinde bir proje başlattık. Onun için doğal ürünlerimizi Türkiye'nin her tarafında daha yaygın şekilde kullanılır hale getireceğiz. Kuşburnu, pestil ve kömemizin de doğal olduğunu ifade etmek istiyorum."
AK Parti Kars Milletvekili Zeki Karabayır da Gümüşhane pestilinin tadına baktı.

İha
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2008 Pazartesi 15:33:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?