6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Kadınlara kanser taraması

Kars Sağlık İl Müdürü Dr. Fahri Sevinç, Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) öncülüğünde kentte 35-40 yaşarası bayanlara yönelik rahim ağzı kanseri taraması başlatıldığını, taramaların da ücretsiz olduğunu söyledi.


Kanserin önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirten Sevinç, “Kanser sık görülmesi ve öldürücülüğünün yüksek olması nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunudur. Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra 2. sırada yer almaktadır. Maddi ve manevi külfeti nedeniyle ülke ekonomisinde de ağır kayıplara neden olmaktadır. Kanserden korunmak, kanseri tedavi etmekten çok daha kolaydır. Kanserle savaşta erken teşhis, en az korunmak kadar önemlidir. Ülkemizde, erken tanı ile önlenebilir kanserlerde tarama yapılabilmesi amacıyla KETEM kurulmuştur” dedi.


Kars’ta 9 Nisan 2009 tarihinden itibaren faaliyet gösteren KETEM’in bu alanda ciddi çalışmalar yaptığını ve 3 aylık süreçte KETEM’e bin 200 bayanın başvurduğunu ifade eden Sevinç, “Bu bayanlara mamografi çekilmiş, rahim ağzı kanser taraması için pap-smear testi yapılmıştır. Düzenlenen çeşitli eğitimlerle bin 300 kişiyle birebir görüşülüp kanser, Kendi Kendine Meme Muayenesi (KKMM), serviks kanseri ve Pap-smear testi hakkında bilgi verilmiştir” diye konuştu.


Meme kanserinin kadınlar arasında en sık görülen kanser türü olduğuna da işaret eden Sevinç, şunları söyledi:
“Kadınlarda meme kanseri ile toplumsal düzeyde mücadelenin ana amacı kansere bağlı ölüm hızının düşürülmesidir. Rahim ağzı kanseri önemli bir sağlık problemidir. Bu kanser nedeniyle hayatını kaybeden kadınlar hastalığın ileri dönemlerinde tanı alan vakalardır. Oysa preinvazif (kanser öncesi) lezyonların varlığı ve kolay erişilebilir bir organ olması nedeniyle erken yakalamaya uygun bir hastalıktır. Rahim ağzı kanseri tarama programlarının amacı servikal patolojileri henüz preinvazif evrede iken tespit edip, etkin ve basit yöntemlerle tedavi etmek suretiyle invazif kanser sıklığını, buna bağlı ölüm ve sakatlığı düşürmektir”.


Sevinç, 35-40 yaş arası bayanlara rahim ağzı kanseri taramasının ücretsiz olduğunu vurguladı ve “2009 yılında Kars KETEM’de toplum tabanlı kanser tarama çalışmaları planlanmış ve pilot bölge olarak 1 Nolu Sağlık ocağı mahalleleri seçilmiştir. Bu mahalleler Alpaslan Mahallesi, Ortakapı Mahallesi, İstasyon Mahallesi, Cumhuriyet Mahallesi, Bahçelievler Mahallesi, Paşaçayırı Mahallesi, Hafızpaşa Mahallesi, Yeni Mahalle, Halitpaşa Mahalleridir. Bu mahallelerde oturan 35-40 yaş arası bayanlara rahim ağzı kanseri açısından tarama programı başlatılmıştır. Bu taramalar ücretsiz yapılmaktadır. Bu mahallelerde ikamet eden bayanlara kanser ve taraması hakkında genel bilgi verilecek ve pap smear testi yapılacak. KKMM eğitimleri merkezimizde yapılacaktır” diye konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 14 Temmuz 2009 Salı 22:59:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?