6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

İşte Türkiye dördüncüsü proje

Sarıkamış Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise, Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi'nin (METEM), 'Üretimde Verimlilik' alanında hazırladığı 'Manyetik Süpürge' Projesi Ankara'da yapılan final yarışmasında Türkiye dördüncüsü oldu.


Sarıkamış Kaymakamı Ahmet Altunbaş, Belediye Başkanı İlhan Özbilen ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Orhan Ekinci METEM'e giderek Türkiye finallerinde Türkiye dördüncüsü olan 'Manyetik Süpürge'nin hazırlanmasında emeği geçen öğretmen ve öğrencileri kutladılar.


Kaymakam Altunbaş, "Türkiye'de mesleki ve teknik eğitiminin niteliğinin artırılmasını, geliştirilmesini arzuluyoruz. Mesleki ve teknik eğitim kurumlarındaki öğrencilerin ilgi ve yetenekleri doğrultusunda edindikleri mesleki bilgi ve becerilerini kullanmaları önemli ve olumlu sonuçlar doğuruyor. Girişimcilik, geliştirici zeka, bilimsel düşünme, rekabet edebilme bilinciyle araştırmaya yöneltilmesini ve teşvik edilmesi sağlanıyor. Bu amaçla 2008-2009 Eğitim-Öğretim yılında proje tabanlı beceri yarışmasında Sarıkamış METEM'in hazırlamış olduğu projenin Türkiye finallerinde dördüncü seçilmesi bizleri gururlandırmıştır" dedi. Altunbaş, ayrıca, Okul Müdürü Metin Varlı'yı, projenin rehber öğretmenlerini ve projeyi hazırlayan öğrencileri kutlayarak gelecek yıl daha iddialı projelerle Türkiye birincisi olma yolunda her türlü desteğin sağlanacağını belirtti.


Belediye Başkanı İlhan Özbilen de, "Mesleki ve Teknik Okulları Arası Proje Tabanlı Beceri Yarışması öğrencilerimizi teşvik etmek, mesleki eğitimin ülkemizde gelişmesini sağlamak amacıyla düzenlenmektedir. Bu yarışmalarda büyük bir başarı yakalanmıştır. Mesleki ve Teknik Eğitimin önemi bir kez daha öne çıkmıştır. Okulumuz öğretmen ve öğrencilerinden yeni projeler bekliyoruz. Projede emeği geçen tüm öğretmen ve öğrencilerimizi gönülden kutluyorum" diye konuştu.
Milli Eğitim Müdürü Orhan Ekinci, "Proje Tabanlı Beceri yarışmalarındaki amaç; ülkemizdeki mesleki ve teknik eğitim kurumlarında eğitim niteliğinin artırılması, bu kurumlarda eğitim alan öğrencilerin bilgi ve becerilerini kullanarak girişimcilik, yaratıcı zeka, bilimsel düşünme ve araştırmaya yönelmelerini sağlamaktır. Sarıkamış METEM öğrencileri tarafından hazırlanan projenin dördüncü olması bizleri gururlandırmıştır. Projenin hazırlanmasında emeği geçen herkesi tebrik ederim" şeklinde konuştu.


METEM Müdürü Metin Varlı, "Geri dönüşüm günümüzde önemi her geçen gün artan bir olgudur. Özellikle dünyadaki metallerin ağırlıkça yüzde 95'ini oluşturan demir söz konusu olduğunda ekonomik olarak demir içeren metallerin geri dönüşümü daha önemli hale gelmektedir. 1000 kilogram kullanılmış çelik geri kazanıldığında 1050 kilogram demir cevheri, 454 kilogram kok kömürü, 55 kilogram kireç taşı daha az kullanılır. Ayrıca hava ve su kirlenmesi önlenir, üretimde kullanılan su miktarı azaltılmış olur.

Her 1 kilogram çelik geri dönüştürüldüğünde ise 2720 kcal enerji veya 120 watt'lık elektrik enerjisi korunmuş olur. Burada önemli olan daha çok miktarda ve kayıp olmadan demir içeren metalleri geri dönüşüm sürecine sokmamızdır" dedi. Projenin amacından da söz eden Varlı, şunları söyledi:
"Talaşlı imalat yapılan atölyelerde, gerek takım tezgahlarının üzerindeki gerekse atölye zeminin üzerinde bulunan metal parçaların manyetik bir araçla toplanarak belli bir alanda biriktirilmesidir. Bu şekilde tezgahlar daha çabuk ve zarar görmeden temizlenecektir. Ayrıca zemindeki tüm metal parçacıkları alınarak bir zerre bile kaybolmadan geri dönüşüm sürecine sokulacaktır".


Kaymakam Altunbaş, Başkan Özbilen ve Milli Eğitim Müdürü Ekinci, daha sonra, Türkiye finallerinde dördüncü olan 'Manyetik Süpürge'yi inceleyerek projeyi hazırlayan öğretmen ve öğrencilerden bilgi aldılar.

TÜRKİYE FİNALLERİNE 95 PROJE KATILDI
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen yarışmaların Türkiye Finali, Ankara Başkent Öğretmenevi'nde yapıldı. Final yarışmalarına 95 proje katıldı. Yarışmada değerlendirme ölçütü olarak; projenin özgünlüğü ve konu seçimi, proje konusunun bulunmasında ve uygulanmasında öğrencinin çabası, düşünce ve uygulamada bilimsellik, projenin işlem ve basamaklarının ifade edilişi göz önünde bulunduruldu. Finale Sarıkamış METEM, 'Üretimde Verimlilik' alanında hazırlamış olduğu 'Manyetik Süpürge' projesiyle katıldı
ve Türkiye dördüncüsü oldu. Projeyi okul öğrencileri Burak Kahriman, Mehmet Duran, Çağlar Çiçek, Eyüp Öztürk, Zeki Özkan hazırladı. Öğretmenler Süleyman Kayaroğlu, Selmusa Özen ve Fatih Peker ise danışmanlık görevi yaptı.

İha
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2009 Perşembe 13:33:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?